Kerpely Antal Kollégium a műszaki és szolgáltatási igazgató felügyelete, irányítása és ellenőrzése mellett működő szervezeti egység, amelynek célja és feladata elsősorban az Egyetem hallgatóinak elhelyezése tanulmányi időszak alatt, a hallgató eredményes tanulmányi munkájának elősegítése, a szabadidő eltöltésének szervezése és a hagyományok ápolása, illetve a demokratikus elveken szerveződő kollégiumi önkormányzat működtetése.

 

A kollégium önálló weblapja

Magyar nyelvű online szállásfoglalás

Online room reservation


Kollégiumigazgató

Cserna Gábor 

 

 

Kollégiumok, infrastruktúra

 

Kollégiumi Önkormányzat

A Kollégiumi Önkormányzat tervezi, szervezi és irányítja a kollégium szakmai, kulturális életét, tevékenységét. Tagjai képviselik a kollégista hallgatókat minden őket érintő kérdésben a különböző fórumokon. Feladatai közé tartozik közel 1200 hallgató számára a kollégiumi felvételi rendszer kidolgozása, a lakhatási támogatás elbírálása és a kollégiumokban működő öntevékeny körök koordinálása.

A Kollégiumi Önkormányzat tagjait a saját kollégiumi épületük lakói választják meg a kollégiumi épületgyűléseken. A bizalmat kapott épületfelelősök és helyetteseik az épületfelelős tanárral együtt képviselik a kollégista hallgatókat a Kollégiumi Önkormányzat ülésein, melyről rendszeres tájékoztatást adnak az érdekelteknek.

 

Kollégiumunk 1989-től viseli a magyar tudománytörténet kiemelkedő selmecbányai professzorának, Kerpely Antalnak a nevét.

 

Egyetemünket a Mária Terézia által 1735-ben alapított selmecbányai Akadémia (Bergschola) Sopronban és Miskolcon keresztüli örökösének tekintjük, ezért féltve őrizzük a 280 éves selmeci diákhagyományokat. A hagyományok otthona a Kollégium is.

 

Az "Élj, Tanulj, Szórakozz! " hitvallásunknak megfelelőn a kollégiumi alapfeladatok mellett a Kollégiumi Önkormányzattal közösen szervezzük a magyar és külföldi hallgatóink mindennapjait.

 

Hallgatóinknak számos lehetőségük van szabadidejük kulturált keretek között való eltöltésére, sportolásra. Ehhez lehetőséget biztosítanak az Egyetem keretein belül, de többségükben a kollégiumokban működő, hallgatók által létrehozott sport- és öntevékeny körök. Közülük fellelhetőek országos és külföldi szinten tevékenykedő szervezetek is.

A Kollégiumi Önkormányzat tervezi, szervezi és irányítja a kollégium szakmai, kulturális életét, tevékenységét. Tagjai képviselik a kollégista hallgatók minden őket érintő kérdésben a különböző fórumokon. Feladatai közé tartozik a közel 600 hallgató szállásának megoldása, a kollégiumi felvételi lebonyolítása, illetve a kollégiumokban működő öntevékeny körök koordinálása.

Éves nagy rendezvényünk a Kollégiumi Nap, amelyre évek óta színvonalas programmal készülünk. Egyre több külföldi hallgatót mozgat meg az igényes sport- és szabadidős program. Lehetőséget biztosít a különböző nemzetek konyhájának bemutatkozására.

Egyetemünk levelezős hallgatói szívesen veszik igénybe a kollégium nyújtotta szálláslehetőséget.

A kollégiumhoz tartozik a Campus Étterem, ahol a hallgatók kedvezményesen étkezhetnek, választva többfajta menü és a'la carte ételek sokaságából. A város sporthagyományainak megfelelően a kollégium is nagy hangsúlyt fektet az egészséges életmód támogatására. Egy korszerű, minden igényt kielégítő Campus Club található a kollégiumi épületek között, amit az egyetemi hallgatók kedvezményesen vehetnek igénybe. Lehetőség nyílik az érdeklődők számára fallabdázni, biliárdozni, csocsózni, valamint fitness terem használatra is.

Kollégiumoktól 200 méterre szabadtéri teniszpályák, műfüves kisméretű labdarúgó pálya, valamint atlétikai pálya találhatóak.

 

Infrastruktúra

 

A Kollégium a Belváros szívében az Egyetem szomszédságában található. Három központi és egy különálló épületegyüttesből álló komplexum.

Két és három fős szobák, illetve 2+3 és 3+3 fős ágyneművel felszerelt lakóegységek kerültek kialakításra a PPP keretein belül felújított épületekben. Szobáink fürdőszobával, hűtőszekrénnyel és hálózati internet hozzáféréssel rendelkeznek a férőhelyek számának megfelelően. Emeletenként konyha (kerámialapos villanytűzhely, mikrohullámú sütő) és mosókonyha (automata mosógép) valamint közösségi helyiség található. Az épületben 24 órás recepció működik.

 

DGY33 épület                                   Dunaújváros, Dózsa György. u. 33.              +36 (30) 010-6728

DGY35 épület                                   Dunaújváros, Dózsa György. u. 35.              +36 (30) 283-5528

DGY37 épület                                   Dunaújváros, Dózsa György. u. 37.              +36 (30) 553-1254

 

 

Öntevékeny körök


A kollégium keretein belül különböző öntevékeny körök, szakmai szervezetek és szakkollégiumok működnek.
Az öntevékeny körök tagjai a mindennapi tanulás mellett kulturált körülmények között szervezik meg és töltik el a szabadidejüket. Ez lehet kézügyesség-fejlesztés, fotózás vagy zenei program, de akár tánctanulás is.


 
Szakmai szervezetek, szakkollégiumok


A szakmai szervezetek és szakkollégiumok fő tevékenysége a kollégiumokban lakó hallgatók tanulási, szakmai továbbfejlődési feltételeinek javítása, ezzel segítve az értelmiségivé válást. Az olyan hallgatók, akik nem elégszenek meg az előadásokon tanult ismeretekkel, többet szeretnének tudni az ott tanultaknál vagy gyakorlati tevékenységek keretében szeretnék gazdagítani saját és társaik ismereteit, szakkollégiumokba tömörülnek. A szakkollégiumok lehetőséget biztosíthatnak arra, hogy szabályozott kereteken belül minél nagyobb gyakorlati tudásra tegyenek szert a hallgatók. Ennek érdekében közös tanulási, kutatási programokon, konferenciákon vesznek részt és maguk is szerveznek különböző előadásokat, rendezvényeket, melyeken keresztül elsajátíthatják a magas szintű, naprakész szakmai tudást és bemutathatják, hogy mire képesek, milyen eredményeket értek el.
Ilyen kereteken belül valósulhatnak meg hatékonyan az ismeretanyagok elsajátítása, tudományos kutatások kivitelezése.
Szeretnénk folytatni a senior-i hagyományokat is, melynek keretében az idősebb hallgatói korosztály a fiatalabbakat a tanulásban segítik, ha nehézségeik támadnak egy-egy  tantárggyal kapcsolatban.


 
Szakkollégiumaink:


GTSZK (Gazdaságtudományi Szakmai Kollégium)
KAC (Kerpely Antal Computer szakkollégium)
MSZK (Műszaki szakkollégium)
PKSZK (Pedagógiai és Kommunikációs szakkollégium)
 

Gazdálkodástudományi Szakmai Kollégium (GTSZK)

A Gazdálkodástudományi Szakmai Kollégium célja, hogy a jövő vállalkozói és gazdasági vezetői számára már a főiskolai évek alatt lehetővé tegye azt, hogy a szakmai tanulmányok folytatása mellett magas színvonalú vezetői képzésben részesüljenek, vállalkozói-vezetői gyakorlatot és készségeket, modern gyakorlati és menedzsment ismereteket sajátítsanak el öntanuló módon és magas fokon.

Mindezek mellett célja, hogy az érdeklődő és szakmailag elkötelezett gazdálkodástudománnyal (Gazdász és Műszaki Menedzser egyaránt) foglalkozó hallgatókat összefogja, segítse kutatómunkájukat, és színvonalas rendezvényeket szervezzen a részükre.

A GTSZK fő feladatai

a) Tagjai számára – a főiskolai kötelezettségek eredményes teljesítése mellett, azokon túlmenő – egyéni és közös alkotó-, kutatómunka feltételeinek megteremtése, biztosítása.

b) Hatékony fórum megteremtése minden olyan kezdeményezésnek, mely a GTSZK hallgatóinak kulturális fejlődését, szakmai-, közművelődési-, szabadidő-eltöltési és szórakozási igényeinek minőségi biztosítását, hatékony képviseletét, oktatási, tudományos tevékenységének segítését célozza.

c) Saját kurzusrendszer beindításához szükséges alapok megteremtése, majd a rendszer kialakítása, működtetése és folyamatos továbbfejlesztése.

d) Olyan fórum megteremtése, mely teret biztosít a szakmai ismeretek bővítésének, az eszmecserének és a vitának. Ennek eszközeként szakmai elektronikus fórum, adatbázisok és publikációs lehetőségek létrehozása és üzemeltetése.

e) A hallgatói öntevékeny csoportok tevékenységének segítése, pályázati úton való támogatása, továbbá kapcsolatok felvétele és ápolása más hazai, illetve külföldön működő szakmai és érdekképviseleti diákszervezetekkel. Közreműködés a pályakezdő fiatalok továbbképzésének, elhelyezkedésének elősegítésében. Ennek keretén belül állásbörzék, konferenciák, szakmai rendezvények szervezése.


KAC Szakkollégium


A Kerpely Antal Computers Szakkollégium öntevékeny szervezetként működik a Dózsa György út 33. sz. alatti kollégiumban. Célja, hogy a jövő mérnökeinek és műszaki vezetőinek lehetővé tegye, hogy magas színvonalú, vezetői képzésben részesüljenek, mérnöki-vezetői gyakorlatot, modern gyakorlati és műszaki ismereteket sajátítsanak el már a főiskolás évek alatt. A felsőoktatásban töltött évek legfontosabb eleme a gyakorlati tudás elsajátítása. Szakkollégiumunk pedig ebben próbál segítséget nyújtani minden fejlődni, ill. tanulni vágyó fiatalnak.

Öntevékeny körünk tagjai számára szakmai kirándulásokat, gyárlátogatásokat szervezünk, szorgalmi időszakban pedig bárki részt vehet az általunk tartott nyílt előadásokon, hallgatói érdeklődés szerinti témákban: Linux, Bash, Script, HTML, PHP, Perl, 3DMAX, Internetes grafika, stb.


A szakkollégium eddigi rendezvényei:

2003. I. Informatikus Szakmai Nap, LNX, Stormregion, Mplayer, Kürt Computer

2003. Resource 2K3, Demo vetítés

2004. II. Informatikus Szakmai Nap, NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet)

2004. PHP-Roadshow,

2004. FSF Roadshow

2004. Java Szakmai Nap, SUN, Borland, Oracle, IBM

2005. II. PHP – Roadshow

2006. Sybase szakmai nap

2007. Apple szakmai nap

2008. Gogreen szakmai nap

2010. Linux4Ever - Linux szakmai nap

2011. IPv6- ás szakmai nap.

A KAC seniorjai között olyan pártoló tagokat találhatunk, akiket az ország legnevesebb szakemberei között tartanak számon, pl.: Botka János (NIIF - grid projectfelelős), Ponekker Zoltán (Mplayer coder), Papp Gábor (Európai Programozó verseny különdíjasa).

 

Műszaki Szakmai Kollégium (MSZK)

 

A Műszaki Szakmai Kollégium tagjai a Dunaújvárosi Főiskola gépész-, kohász ill. műszaki tanár-tanárgépész szakos hallgatói lehetnek.

A Műszaki Szakmai Kollégium célja, hogy a jövő mérnökei és műszaki vezetői számára már a főiskolai évek alatt lehetővé tegye azt, hogy a szakmai tanulmányok folytatása mellett magas színvonalú vezetői képzésben részesüljenek, mérnöki-vezetői gyakorlat és készségeket, modern gyakorlati és műszaki ismereteket sajátítsanak el.

Az MSZK öntevékeny szervezetként működik. A szakmai felügyeletet a Dunaújvárosi Főiskola végzi a rendezvények elszámolása a Dunaújvárosi Főiskola gépészmérnöki, kohómérnöki illetve anyagmérnöki szabályzata szerint történik.

Tagfelvétel évente kétszer történik. Az első szeptemberben (a beiratkozás után), ekkor elsősorban az újonnan érkező elsőéves hallgatóknak és egy a második félévben.

Legfőbb tevékenységünk abból áll, hogy különböző -főképen szakmai- előadásokat szervezünk, ezekre mind az iparból, mind szakmai tanáraink köréből hívunk előadókat. Így a tantervi kötelező tananyagon túl érdekes és gyakorlati dolgokat tartalmazó ismeretekkel bővíthetjük tudásunkat. (pl. Auto-Cad tanfolyam, karosszériatervezésről szóló előadás-sorozat is melyet a németországi mercedes cég egy tervező-mérnöke tartott, ez a végén egy kétnyelvű vizsgával zárult). Kiemelendő az is, hogy már egyes tagjaink is járnak előadásokat tartani középiskolákba.

Minden évben megrendezésre kerül egy un. Műszaki Szakmai Nap és egy évet záró az bankett, mely közösségformáló szerepe mellett ugyancsak elengedhetetlen ahhoz, hogy tagjaink közvetlenebb kapcsolatot alakíthassanak ki tanáraikkal valamint az iparból érkező szakemberekkel.

 

Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium (PKSZK)

 

A Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium célja a Dunaújvárosi Főiskola Mérnöktanár, Kommunikáció és Média szakos hallgatóinak összefogása, továbbá ezen hallgatók számára az iskolán kívüli szakmai és tudományos munka segítése, koordinálása és szervezése. Lehetőséget ad arra, hogy magas szintű tudományos munka kifejtésére legyen lehetőség mind a kommunikáció, mind pedig a pedagógia területén, továbbá hogy gyakorlati és készségnövelő ismeretekkel gazdagodjanak a főiskolás évek alatt. PKSZK többek között szakmai napokat, előadásokat illetve előadássorozatokat, valamint tanulmányi kirándulásokat szervez.

  

 

Szervezeti egységek