1. Tárgyfelvétel lépései

A Hallgatói Neptun (HWEB) felületén bejelentkezve az Ügyintézés/Beiratkozás/Bejelentkezés menüponton az aktuális félév során kattintson a + jelre, majd a Bejelentkezés lehetőségre. A tárgyfelvételhez az Aktív státuszt válassza ki.

A Tárgyak/Tárgyfelvétel menüponton állítsa be az aktuális félévet a legördülő menüből. A Mintatantervek és Tárgycsoport legördülő menük segítségével szűkítheti a találatok listáját. A Minden opció választása esetén megjelennek a mintatanterv szerint kötelező, a szakirányos, illetve a szabadon választható és testnevelés tárgyak is. A Tárgyak listázása gomb segítségével megjelennek a felvehető tantárgyak.

A tárgy felvételéhez kattintson a Felvesz gombra a tantárgy sorában, majd a felugró ablakban jelölje be azon kurzust/kurzusokat, melyeket fel kíván venni. Több kurzustípus esetén mindegyik kurzustípusból kötelező választani. Ügyeljen rá, hogy azonos nyelvű kurzusokat vegyen fel, illetve figyeljen a Megjegyzés mezőben esetlegesen található útmutatásokra. A kurzus négyzetének kipipálása után kattintson a Mentés gombra a tárgy felvételéhez.

 

 1. Milyen tantárgyakat vegyek fel?

Tantárgyait lehetőség szerint mindig a mintatantervben ajánlott haladásnak megfelelően vegye fel. A tárgyfelvételi listában megtalálja a Tárgycsoport neve oszlopban jelölve a félévet. A szabadon választható tantárgyak ajánlott teljesítési félévét a mintatantervében jelölve találja a tantervi hálóban.

 

 1. Mikor van tárgyfelvétel?

A szorgalmi időszakot megelőző 2 hét regisztrációs hét, melynek első hetében zajlik a tárgyfelvétel.

 

 1. Nincsenek tárgyak a tantárgyfelvételi listában, mi a hiba?
 • Ellenőrizze le, hogy bejelentkezett-e Aktív státuszú félévre a Beiratkozás/Bejelentkezés menüponton.
 • Ellenőrizze le, hogy megfelelő képzésén próbál-e tárgyat felvenni. (Több intézményi képzés végzése esetén)
 • Ellenőrizze le, hogy megfelelő féléven keresi-e a tantárgyakat a Félévek legördülő menüben.
 • Ellenőrizze le, hogy a Tárgytípus mezőben a Mintatanterv tárgyai lehetőséget jelölte-e be.
 • Ellenőrizze le, hogy nem állított be egyéb szűrési feltételt a Tárgynév, Tárgykód, Kurzusoktató, Kurzuskód, Időszak kezdete, Időszak vége opcióknál.
 • Ellenőrizze le, hogy a Tárgyak listázása gombra rákattintott-e.

A fenti lépések mindegyikének elvégzése után is fennálló hibát képernyőfotóval mellékelve írja meg a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre.

 

 1. Nincs szabad hely a tantárgyon, mit a teendő?

Amennyiben a kurzus megjegyzésében nem található „Nem bővíthető létszám” szövegezés, úgy létszámemelési igényét jelezze a tantárgyfelvételi időszakban a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

A helyek számát csak abban az esetben bővítjük, ha a tantárgy minden kurzusán megteltek a betölthető helyek és a hallgató számára mintatanterv szerint kötelező tárgyról van szó. Szabadon választható tárgyak esetében intézetigazgatói döntés alapján lehetséges a bővítés.

 

 1. Mit jelentenek a kurzus Megjegyzés mezőjében lévő feliratok?

NVO: A kurzusnál szereplő oktató Nem Végleges Oktató, személye még változhat.

Nem bővíthető létszám: A kurzusnál megadott Maximális létszám megemelésére nincs lehetőség.

MINFBSC, GAZDBA stb.: Képzéskódok, melyek azt jelölik, hogy az adott tantárgy melyik képzés órarendjébe illik ütközésmentesen mintatantervi haladás esetén.

vizsgakurzus - csak vizsgaalkalom a vizsgaidőszakban, érvényes aláírással rendelkezőknek: A kurzust azon hallgatók vehetik fel, akik az elmúlt 1 évben szereztek aláírást a tantárgyból, de nem teljesítették azt. A kurzus nem jár órarendi óratartással és konzultációval, csupán a vizsgaidőszakban szükséges letenni belőle a vizsgát. Csak vizsga követelményű tárgyaknál elérhető kurzustípus.

Levelező munkarendben: Az adott kurzus elérhető nappali tagozatos hallgatók számára is, azonban a tanórák levelező munkarendben kerülnek megtartásra.

Egyéni kurzus / individual course: Egyéni konzultációkkal igen, de órarendi óratartással nem rendelkező kurzus.

exam course whom has teachers signature (indicating the fulfilment of the term requirements of a course-unit): Vizsgakurzus külföldi hallgatóink számára.

 

 1. Lemaradtam a tárgyfelvételről.

A 2. regisztrációs hét lehetőséget nyújt utólagos tárgyfelvételre. Jelentkezés az Ügyintézés/Kérvények menüponton keresztül Kérelem utólagos tárgyfelvételre/tárgyleadásra c. díjköteles kérvény kitöltésével lehetséges.

 

 1. Felvettem egy tantárgyat, amit le szeretnék adni, hol tehetem meg?

A 2. regisztrációs hét lehetőséget nyújt utólagos tárgy leadására. Lejelentkezés az Ügyintézés/Kérvények menüponton keresztül Kérelem utólagos tárgyfelvételre/tárgyleadásra c. díjköteles kérvény kitöltésével lehetséges.

 

 1. Mi az a mintatanterv szerinti haladás?

Mintatanterv szerint haladni annyit tesz, hogy minden tantárgyat elsőre sikerül a hallgatónak teljesítenie abban a félévben, amelyben a mintatanterv előírja a tárgy teljesítését.