Holnap, azaz május 25. napján 20 órától fáklyás felvonulással vesznek búcsút a Dunaújvárosi Egyetem valétáló hallgatói Dunaújvárostól és az Alma Matertől.

 

A rendezvény a Dózsa György úti 33-as kollégium előtt indul este 20:00-kor. Innen nótázva sétálnak el a Városháza térig, ahol elhangzanak majd az ősi, selmeci akadémia szakjainak és az utódszakok himnuszai. Ezután Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város Polgármestere és Bagoly Zoltán, a Valéta Biztottság Elnöke elbúcsúznak a végzős hallgatóktól. 

A beszédek után hátraarcot vesznek a résztvevők, és a Vasmű úton indulnak tovább, ahonnan a Kossuth Lajos utcára kanyarodva és azon végig sétálva érkeznek meg a célállomásukhoz, az Alma Mater elé. Ott Dr. András István rektor úr búcsúzik el a valétálóktól, majd nótázással köszönnek el az Intézménytől. Végezetül Dr. Molnár László alias Laci bácsi tiszteletére és emlékére eléneklik a „Tavaszi szél vizet áraszt” című nótát, az esemény zárásaként pedig a Magyar Himnuszt.

 

Az esemény Facebook elérése: https://fb.me/e/BkF9tptn

 

 

Elnevezését a menet a foltos szalamandra nevű kétéltűről kapta, minthogy a szalamandra kígyózó mozgását utánozza az utca egyik oldaláról a másikra történő vonulás, amihez a bányászlámpák mozgó fényei sejtelmes megvilágításukkal különös hangulatot adnak. A felvonulást mindig szürkületkor tartották, amikor a világító bányalámpák és a fáklyák fényeinek játéka a leghatásosabb volt.

Az eseményre sok szeretettel várjuk a kedves érdeklődőket, akik szívesen tartanának a végzős hallgatókkal.