A Program fókuszában az innovációs szemléletmód elsajátíttatása és az innováció iránti érdeklődés felkeltése áll. A HSUP megismerteti a fiatal generációval az innovációs és startup ökoszisztéma felépítését és működését, továbbá lehetőséget kínál számukra a bekapcsolódásra.

 

Hungarian Startup University Program (röviden HSUP) célja, hogy felkeltse a hazai egyetemisták érdeklődését az innováció és a vállalkozói lét iránt és növelje az általuk indított innovatív vállalkozások számát. 2021/22. II. félévében a HSUP program országszerte közel 4000 hallgatóval dolgozik, és 189 projektet indított el, közel 900 ösztöndíjas hallgatóval. A program 2 féléve egymásra épül, a HSUP I. teljesítése feltétel a HSUP II. felvételéhez.

 

A két éve futó, országszerte 27 egyetemen elérhető program, mintegy 300 támogatott projektje közül az elmúlt és a jelenleg évben is 3-3 csapat vezetője a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) hallgatója. Az utólagos elemzésekből jól látható, hogy a tanult szakok megoszlásának tekintetében a program a gépészmérnök, mérnökinformatikus, illetve a gazdálkodási és menedzsment képzések hallgatóinak körében a legfelkapottabb. Az elmúlt két évben összesen 123 hallgatónk vett részt a programban, közülük 19 ösztöndíjra jogosult hallgató és 11 projekt kerülhetett ki.

 

A két év sikerei közül kiemelkedik, a DUE projektgazda köré épülő csapatok eddig legeredményesebb projektje, a Scraping Robotics. A kézi hántolást kiváltó gyártástechnológiai fejlesztéssel foglalkoznak, melynek célja csökkenteni a karbantartásra szánt állásidőket, illetve az új alkatrészek előállítási idejét. Gyorsabbá, egyenletes minőségűvé és időben pontosan tervezhetővé tesszik a gép- és alkatrészgyártás, illetve karbantartás egyik legkomolyabb szaktudást igénylő szakaszát. Csapatuk elnyerte a Hiventures pre-seed 15 millió Ft-os befektetését (2021.06.17.), 1. helyezést ért el a HSUP Demo Day-en (2021.08.10.), szakmai kiállításokon vett/vesz részt, pl. WebSummit Lisabon, CES Las Vegas, Collison Toronto.

 

Éva Gergő, a DUE Gépészmérnöki BSC hallgatója, illetve a Scraping Robotics projektgazdája és a startupcég társtulajdonosa. Segítségével bővebb betekintést nyerhettünk a projekt jelenlegi helyzetével kapcsolatban. Megtudhattuk, hogy megalakult a projektre épülő startup cég, illetve, hogy már a második körös tőke bevonáson dolgoznak. Tolna és Fejér megye legkiemelkedőbb projektje lett az övék, termékeik iránt már a MOL és más nagyvállalatok is érdeklődnek. Ahogyan eddig is, a jövőben is részt vesznek a pályázatban nevesített kiállításokon.

 

Éva Gergő, a Scraping Robotics társtulajdonosa

 

A cég hivatalos weboldala az alábbi linken érhető el https://hu.scrapingrobotics.com/.

 

Eddigi sikereikhez ezúton is gratulálunk és további eredményes munkát kívánunk!