KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIATUDOMÁNY ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA)
Communication and Media Science

 

Képzés szintje: alapképzés
Végzettség: alapfokozat (BA)
Az oklevélben szereplő szakképzettség magyarul: kommunikátor
Az oklevélben szereplő szakképzettség angolul: Expert in Communication

 

 Elektronikus jelentkezés
Tájékoztató
 Mintatanterv (2017. szeptember 1. előtt beiratkozók) 
Mintatanterv nappali és levelező (2017. szeptember 1-től beiratkozók)
Mintatanterv (2020-tól érvényes)
Mintatanterv (2020/21 szeptembertől)
Mintatanterv (2023. szeptembertől)

 

 

Tagozat, képzési idő

 • nappali
 • levelező tagozaton: 6 félév

 

Finanszírozás

 • államilag támogatott
 • költségtérítéses (195.000 Ft/félév)

 

Szakirányok

 • Rendezvényszervezés
 • Médiakommunikáció
 • Üzleti kommunikáció

 

Idegen nyelvű képzés

 • Angol nyelven meghirdetett tárgyak

 

Érettségi vizsgatárgyak részletek ITT.

VAGY

 • Felsőoktatási szakképzés 

 

 

 1.  A szak képzési célja

Olyan szakemberek képzése, akik ismerik a társadalmat működtető kommunikációs rendszereket, a társadalmi kommunikációt, valamint a kommunikáció és a média fontosabb intézményeit. Megszerzett tudásuk birtokában képesek a társadalmi kommunikáció alapvető intézményeiben kommunikációs munka végzésére. A végzettek kellő mélységű elméleti ismeretekkel rendelkeznek a képzés második ciklusban történő folytatásához.

 

 

 1.  A szakma szépségei

A kommunikáció a harmadik évezred globális kihívása. A kommunikátor rendelkezik együttműködő, kezdeményező, kapcsolatteremtő képességgel, kommunikációs készséggel, önismerettel, kritikai önreflexióval, felelősségtudattal, hatékony és sikerorientált gondolkodással. Mindezek birtokában munkája igen változatos: a kommunikáció és média intézményeiben szakmai tudásuknak megfelelő munkakörök, valamint közvetítő-társadalmi segítők, mediátorok, PR tevékenységek, feladatok ellátásában a prezentáció legújabb eszközeivel képesek hatékonyan kommunikálni. A kommunikáció ma olyan intellektuális és gyakorlati tudás, amely az élet minden területén hozzátartozik az általános műveltséghez "kommunikálunk, tehát vagyunk".

 

 

 1.  Az ideális jelentkező

Jó kommunikatív, valamint problémamegoldó-készséggel rendelkezik, általános műveltsége széles körű, illetve mindezeket fejleszteni szeretné. Érdekli a média világa, fontosnak tartja a tárgyilagos tájékoztatást, tájékozott, érdeklődő, kíváncsi, kreatív, empatikus, érzékenyen reagál a szociális problémákra. Előnyt jelent a nyitott, kreatív gondolkodás, a problémaérzékenység és a gyakorlatias szemléletmód.

 

 

 1.  Elsajátítandó szakmai ismeretek

A tantárgyak olyan gyakorlatorientált anyagokat tartalmaznak, amelyek a továbbtanuláshoz (pl. MA-alapozás) és a szakmai pályafutáshoz egyaránt jól használhatók.

 

 

 1.  Főbb tárgyak

Kommunikációs készségfejlesztés, ember és társadalom, a kommunikáció és a média sajátos szinterei, -dinamikája, -szabályozása, -társadalomtörténete, kommunikációs zavarok, személyiség- és szociálpszicohlógia, társadalmi kommunikáció, a kommunikáció fontosabb funkciói és interpretációi, társadalomtörténet, kreatív média projektek, rádiós-, televíziós-, online-, nyomtatott újságírás gyakorlat, újságírói etika, forráskezelés, médiagazdaságtan, vállalkozástan, pr-menedzsment-kommunikáció, kiadványszerkesztés, multimédia, webdesign és animáció, multimédia, üzleti tárgyalás és prezentáció, reklámismeretek, reklámpszichológia, változásmenedzsment kommunikációja.

 

 

 1.  Infrastruktúra

A DUE TV stúdió gyakorlati oktatóbázisa – professzionális 200 m2 alapterületű stúdiótérrel és vezérlő szobával, 4 stúdiókamerás Blackmagic Design videó-, Yamaha hang- és AVID Media Composer utómunka stúdióval, DeSisti és Balogh lámpaparkkal, Sennheiser mikrofonokkal, hírműsor stúdió kialakítással (green box, súgógép).

 

Az alapfokozat megszerzéséhez összegyűjtendő kreditpontok száma:

 • 180 kreditpont

 

Az oklevél kiadásának feltétele

 • A felsőfokú tanulmányok befejezését igazoló oklevél kiadásának előfeltétele a sikeres záróvizsga.

 

 

 1.  Elhelyezkedési esélyek és lehetőségek

Rádióműsor-, televízióműsor-szerkesztő, rendező, műsorvezető, újságíró, online újságíró, WEB designer, multimédia-szerkesztő, technikai munkatárs, technikus, vágó, sajtószóvivő, kulturális-, marketing-, PR-, reklám- és egyéb kommunikációs tevékenységet folytató szervezeti egység vezetője, illetve egyéb szolgáltató, vagy termelő részegység vezetője, hírközlési szervezet vezetője, kulturális, illetve rendezvényszervező, könyv- és lapkiadó szerkesztője, egyéb kulturális, sport- és szórakoztatási foglalkozások.

 

 

 1.  A hallgatók lehetőségei a képzési időszak alatt
 • Gyakorlatot szerezhetnek cégeknél (potenciális lehetséges munkahelyek). Kommunikációs partnereinkhez bedolgozhatnak, megjelentetjük írásaikat.
 • A Szervezetfejlesztési és Kommunikációtudományi Tanszék szakmailag támogatja, a Pedagógiai és Kommunikációs Szakmai Kollégium (PKSZK) munkáját, melynek célja, hogy a kommunikáció, a televíziós műsorkészítő, illetve a mérnöktanár szakos hallgatók iskolán kívüli szakmai és tudományos munkáját segítse, szervezze és koordinálja. Kiváló lehetőséget ad a magas szintű tudományos munka kifejtésére, valamint gyakorlati- és készségnövelő ismeretekkel gazdagodnak a hallgatók az egyetemi évek alatt. Megvalósult fontosabb projektek: Kisfilm Fesztivál, Fotópályázat és kiállítás, Interaktív Médiaműhely, szakmai kirándulások (MTVA, Korda Filmpark, Origo Filmstúdió, Kecskeméti Rajzfilmstúdió)
 • Tudományos Diákköri Konferenciákon való részvéte
 • Partneregyetemek: University of Oslo, Hochschule Mittweida University of Applied Sciences, Technological Educational Institute of Crete, Universitat Politecnica De Cataluna, University of Huddersfeild, Universidade Nove de Lisboa, Tampere Polytechnic
 • Az élsportolók tanulmányi és ösztöndíj-kedvezményen részesülnek
 • Egyetemünk az államilag elismert ITK Origó és a Pannon nyelvvizsga-rendszer akkreditált vizsgahelye
 • Hallgatóink tagjai lehetnek a több mint 250 éves Selmeci diákhagyományokat őrző és tisztelő közösségnek.

 

 

 1.  Kommunikáció és média Felsőoktatási Szakképzések (FOSZK) végzettség beszámítás:  

Felsőoktatási szakképzésen szerzett oklevél alapján számított felvételi pontszám alapképzésen, osztatlan mesterképzésen és felsőoktatási szakképzésen:

 

 • 5-ös eredményhez 400 pont
 • 4-es eredményhez 360 pont
 • 3-as eredményhez 320 pont
 • 2-es eredményhez 280 pont

 


10.  Kollégium

Pályázat útján az elsőévesek számára korszerű kollégiumi férőhelyet tudunk biztosítani.

 

 

11.  Felvételi ügyintézés

Dunaújvárosi Egyetem Tanulmányi Hivatal

Dunaújváros, Dózsa György út 37. (kollégium 1. emelet)

Tel.: (30) 226-2345

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Kommunikációs Központ

Dunaújváros, Kallós Dezső út 1. (C épület 110.)

Tel.: (30) 012-0811 / (30) 012-1682

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.