Amikor felmerült a gondolata egy pilates-szel foglalkozó online tananyagnak még magam sem gondoltam, hogy ennyire időszerű és elengedhetetlen ismeretekkel tud segíteni, nem csupán az egészséges életmódra nyitott embereknek, hanem nyugodtan írhatom a cím folytatásaként: mindenkinek.

 

 

 

Immár három éve változtatta meg életünket, gondolkodásunkat, az egészségünkhöz fűződő kapcsolatunkat a pandémia. A sors iróniája, hogy 1918-ban a spanyolnátha világ- járványának idején Joseph Hubertus Pilates egy internálótáborban segítette katonatársait módszerével sikeresen. A helyes testtartás, a helyes légzés tudása, saját testünkön alkalmazása nem kiváltság többé, hanem kötelességünk!

 

Pilates véleménye szerint saját korában az emberek 95 százaléka szenved valamilyen mértékű gerincferdülésben rossz testtartása miatt. Ez pedig további betegségek melegágya, hiszen amint testünk tartása nem helyes, belső szerveink helyzete megváltozik, a különböző nyomódások helytelen anyagcseréhez vezetnek a rossz keringés miatt. 

 

 

 

 

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük egy úgynevezett erőközpontot hozott létre. A hasizmok megfeszítésével, amely, mint egy képzeletbeli fűző veszi körbe a gerinc deréktájéki szakaszát és védi azt a folyamatos kiegyensúlyozott kontroll alatt tartott terheléssel. Úgy gondolta, a Contrology rácáfol az elterjedt közhelyszerű mondásra, miszerint: annyi idős vagy amennyinek érzed magad. 

 

Saját példájával is bebizonyította, hogy “az egyetlen igazi útmutató a valódi korunkhoz nem az, hogy hány évesek vagyunk, vagy esetleg hány évesnek gondolod magad, az, hogy mennyi vagy valójában gerinced természetes, általános rugalmassága mutatja meg egész életed során. Ha gerinced 30 éves korodra rugalmatlan és merev, akkor öreg vagy, ha 60 évesen tökéletesen hajlékony, akkor fiatal.” (J.H. Pilates, Your Health, 1934)

 

 

A Pilates-módszer alapjai egy átfogó

10 részből álló gondosan felépített elméleti és gyakorlati online tananyag. A cél ennek az egészségvédő mozgásformának egy könnyen áttekinthető formába-öntése, e technika alapelveinek ismertetése, értelmezése, gyakorlataiba bevezetés, azok elsajátítása otthonunk kényelmében.

 

 

 

 

Ugyanúgy, ahogy a gyógytornászok beleépítik praxisukba, a balettintézetekben, tánc közösségekben a mai napig használt, élő technika. Ezek a gyakorlatok sokszor már teljesen különbözőnek az eredetiektől, mégis pilatesnek hívjuk őket ugyanúgy, mert az erőközpont megtartásával végezzük és gyakoroljuk. Így pedig az alapelvek figyelembevételével megfelelnek a Contrology eszméjének.

 

Pilates is - a jógához hasonlóan- megcélozza metódusán keresztül a test, a lélek és a szellem kapcsolatát. Annyi odafigyeléssel és feladattal jár egy ilyen óra, hogy valóban fel lehet benne oldódni. Teljesen kikapcsol, relaxál és újra tölt. De amíg a jóga filozófiáját, etikai, erkölcsi elveit követve az élet minden területére kihat, addig a pilates “békén hagy” és csupán az egészséges életmód részeként illeszkedik életünkbe. Ha röviden szeretném ezt mondani: a Pilates a jóga előszobája.

 

 

Lombos Melinda

okleveles Iyengar jóga és pilates oktató