A Dunaújvárosi Egyetem és a Nemzetközi Tudományos Kutatási Vezetéstechnikai Intézet (továbbiakban: MNIIPU) között 2022. november 7-én ünnepélyes keretek között egyetértési megállapodás jött létre.

 

Az aláíráson és az ezt követő egyeztetésen személyesen vett részt Dr. Alexander Ageev, a MNIIPU főigazgatója, Süli János a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának Elnöke, Benkó Marcell Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának Főigazgatója, Kovács Pál a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal Elnökhelyettese, valamint Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora.

 

 

 

A MNIIPU 1976-ban jött létre 5 ország - Bulgária, Magyarország, Kuba, Mongólia, Oroszország  - közötti kormányközi szervezetként, mely fő céljaként integrált kutatás-fejlesztések megvalósítását tűzte ki a vezetéselmélet és - gyakorlat területén. Az Intézet e cél elérése érdekében 2017-ben megalapította a budapesti Nukleáris és Vízjogi Központját, mely segítségével nemzetközi szinten támogatni képes partnereit nukleáris és vízjogi szakmai együttműködések terén. A MNIIPU feladatának tekinti konferenciák és fórumok szervezését az iparági szereplőkkel, így kulcsszerepet játszik az oroszországi Nemzeti Nukleáris Kutatóegyetemmel való oktatási és kutatási jellegű tudástranszfer megvalósításában az egyetemek között.

 

 

A Dunaújvárosi Egyetem és a MNIIPU között létrejött egyezmény, melynek célja, hogy elősegítse a hosszú távú együttműködést a magas színvonalú nukleáris felsőoktatás és szakképzés terén,  megteremti az alapot a Dunaújvárosi Egyetem számára releváns Rosatom VVER tudástranszfer kialakításához, tekintettel arra, hogy a Pakson létesítésre kerülő 5. és 6. számú VVER-1200 blokkok üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges szakemberek oktatása a Dunaújvárosi Egyetem kompetenciája, ezért a nukleáris képzési területek helyi megalapozásában jelen megállapodás mérföldkőnek tekinthető.