A képzés célja, a hegesztési eljárások és berendezések működési alapjainak megismerése, a helyes hegesztési paraméterek kiválasztásának elsajátítása, hegesztési dokumentumok megismerése, használatuk elsajátítása.

Az anyagszerkezeti ismeretek alapján a különböző anyagok hegesztési problémáinak megismerése, a hegesztés szabályainak elsajátítása.

A hegesztett szerkezetek tervezése alapjainak, a varratok méretezésének és a gyártási szempontból is helyes konstrukciós kialakítások megismerése a cél.

A hegesztés gyártástervezése alapjainak, a hegesztés minőségirányítása alapjainak megismerése. A roncsolásmentes anyagvizsgálati módszerek megismerésre.

Az iparban alkalmazott legfontosabb hegesztési eljárások gyakorlati alkalmazása, a hegesztési paraméterek hatásának megismerése.

 

A végzett szakemberek alkalmasak arra, hogy hegesztők munkáját irányítsák a munkavégzés helyszínén.

 

A képzés ajánlott, legalább 4 éves képzési időtartamú műszaki szakközépiskolai tanulmányokat lezáró érettségi bizonyítvánnyal, legalább 3 éves szakirányú (fémipari) gyakorlattal, továbbá legalább 2 darab érvényes MSZ EN ISO 9606 szerinti hegesztőminősítéssel rendelkező szakemberek számára.

 

 

A tanfolyamot eredményesen elvégzők és annak tananyagából sikeresen vizsgázók az MSZ EN ISO 14731 szerinti hegesztési felelősnek minősülnek, ill. az MSZ EN ISO 3834-4 szerinti követelményeket kielégítő szakterületen dolgozhatnak. A kiadott oklevelet a világ országaiban mindenütt elfogadják.

Magyarország 1998. decemberében az EWF (Európai Hegesztési, Kötési és Vágási Szövetség) teljes jogú tagja lett. Ez azt jelenti, hogy 1999. január 1-től hazánk is folytathat európai érvényességű felsőfokú hegesztői szakképzést és saját jogon - az MHtE (Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés) által - adhat ki EWS diplomát. 2001. januárjától - az IIW (International Welding Institute = Nemzetközi Hegesztési Intézet) révén - megkapta a jogot nemzetközi hegesztőspecialista (IWS) szakképesítés kiadására is.

 

A Dunaújvárosi Egyetem megszerezte a képzésre vonatkozó akkreditációt, így az EWF ill. az IIW által kiadott irányelvek (IAB-252r5-19) és előírások szerint hirdet tanfolyamot.

 

 

A képzés össz-óraszáma 249 tanóra, melyből 189 tanóra elmélet, 60 tanóra gyakorlat.

A tanfolyamot a Dunaújvárosi Egyetem pénteken 09:30-18:00 óra között,

illetve szombaton 08:30-14:00 óra között tartja az Egyetem Campusán.

 

  

 Tananyag modulok (témakörök):

tanóraszámok:

 1. Hegesztési eljárások és berendezések

   53 tanóra

 2. Anyagok és viselkedésük a hegesztés során

   56 tanóra

 3. Méretezés és tervezés

   24 tanóra

 4. Gyártás, mérnöki alkalmazások

   56 tanóra

Elmélet összesen:

189 tanóra

 Gyakorlat:

60 tanóra

Mindösszesen:

 249 tanóra

 

Az ajánlott szakembereken túl, a képzésre egyedi elbírálási eljárás nélkül felvehetők a műszaki szakközépiskolai érettségi bizonyítvánnyal vagy magasabb szintű műszaki végzettséggel rendelkező szakemberek.

 

Azoknak, akiknek nincsen érettségijük (de műszaki szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek), a tanfolyamot megelőző 3 hét kijelölt pénteki és szombati napjain egy 40 tanórás IWS 0 képzésen is részt kell venniük.

 

Ennek a 40 órás képzésnek a keretében a Hallgatók az alábbi témakörökben szereznek új ismereteket:

 

0.1     Méréstechnikai alapok, hegesztési alkalmazás 4 óra
0.2     Műszaki számítások 8 óra
0.3     Műszaki rajz 8 óra
0.4     Az elektrotechnika alapjai 2 óra
0.5     A kémia alapjai 2 óra
0.6     Az anyagok alapjai 2 óra
0.7     Fém termékek 2 óra
0.8     Az anyagok megmunkálása 2 óra
0.9     Műszaki mechanika 4 óra
0.10   A kötések elemei 2 óra
0.11   Szilárdsági számítások 4 óra

                                                                                                     Összesen: 40 óra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Dunaújvárosi Egyetem Hegesztő Bázisa