Az együttműködés célja a közös oktatás szervezése, szakmai gyakorlati helyek biztosítása, szakmai rendezvények lebonyolítása.

 

Az ünnepélyes aláírás keretében a Linde Gáz Magyarország Zrt.-t Hegedüs Ákos vezérigazgató, Balogh Dániel üzletfejlesztési vezető, Gyura László hegesztéstechnikai vezető, és Görgey Zsófia kommunikációs vezető képviselte. A Dunaújvárosi Egyetem képviseletében Dr. András István rektor, Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika intézményfejlesztési és általános rektorhelyettes és Dr. Pázmán Judit tudományos és kutatási rektorhelyettes vettek részt, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány részéről Dr. Palotás Béla professor emeritus, a Kuratórium tagja és Dr. Móger Róbert, az Alapítvány fejlesztési igazgatója voltak jelen.

 

A Linde Gáz Magyarország Zrt. az ipari, orvosi és különleges gázok és gázberendezések egyik legnagyobb gyártója hazánkban. Budapesten, Répcelakon, Miskolcon, Kazincbarcikán és Dunaújvárosban rendelkezik gyártókapacitással és töltőüzemmel. A vállalat 1992-ben alakult. Dolgozóinak száma több mint 400 fő. 2020. évi nettó árbevétele mintegy 59 milliárd forint volt. A 2022. február 24-én létrejött megállapodás alapján a Linde szakemberei a gáz-biztonságtechnika és hegesztéstechnika területeihez kapcsolódóan az egyetemi oktatásban is szerepet fognak vállalni: mint gázipari alkalmazási területeken jártas kollégák vendégelőadókként részt vesznek a tanórák megtartásában. Emellett a hallgatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a Linde telephelyein szakmai gyakorlatot teljesítsenek, a középiskolás diákok pedig ugyanitt nyári gyakorlaton vehetnek részt. Mindez kiegészül egy szakmai ösztöndíjprogrammal, amit a Linde Gáz Magyarország Zrt. is támogat.

 

A tervek szerint sor kerül nyílt napok szervezésére is, amelyeknek várhatóan a Linde dunaújvárosi telephelye ad otthont. A cég mindezeken túl a Paks II. beruházás igényeihez illeszkedve műszaki támogatást is biztosít az új hegesztőlabor kiépítéséhez és az ott zajló szakmai képzésekhez. A Dunaújvárosi Egyetemen és a Linde telephelyein szakmai rendezvényekre és műszaki témájú találkozókra kerül majd sor. Az együttműködés során továbbá a K + F projektek is kiemelt figyelmet kapnak, különös tekintettel a védőgázos hegesztéstechnológiákra és a hidrogénes (PEM cella) tesztlaborra.

 

Az ünnepség keretében Hegedüs Ákos vezérigazgató hallgatói ösztöndíjak bevezetését is bejelentette. Az elkövetkező tanévben terveik szerint 3-5 hallgató tanulmányait támogathatja a Linde.

 

„A Linde Gáz Magyarország Zrt. nagy hangsúlyt fektet a jövő mérnökeinek képzésére. Büszke vagyok arra, hogy szakmai támogatást és ösztöndíjat nyújthatunk a Dunaújvárosi Egyetem hallgatóinak – mondta el a vezérigazgató az együttműködési megállapodás aláírási ceremóniáján.

 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

 

 

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap