Ez a tanfolyam a magyar kultúra sajátos elemeiből válogatva, betekintést nyújt az orosz anyanyelvű résztvevők számára, országunk gazdag kulturális tárházába.

A tananyag összeállítása során, a teljesség igénye nélkül néhány érdeklődésre számot tartó kulturális területre koncentráltunk. Így nem tértünk ki a magyar irodalmi-, színházi- és filmművészeti alkotásokra, melyek orosz nyelvű interpretálása meghaladja tananyagunk kereteit.

 

 

 

 

A tanfolyam három területet foglal magába:

 

Népművészet

 • Kézműves
 • mesterségek
 • Ének, zene
 • Néptánc

 

Művészeti ágak

 • Szobrászat
 • Festészet
 • Építészet
 • Fotóművészet
 • Zeneművészet

 

Gasztronómia

 • Magyar konyha ételei
 • Magyar borok
 • Magyar pálinkák

 

 

Mindhárom terület bemutatása 10-10 órás előadásból és 5-5 órás helyszíni részvételű tematikus programokból áll.

 

 

magyar népművészet fejezet a hagyományos hímzések összetéveszthetetlen motívumairól híres, mezőkövesdi- és kalocsai régiót mutatja be.

A népi fazekas mesterség fogásait és jellemző termékeit, elsősorban használati tárgyait, edényeit, valamint a magyar népzene és néptánctánc jellegzetességeit is megismerhetik.

A tanfolyam során a résztvevőknek lehetőségük lesz a magyar néptánc alaplépéseinek elsajátítására, szakavatott néptáncosok közreműködésével.

A tananyag több videofelvétel elérési hivatkozását tartalmazza, melyek vizuális kiegészítésként járulnak hozzá a témakörök jobb megismeréséhez.

 

 

 

A művészeti ágak fejezetben a magyar vizuális kultúra elemei dominálnak és a magyar zeneművészet bemutatása kapott helyet.

A középkortól napjainkig követhetők nyomon, történelmi hátterük bemutatásával a magyar építészet és szobrászat kiemelkedő alkotásai. A bemutatásra kerülő épületek és szobrok elsősorban Budapesten találhatóak, de néhány vidéki helyszínt is bemutatunk.

 

 

 

A meglehetősén későn kibontakozó magyar festészet első figyelemre méltó alkotásainak bemutatását követően jutunk el az egyre sokszínűbb és az európai klasszikus és avantgárd festészetben egyaránt méltó helyet elfoglaló XIX. és XX. századi mesterek alkotásainak bemutatásáig.

Nagyon gazdag, bár lehet, hogy kevésbé ismert a magyar fotó művészek munkássága, amiről ebbe a fejezetbe ízelítőt nyújtunk.

 

Végül pedig áttekintést adunk a XI. századtól napjainkig terjedően a magyar zenekultúra kialakulásának gyökereitől kezdve a kortárs magyar zenéig. Különös hangsúlyt fektetve a világ szerte elismer zeneszerzők, Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságának bemutatására.

A tanfolyam során a résztvevőknek lehetőségük lesz egy budapesti városnézésre és a Magyar Nemzeti Galériában látogatást tenni.

 

 

A tanfolyam harmadik részében, a magyar gasztronómia legjellegzetesebb ételeit, az igen gazdag és változatos magyar borkultúrát, valamint egy igazi hungarikumot, a valódi gyümölcs párlatok késztését, a pálinkafőzést mutatjuk be.

 

A magyar konyha ételei

A magyar gasztronómia a magyar kultúra fontos eleme, változatos, kreatív konyhával, egyedi és utánozhatatlan ízekkel büszkélkedhet. Gasztronómiai kultúránk több mint ezeréves történelmi fejlődés eredménye, amely Magyarország természeti gazdagságára, valamint az évszázados hagyományos állattenyésztés, növénytermesztés és kézműves élelmiszertermelés örökségére épül.

 

A magyar konyha története nem más, mint az ételek evolúciója, a jó ötletek átvétele, ezek kombinációja és a dominánsok beemelése - az ősi ázsiai nomád, német, olasz, szláv, török, osztrák és francia gasztronómia szintézise.

Minden ország konyhájával kapcsolatban élnek sztereotípiák, így a magyar konyha hallatán is általában a gulyásra és a pirospaprikára asszociálnak külföldi vendégeink.

 

A hagyományos magyar ételek hús, friss zöldség, gyümölcs, friss kenyér, tejtermék alapúak. A magyar konyhát a zöldség-, hús- és gyümölcs alapú levesek, pörköltek, zöldséges főzelékek, finom szószok, valamint sült, párolt és főtt marha-, sertés-, bárány-, baromfi-, hal- és vadhús gazdagsága jellemzi.

E tananyag részben bemutatjuk, hogy a gulyáslevesen kívül milyen további, a magyarok körében közkedvelt ételeket kínál a magyar hagyományos házi konyha.

 

 

Magyar borok

Magyarország kis alapterületéhez képest, előnyös klímájának és domborzati viszonyainak köszönhetően számos borrégióval büszkélkedhet. Ezek közül ebben a fejezetben a magyar borok áttekintése érdekében négy kiemelt területet ismerhetünk meg: az egri, a tokaji, a villanyi és a somlói borvidéket.

 

Az 1990-es évek elején egyre több családi tulajdonban lévő borászat jelent meg, amelyek kiváló minőségű borokat termelnek. A magyar borszakma látható és pozitív megújulásában a külföldi befektetők mellett fontos tényező a hegyközségek újjáéledése.

A magyar borászok kiemelkedő sikereket érnek el a legrangosabb európai borversenyeken.

 

A Thummerer, Szepsy, Gere, Bock és Kreinbacher családnevek fémjelezte szőlő birtokok az egri-, a tokaji-, a villanyi- és a somlói borvidéken található számos borászat emblematikus képviselői.

A tanfolyam során a résztvevőknek lehetőségük lesz egy családi borászat meglátogatására, borkóstolóval egybekötött borvacsorán való részvételre.

 

 

Magyar pálinkák

A pálinka Magyarország nemzeti itala. Az ital a Kárpát-medence más országaiban is elterjedt (Ausztriától Romániáig). A 2002-es magyar pálinkatörvény értelmében azonban a „pálinka” elnevezés csak Magyarországon termelt 100%-ban gyümölcsből készült, legalább 37,5%-os alkohol tartalmú párlatra használható. Az Európai Unió megerősítette a magyar gyártók kizárólagos jogait erre a védjegyre.

 

Régebben, főleg a falusiak körében, szokás volt egy pohár pálinkával kezdeni a napot. Hangsúlyozták az egészségre gyakorolt ​​jótékony hatását, ami abból állt, hogy reggel éhgyomorra elfogyasztanak egy almát, és lemossák egy pohár pálinkával.

Ezt az italt a legjobb 20 fokos hőmérsékleten fogyasztani. Úgy isszák, mint a jó konyakot – sokáig ízlelgetik. A pálinkát digestifnek tekintik, így vagy étkezés után (ami Magyarországon hagyományosan zsíros és fűszeres), vagy desszertekkel, gyümölcsökkel isszák az étkezést kiegészítve.

A képzési programon résztvevők megismerkedhetnek a pálinka készítés mesterfogásaival. A gazdag gyümölcs választékkal, ami egyedivé teszi a magyar párlatokat, például a kajszibarack, a szilva és a körte gazdag ízvilágának köszönhetően. Valamint áttekintést kapnak a Magyarországon gombamódra szaporodó pálinka főzdék legismertebbjeiről.