KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIATUDOMÁNY ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA)
Communication and Media Science

 

Képzés szintje: alapképzés
Végzettség: alapfokozat (BA)
Az oklevélben szereplő szakképzettség magyarul: kommunikátor
Az oklevélben szereplő szakképzettség angolul: Expert in Communication

 

 Elektronikus jelentkezés
Tájékoztató
 Mintatanterv (2017. szeptember 1. előtt beiratkozók) 
Mintatanterv nappali és levelező (2017. szeptember 1-től beiratkozók)
Mintatanterv (2020-tól érvényes)
Mintatanterv (2020/21 szeptembertől)

 

Tagozat, képzési idő

 • nappali
 • levelező tagozaton: 6 félév

 

Finanszírozás

 • államilag támogatott
 • költségtérítéses (195.000 Ft/félév)

 

Szakirányok

 • Rendezvényszervezés
 • Médiakommunikáció
 • Üzleti kommunikáció

 

Idegen nyelvű képzés

 • Angol nyelven meghirdetett tárgyak

 

Érettségi vizsgatárgyak

(kettőt kell választani; legalább egyet emelt szinten kell teljesíteni)

 • magyar nyelv és irodalom vagy;
 • matematika vagy;
 • társadalomismeret vagy;
 • történelem vagy;
 • egy idegen nyelv (27)

VAGY

 • Felsőoktatási szakképzés végzettség esetén nincs szükség emelt szintű érettségire

 

 

 1.  A szak képzési célja

Olyan szakemberek képzése, akik ismerik a társadalmat működtető kommunikációs rendszereket, a társadalmi kommunikációt, valamint a kommunikáció és a média fontosabb intézményeit. Megszerzett tudásuk birtokában képesek a társadalmi kommunikáció alapvető intézményeiben kommunikációs munka végzésére. A végzettek kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.

 

 

 1.  A szakma szépségei

A kommunikáció a harmadik évezred globális kihívása. A kommunikátor rendelkezik együttműködő, kezdeményező, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel, önismerettel, kritikai önreflexióval, felelősségtudattal, hatékony és sikerorientált gondolkodással. Mindezek birtokában munkája igen változatos: a kommunikáció és média intézményeiben szakmai tudásuknak megfelelő munkakörök, valamint közvetítő-társadalmi segítők, mediátorok, PR tevékenységek, feladatok ellátásában a prezentáció legújabb eszközeivel képesek hatékonyan kommunikálni. A kommunikáció ma olyan intellektuális és gyakorlati tudás, amely az élet minden területén hozzátartozik az általános műveltséghez "kommunikálunk, tehát vagyunk".

 

 

 1.  Az ideális jelentkező

Jó kommunikatív, valamint problémamegoldó-készséggel rendelkezik, általános műveltsége széles körű, illetve mindezeket fejleszteni szeretné. Érdekli a média világa, fontosnak tartja a tárgyilagos tájékoztatást, tájékozott, érdeklődő, kíváncsi, kreatív, empatikus, érzékenyen reagál a szociális problémákra. Előnyt jelent a nyitott, kreatív gondolkodás, a problémaérzékenység és a gyakorlatias szemléletmód.

 

 

 1.  Elsajátítandó szakmai ismeretek

A tantárgyak olyan gyakorlatorientált anyagokat tartalmaznak, amelyek a továbbtanuláshoz (pl. MA-alapozás) és a szakmai pályafutáshoz egyaránt jól használhatók.

 

 

 1.  Főbb tárgyak

Kommunikációs készségfejlesztés, ember és társadalom, a kommunikáció és a média sajátos szinterei, -dinamikája, -szabályozása, -társadalomtörténete, kommunikációs zavarok, személyiség- és szociálpszicohlógia, társadalmi kommunikáció, a kommunikáció fontosabb funkciói és interpretációi, társadalomtörténet, kreatív média projektek, rádiós-, televíziós-, online-, nyomtatott újságírás gyakorlat, újságírói etika, forráskezelés, médiagazdaságtan, vállalkozástan, pr-menedzsment-kommunikáció, kiadványszerkesztés, multimédia, webdesign és animáció, multimédia, üzleti tárgyalás és prezentáció, reklámismeretek, reklámpszichológia, változásmenedzsment kommunikációja.

 

 

 1.  Infrastruktúra

A DUE TV stúdió gyakorlati oktatóbázisa – professzionális 200 m2 alapterületű stúdiótérrel és vezérlő szobával, 4 stúdiókamerás Blackmagic Design videó-, Yamaha hang- és AVID Media Composer utómunka stúdióval, DeSisti és Balogh lámpaparkkal, Sennheiser mikrofonokkal, hírműsor stúdió kialakítással (green box, súgógép).

 

Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma:

 • 180 kreditpont

 

Az oklevél kiadásának feltétele

 • A felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának előfeltétele a sikeres záróvizsga, továbbá az előírt nyelvvizsga letétele.
 • Az alapfokozat megszerzéséhez legalább egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2) komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

 

 

 1.  Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

Rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő, rendező, műsorvezető, újságíró, online újságíró, WEB designer, multimédia-szerkesztő, technikai munkatárs, technikus, vágó, sajtószóvivő, kulturális-, marketing-, PR-, reklám- és egyéb kommunikációs tevékenységet folytató szervezeti egység vezetője, illetve egyéb szolgáltató, vagy termelő részegység vezetője, hírközlési szervezet vezetője, kulturális, illetve rendezvényszervező, könyv- és lapkiadó szerkesztője, egyéb kulturális, sport- és szórakoztatási foglalkozások.

 

 

 1.  A hallgatók lehetőségei a képzési időszak alatt
 • Gyakorlatot szerezhetnek cégeknél (potenciális lehetséges munkahelyek). Kommunikációs partnereinkhez bedolgozhatnak, megjelentetjük írásaikat.
 • A Szervezetfejlesztési és Kommunikációtudományi Tanszék szakmailag támogatja, a Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium (PKSZK) munkáját, melynek célja, hogy a kommunikáció, a televíziós műsorkészítő, illetve a mérnöktanár szakos hallgatók iskolán kívüli szakmai és tudományos munkáját segítse, szervezze és koordinálja. Kiváló lehetőséget ad a magas szintű tudományos munka kifejtésére, valamint gyakorlati- és készségnövelő ismeretekkel gazdagodnak a hallgatók az egyetemi évek alatt. Megvalósult fontosabb projektek: Kisfilm Fesztivál, Fotópályázat és kiállítás, Interaktív Médiaműhely, szakmai kirándulások (MTVA, Korda Filmpark, Origo Filmstúdió, Kecskeméti Rajzfilmstúdió)
 • Tudományos Diákköri Konferenciákon való részvéte
 • Partneregyetemek: University of Oslo, Hochschule Mittweida University of Applied Sciences, Technological Educational Institute of Crete, Universitat Politecnica De Cataluna, University of Huddersfeild, Universidade Nove de Lisboa, Tampere Polytechnic
 • Az élsportolók tanulmányi és ösztöndíj-kedvezményen részesülnek
 • Egyetemünk az államilag elismert ITK Origó és a Pannon nyelvvizsga-rendszer akkreditált vizsgahelye
 • Hallgatóink tagjai lehetnek a több mint 250 éves Selmeci diákhagyományokat őrző és tisztelő közösségnek.

 

 

 1.  Kommunikáció és média Felsőoktatási Szakképzések (FOSZK) végzettség beszámítás: 

Ezekre a képzésekre már 240 pont elérésétől be lehet kerülni és nincs hozzá szükség emelt szintű érettségire. Levelezős és nappali tagozaton is elvégezhető. Kimenetelnél nincs szükség nyelvvizsgára, a tanult tantárgyak pedig beszámításra kerülnek azonos alapképzésre való jelentkezés esetén.

 

Az új szabályok értelmében azonban a FOSZK végzettség mellett nincs szükség emelt szintű érettségire a diplomás képzésre való bejutáshoz és a pontszámítás is másképp történik, mint a többi felvételi esetében.

Felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevél alapján számított felvételi pontszám alapképzésen, osztatlan mesterképzésen és felsőoktatási szakképzésen:

 • 5-ös eredményhez 400 pont
 • 4-es eredményhez 360 pont
 • 3-as eredményhez 320 pont
 • 2-es eredményhez 280 pont

 


10.  Kollégium

Pályázat útján az elsőévesek számára korszerű kollégiumi férőhelyet tudunk biztosítani.

 

 

11.  Felvételi ügyintézés

Dunaújvárosi Egyetem Tanulmányi Hivatal § Dunaújváros, Táncsics M. u. 1/A (főépület, fsz. 114.)
Tel.: (25) 551-177, 551-254.
Küldj egy e-mailt: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.