1. Nem látom a leadható kérvények között az XY nevű kérvényt. Miért nem?

A Hallgatói Neptun nyitóoldalon (HWEB) megtalálható egy Kérvényezési időszakok Excel táblázat, melyben fel van tüntetve a kérvények neve és benyújtási határidejük. A kérvények ennek megfelelően jelennek meg az Ön Neptun oldalán.

 

 1. Vissza szeretném vonni a benyújtott kérvényemet. Hogyan lehetséges?

Kérem, legyen szíves megírni törlési szándékát a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

 

 1. Van lehetőség a Dunaújvárosi Egyetemen más intézményben elvégzett tárgyak befogadására?

Amennyiben más intézményben már teljesítette az adott tárgyat, úgy a tárgy elfogadtatásához Kreditbefogadási kérvényt tud benyújtani (más intézményben teljesített tárgy) a Neptun rendszeren keresztül, melyet a Mintatanterv tárgyairól tud indítani.

Ennek menete: HWEB – Tanulmányok - Mintatanterv, ahol a mintatanterv kiválasztása és listázása után az adott féléven megtalálhatóak a tárgyai. -  A tárgy sorának végén, a „+” jelre kattintva tudja leadni kérvényét, melyet tárgyanként szükséges benyújtania.

Az elfogadáshoz legalább 75 %-ban egyezni kell a tananyagoknak.

A befogadtatni kívánt tárgyról hitelesített (pecséttel és aláírással ellátott) tantárgyi tematikai igazolást kell kérnie a korábbi Intézménytől, melyet teljesítés esetén állítanak ki. A kapott dokumentumot és az eredeti leckekönyvet szkennelt formátumban csatolni szükséges a kérvény mellé, majd bemutatni személyesen vagy postai úton a Tanulmányi Hivatalnak.

 

 1. Van-e lehetőség munkatapasztalat szakmai gyakorlatként történő beszámítására?

Lehetősége van munkatapasztalat alapján teljesíteni a szakmai gyakorlatot, ehhez kérvényt szükséges leadnia, mely tárgyról indítható kérvény.

Ennek menete: Tanulmányok/Mintatanterv menüponton válassza ki a szakjához tartozó mintatantervet, ezt követve a sor elején található teljesítendő félév „+” jelére kattintva láthatja a szakmai gyakorlat tárgy megjelenését. A tárgy sorában a sor végén található „+” jelre kattintva be tudja nyújtani a hozzá tartozó kérvényt.

A kérvényhez követelményként csatolnia szükséges a következő dokumentumokat: munkaköri leírás, munkaszerződés vagy teljesítés igazolás.

A kérelemhez becsatolt melléklet eredeti példányát 5 munkanapon belül személyesen vagy postai úton be kell mutatni a Tanulmányi Hivatalnak ügyfélfogadási időben.

 

 1. Beadtam a kérvényt az értékemelő vizsgára, amit el is fogadtak nekem. Mikor tudom felvenni a vizsgát?

A Tanulmányi Hivatal munkatársai fogják felvenni Önnek a kérelmezett vizsgát.

 

 1. Van lehetőségem a jelenlegi képzésemről másikra váltani?

Igen, ehhez Szakváltási kérvény benyújtása szükséges. Az Egyetemen belül a hallgató kérheti átvételét más szakról az Egyetem ugyanazon képzési területhez tartozó szakjára (szakváltás). Átvétel csak azonos végzettségi szintet eredményező képzések között kérhető, kivéve

 1. a) a tanárképzés rendszeréről, a szakosodás rendjéről és a tanárszakok jegyzékéről szóló 283/2012. (X. 4.) Korm. rendelet 8. §-a szerinti,
 2. b) osztatlan képzésből alapképzésbe történő,
 3. c) alapképzésből, illetve osztatlan képzésből felsőoktatási szakképzésbe történő átvételt.

 

       7. Mi a menete a tagozatváltásnak?

A tagozatváltást a Neptunban „Tagozatváltási kérvénnyel” lehet kérelmezni, mely a HTJR 3. számú táblázata alapján első alkalommal 8.000 Ft eljárási díjjal jár.

 

 1. Mi a teendő, ha szüneteltetni szeretném a jogviszonyomat?

A jogviszony szüneteltetésének bejelentésére legkésőbb október 14-ig, illetve március 14-ig van lehetőség. A félévre való bejelentkezéskor a passzív státuszt választhatja ki, vagy a bejelentkezési időszakot követően a Neptunban kérvényt nyújthat be ennek vonatkozásában.

 

 1. Mi a teendő, ha a félév kezdete után szeretném szüneteltetni jogviszonyomat?

Szünetelhet a hallgatói jogviszony, ha a hallgató a hallgatói jogviszonyból eredő kötelezettségeinek szülés, továbbá baleset, betegség, vagy más váratlan ok miatt, önhibáján kívül nem tud eleget tenni. Ehhez kérelem hallgatói jogviszony szüneteltetésére vis maior esetben kérvény benyújtása szükséges részletes indoklással és alátámasztó dokumentumok csatolásával.

 

 1. Hány passzív félévem lehet?

A hallgató több alkalommal is élhet a hallgatói jogviszonyának szüneteltetésével, de a hallgatói jogviszony egybefüggő szüneteltetésének ideje nem lehet hosszabb, mint két félév.

 

 1. Mi a teendőm, ha meg szeretném szüntetni a jogviszonyomat?

Kérelem hallgatói jogviszony megszüntetésére kérvény benyújtása szükséges a Neptunon keresztül, valamint rendeznie kell fennálló pénzügyi tartozásait.

 

 1. A Dunaújvárosi Főiskolán/Egyetemen végeztem és hitelesített tantárgyi tematikára lenne szükségem. Hogyan juthatok hozzá?

Első körben legyen szíves megírni a kért tantárgyak nevét, tárgykódját és hogy mikor végezte el őket. Hivatalos tantárgyi tematikai igazolás térítési díj ellenében adható ki, melynek összege 1.500 Ft/tematika. Elektronikus úton az igazolás megküldése ingyenes, amennyiben postai úton kívánja átvenni igazolását, úgy további 1.000 Ft-os összeg megfizetése szükséges, de természetesen lehetősége van személyesen is átvenni ügyfélfogadási időben vagy előre egyeztetett időpont alapján. Addig nem tudjuk kiállítani igazolását, amíg a befizetés nincs teljesítve.