Oktatási célú videók, elektronikus oktatási tartalmak professzionális előállítása a Dunaújvárosi Egyetemen

Bemutatkozás 

A felsőoktatási képzésben bekövetkezett módszertani megújulási törekvések eredményeképpen, 2011-ben létrehoztunk egy online tartalomfejlesztő csoportot az - akkor még - Dunaújvárosi Főiskolán. A szervezet Online Studium néven azóta is töretlenül fejleszti az Egyetem, a partnerintézmények, és külső megrendelők számára az elektronikus tananyagokat. Munkatársaink mind a magyarországi üzleti környezetben, mind a hazai felsőoktatásban is sikeres projekteket vezettek, illetve hasznos munkájukkal hozzájárultak egy-egy projekt sikeres kialakításához.

 

Az online tananyagok fejlesztésére szakosodott kollégák az Egyetem „P” épületében 3 laborral rendelkeznek, melyből 2 videó szerkesztő, valamint videó stúdió, egy labor az elkészült online tartalmak összeállításának, valamint menedzselésének színtere.

Kialakítottunk egy online rendszert, amely a felsőoktatási oktatási rendszerben mind az oktatói, mind a hallgatói folyamatokat kiegészíti, támogatja. Főbb jellemzői:

  • Speciális Moodle keretrendszer. (eDUE)
  • Egységes szerkezetű, polimédia vezérelt kurzus felépítés.
  • Egyedi eDUE tartalom felépítés.
  • Video rögzítési sztenderdek alkalmazása, továbbfejlesztése.
  • Széleskörű kommunikációs, kapcsolattartási lehetőség.
  • Nem utolsó sorban pontgyűjtésre, versenyhelyzetek kialakítására is alkalmas MyDUE funkció.

 

Tananyagfejlesztés

Kurzusaink elkészítésében nagy hangsúlyt fektetünk a forgatókönyv, mint fejlesztési alapdokumentum minőségére, illetve a fejlesztés során a forgatókönyvben meghatározott alapinformációk betartására.

Kurzusaink alapvetően két szintre épülnek, mely felépítésben a második (alfejezet) szint tartalmazza az egyes tanulási objektumokat. Az információk átadásánál törekszünk a MUTAT-GYAKOROLTAT-VISSZAKÉRDEZ elvet fenntartani, ezért kurzusaink videó alapú előadásból, letölthető, kinyomtatható előadásvázlatból, a megfelelő elektronikus könyvből, gyakoroltató animációkból és ellenőrző tesztkérdésekből állnak. Az egyetemi évek alatt számos a tanulmányokat támogató, számos kiegészítő információ áll a hallgatók rendelkezésére:

  • tanulási útmutató,
  • az egyes funkciókat bemutató „túra” ismertetők,
  • az egyes tananyagokhoz, témakörökhöz elérhető könyvtári adatbázisok,
  • szabadon felvehető online tananyagok.

 

A tananyagok, kurzusok elkészítésére a következő formátumokat ajánljuk:

Video vezérelt, előadásokra alapuló kurzus. Összetevői: szerkesztett video előadás, önellenőrző tesztkérdések, PDF előadások, beadandó feladatok, értékelt tesztkérdések.

SCORM tananyagok: szimulációs feladatokat tartalmazó multimédiás tananyag. Elsősorban szoftverek bemutatását, azok funkcióinak begyakoroltatását támogató tananyag.

Szöveg alapú tananyag.

A Dunaújvárosi Egyetem keretrendszeréhez készített kurzusokban további online eszközöket vehet igénybe a hallgató, ezzel is felerősítve az online oktatás hatékonyságát. (Chat, fórum, video konzultáció)

 

 

 

 

 

 

 

Megvalósított projektek

MEMOOC projekt
EFOP 3.4.4 Verseny
GYSEV projekt
MÁV projekt
HFIP projekt
Matech verseny
Volánbusz
Hauni - Körber