Ünnepélyes keretek között írták alá a Dunaújvárosi Egyetemen a Területi Innovációs Platform (TIP) együttműködési dokumentumát, így újabb régió kapcsolódik be a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal szakmai kezdeményezésébe.

 

A TIP hálózata az egyetemek tudásbázisára alapozva nyit utat az innovációnak, új szemlélettel ösztönözve az információáramlást és a tudástranszfert, folyamatos együttműködési és kapcsolatépítési lehetőséget biztosítva az adott térség innovatív szereplőinek. Az elmúlt két évben országszerte kilenc TIP alakult, amelyekhez eddig több mint 280 tag csatlakozott.

A Dunaújvárosi Egyetem tudáscentruma köré szerveződő új TIP a térség innovációs szereplőinek egyszerre biztosít lehetőséget az innovációs szakpolitikai irányok közvetlen megismerésére, a helyi innovációs ökoszisztéma megerősítésére, együttműködések kialakítására és új szakmai alapok létrehozására. A belépő tagok időben értesülnek az aktuális hazai és nemzetközi innovációs pályázatokról, hatékonyabb forrásfelhasználásra lesznek képesek, a tevékenységük során pedig közvetlenül hozzáférnek az egyetem kutatás-fejlesztési kapacitásaihoz, így az innovációs folyamatok aktív résztvevőivé válnak.

A dunaújvárosi TIP alapító rendezvényén Dr. Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese hangsúlyozta:   „Az innováció és a kutatás ösztönzésének, illetve társadalmi szinten történő hasznosulásának szempontjából a Területi Innovációs Platformok szerepe egyre inkább felértékelődik. Ebben a folyamatban különös jelentőséggel bírnak az adott térség felsőoktatási intézményei, kutatóhelyei és vállalkozásai, melyek együttműködése révén új értékek, megoldások jönnek létre, immár a dunaújvárosi térségben is közös, tudás alapú platformon szerveződve.”

Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, „az alkalmazott tudományok egyetemeként az intézmény elkötelezett a gyakorlati tudás átadása és az ipari kapcsolatok bővítése iránt. Számos kutatással és projekttel járul hozzá az egyetem a régió szellemi tőkéjének növeléséhez. Örömmel tekintünk a közös munka megkezdésére és perspektivikus lehetőséget látunk a Területi Innovációs Platform kialakításában.”

A Területi Innovációs Platformok 2019 novemberében elindított kezdeményezése a régiók legfontosabb innovációs szereplőit – egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat, klasztereket, inkubátorokat, akcelerátorokat, üzleti angyalokat, országos kamarai hálózatokat – kívánja megszólítani a lehető legszélesebb körben. A TIP alapító nyilatkozatát eddig 9 vidéki és 11 budapesti egyetem írta alá, valamint 5 országos szakmai szervezet, valamint rajtuk kívül az innovációs ökoszisztéma számos helyi szereplője is csatlakozott a kezdeményezéshez. Az NKFIH az idei évben újabb helyszíneken folytatja a rendezvénysorozatot, hogy teljessé tegye az országos lefedettséget, minél több térségi intézményt és szervezetet vonva be az innovációs folyamatokba.


 

A bekapcsolódás lehetősége mindenki előtt nyitott, az alapító nyilatkozat és a csatlakozási nyilatkozat, valamint a TIP eddigi eredményei, eseményei az NKFIH honlapján elérhetők:
https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/innovacios-okoszisztema/teruleti-innovacios  

NKFIH megalapított TIP intézmények:

https://nkfih.gov.hu/palyazoknak/innovacios-okoszisztema/teruleti-innovacios-platformok/megalapitott-tip 

Csatlakozási nyilatkozat: 

Kitöltöm a csatlakozási nyilatkozatot

 

Tájékoztató:

Tájékoztató


 Területi Innovációs Platform (TIP)  galéria 

 

TIP-1
TIP-2
TIP-3
TIP-4
TIP-5
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5