A Dunaújvárosi Egyetem és a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség stratégiai együttműködési megállapodást írt alá 2024. június 19-én.

 

Dunaújvárosban ma aláírt együttműködés célja a felek szakmai-tudományos kapcsolatainak bővítése. A korábbi egyeztetések és sikeres közös szakmai munka alapján, a további eredményes együttműködés előmozdítását szorgalmazza mindkét fél.

Az együttműködés során meghatározott tevékenységek között szerepel a tananyagfejlesztés, a hidrogéntechnológiai képzések népszerűsítése és az ehhez kapcsolódó oktatásszervezés.

Az ünnepélyes eseményen a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítványt Süli János kuratóriumi elnök és Benkó Marcell főigazgató, kuratóriumi tag képviselte. A Dunaújvárosi Egyetem részéről Dr. András István rektor és Dr. Balázs László oktatási rektorhelyettes voltak jelen. A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség képviseletében Vigassy Csaba ügyvezető igazgató vett részt.

 

(Balról Dr. András István rektor, Süli János kuratóriumi elnök és Vigassy Csaba ügyvezető igazgató. Fotó: Szerdahelyi Éva - DUE)

 

Süli János kuratóriumi elnök kiemelte, hogy a hidrogén előállításával, felhasználásával kapcsolatos tapasztalatok alapjául szolgálhatnak egy Százhalombatta, Dunaújváros, Paks, Szekszárd térségével meghatározható un. hidrogén völgynek, amelynek komoly szerepe lehet a megújuló acélgyártásban, a zöldacél előállításában is. 

Dr. András István rektor beszédében hangsúlyozta, hogy a dunaújvárosi térségben egyre több vállalkozás települ, amelyek felső- és középfokú szintű munkaerőigény kielégítéséhez a Dunaújvárosi Egyetem és a kapcsolódó középiskolai képzések bázisául szolgálhatnak.

Vigassy Csaba ügyvezető igazgató hozzátette, hogy a MHTSZ nagy hangsúlyt fektet a hidrogén technológiához kapcsolódó közép és felsőfokú oktatás kialakítására, melynek fontos állomása az egyetemekkel való együttműködések megerősítése.

 

(Fotó: Szerdahelyi Éva - DUE)