A képzés célja, a hegesztési eljárások és berendezések működési alapjainak megismerése, a helyes hegesztési paraméterek kiválasztásának elsajátítása, hegesztési dokumentumok megismerése, használatuk és készítésük elsajátítása.

Az anyagszerkezeti ismeretek alapján a különböző anyagok hegesztési problémáinak megismerése, a hegesztés szabályainak elsajátítása.

A hegesztett szerkezetek tervezése alapjainak, a varratok méretezésének és a gyártási szempontból is helyes konstrukciós kialakítások megismerése a cél.

 

 

A hegesztés gyártástervezése alapjainak, a hegesztés minőségirányítása alapjainak megismerése. A roncsolásmentes anyagvizsgálati módszerek megismerésre.

Az iparban alkalmazott legfontosabb hegesztési eljárások gyakorlati alkalmazása, a hegesztési paraméterek hatásának megismerése.

 

Olyan hegesztő szakemberek számára ajánlott a képzés, akik szeretnék a hegesztési ismereteiket bővíteni, képesek hegesztési dokumentumok készítésére és szívesen irányítanák hegesztők munkáját.

 

 

 

A képzésben való részvétel feltételei:

 

  • műszaki főiskolai (BSc) vagy egyetemi (MSc) oklevél,
  • betöltött 21. életév,
  • (munka)egészségügyi alkalmassági igazolás.

 

A képzésre egyedi elbírálási eljárás nélkül felvehetők a műszaki főiskolai (BSc) vagy egyetemi (MSc) végzettséggel rendelkező üzemmérnökök, okleveles mérnökök (gépészmérnök, járműmérnök, kohómérnök, anyagmérnök, mechatronikai mérnök, villamosmérnök, közlekedésmérnök, építőmérnök, energetikai mérnök).

 

A tanfolyamot eredményesen elvégzők és annak tananyagából sikeresen vizsgázók az MSZ EN ISO 14731 szerinti hegesztési felelősnek minősülnek, ill. az MSZ EN ISO 3834-4 szerinti követelményeket kielégítő szakterületen dolgozhatnak. A kiadott oklevelet a világ országaiban mindenütt elfogadják.

 

Magyarország 1998. decemberében az EWF (Európai Hegesztési, Kötési és Vágási Szövetség) teljes jogú tagja lett. Ez azt jelenti, hogy 1999. január 1-től hazánk is folytathat európai érvényességű felsőfokú hegesztői szakképzést és saját jogon - az MHtE (Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés) által - adhat ki EWT diplomát. 2001. januárjától - az IIW (International Welding Institute = Nemzetközi Hegesztési Intézet) révén - megkapta a jogot nemzetközi hegesztő technológus (IWT) szakképesítés kiadására is.

 

 

A képzés össz-óraszáma 369 tanóra, melyből 309 tanóra elmélet, 60 tanóra gyakorlat. A tanfolyamot a Dunaújvárosi Egyetem pénteken 09:30-18:00 óra között, illetve szombaton 08:30-14:00 óra között tartja az Egyetem Campusán.

 

Tananyag modulok (témakörök) tanóraszámok
1. Hegesztési eljárások és berendezések 86 tanóra
2. Anyagok és viselkedésük a hegesztés során 96 tanóra
3. Méretezés és tervezés 44 tanóra
4. Gyártás és mérnöki alkalmazások 83 tanóra
Elmélet összesen:  309 tanóra
Gyakorlat 60 tanóra
Mindösszesen:

369 tanóra

 

Azok Nemzetközi / Európai Hegesztő Technológusok, akik megszerzik a diplomát, beiratkozhatnak az országban több helyen is szervezett Nemzetközi / Európai Hegesztőmérnök képzésbe és megszerezhetik a hegesztőmérnöki diplomát.

 

 

 

 

A képzés helyszíne a Dunaújvárosi Egyetem Hegesztő Bázisa