Az Európai Bizottság megerősítette: továbbra is pályázhatnak a Horizont Európa programban a modellváltó egyetemek

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium valamint az NKFI Hivatal álláspontja szerint, a tanácsi határozat a modellváltó egyetemek pályázását nem, kizárólag a velük történő szerződéskötést tiltja, így továbbra is javasoljuk és támogatjuk pályázásukat a Horizont Európa programban.

Az NKFI Hivatal folyamatos szakmai egyeztetést folytat az Európai Bizottsággal a tavaly decemberi tanácsi határozat értelmezésével és végrehajtásával kapcsolatban.

Az Európai Bizottság (DG Research and Innovation) mai tájékoztató levelében megerősítette a fentieket, vagyis, hogy a 2021. évi IX. törvény alapján létrehozott magyar közérdekű vagyonkezelő alapítványok, illetve az általuk fenntartott bármely jogalany továbbra is jogosult pályázatot benyújtani, a pályázatok továbbra is befogadhatók és elbírálásra kerülnek. Ha a pályázat továbbra is támogatható marad (a konzorcium összetétele megfelel a minimális jogosultsági feltételeknek 1) anélkül is, hogy az adott magyar partner kedvezményezett lenne, a támogatási szerződés aláírható, és az adott magyar jogalany társult partnerként maradhat a projektben, feltéve, hogy a felhívás feltételei nem zárják ki társult partnereket.

Ha a magyar szervezet nem kíván társult partnerként részt venni a projektben, a konzorciumnak vagy újra kell osztania a magyar partner feladatait a fennmaradó tagok között, vagy új partnert kell javasolnia a feladatok átvételére. Ha a kilépés vagy a társult partner szerep miatt a konzorcium már nem felel meg az jogosultsági minimumkövetelményeknek, a pályázat csak akkor tekinthető támogathatónak, ha a konzorcium további támogatható szervezetet von be (egyet vagy többet szükség szerint) kedvezményezettként a támogatási szerződés aláírására.

 

Az alábbiakban közzétesszük az állásfoglalás angol nyelvű szövegét:

“We can already confirm that the Hungarian public interest trusts established under Hungarian Act IX of 2021 or any entity they maintain are still eligible to submit proposals and such proposals remain admissible and will be evaluated. If the proposal continues to remain eligible (meets the minimum eligibility criteria) without the respective Hungarian entity as a beneficiary, the grant agreement may be signed and the respective Hungarian entity may remain in the project as an associated partner, provided that the call conditions do not exclude this legal status. If the Hungarian entity does not want to continue in the project as associated partner, the Consortium must either re-distribute the Hungarian participant tasks among the remaining participants or propose a new participant to take over those tasks. If, due to the withdrawal or change of role to Associated Partner, the consortium does no longer satisfy minimum eligibility requirements, the proposal would be deemed eligible only if the consortium adds additional eligible entities (one or more as needed) to sign the grant agreement as beneficiaries.”

Továbbra is kérjük, hogy azok az érintett hazai pályázó intézmények, amelyeket a tanácsi határozat alapján a szerződéskötés vagy a pályázatok előkészítése során hátrány ér, jelezzék ezt az 06-30-372-7543 központi telefonszámon, vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. funkcionális e-mail címen, illetve az NKFI Hivatal Nemzeti Kapcsolattartóinál.

A Hivatal minden segítséget megad az érintett pályázók számára a Bizottság, valamint a konzorciumvezető intézmény országának Horizont Európa Nemzeti Kapcsolattartóit koordináló intézménye irányába történő érdekérvényesítésben, kommunikációban.

---------------------

1 Konzorcium minimumkövetelménye: 3 egymástól független jogi entitás; egy partner valamely EU tagállamból, másik két partner két másik EU tagállamból/ társult államból (kivéve, ha a Munkaprogram másképp rendelkezik.

 

 

Tájékoztatás a modellváltó egyetemek Horizont Európa részvételérő

 

A Kulturális és Innovációs Minisztérium valamint az NKFI Hivatal álláspontja szerint, a tanácsi határozat a modellváltó egyetemek pályázását nem, kizárólag a velük történő szerződéskötést tiltja, így továbbra is javasoljuk és támogatjuk pályázásukat a Horizont Európa programban.

Az NKFI Hivatal folyamatos szakmai egyeztetést folytat az Európai Bizottsággal a tavaly decemberi tanácsi határozat értelmezésével és végrehajtásával kapcsolatban. A tárgyalások eredményeiről várhatóan a jövő héten friss tájékoztatással tudunk szolgálni, tekintettel a Bizottság részéről tapasztalható lassú rendelkezésre állásra. A további tárgyalásokról folyamatosan számot adunk a Hivatal honlapján a későbbiekben is.

 

Kérjük, hogy azok az érintett hazai pályázó intézmények, amelyeket a tanácsi határozat alapján a szerződéskötés vagy a pályázatok előkészítése során hátrány ér, jelezzék ezt az NKFI Hivatal Nemzeti Kapcsolattartóinál. 

A Hivatal minden segítséget megad az érintett pályázók számára a Bizottság, valamint a konzorciumvezető intézmény országának Horizont Európa Nemzeti Kapcsolattartóit koordináló intézménye irányába történő érdekérvényesítésben, kommunikációban.

 

 

Újdelhi Hírek

Tudomány és Technológia

2023. 01. 05

 

A kutatási és tudományos szempontból itt közölt hírek kiemelt jelentőségűek az EU-India kapcsolatokban, melyek közül a legfrissebbek egy különkiadásban kerültek összefoglalásra.

A különszám IDE kattintva tekinthető meg!

 

A munkaprogramok finanszírozási lehetőségeket határoznak meg a Horizont Europe keretében.

 

A „Horizont Európa” keretében egy konkrét program végrehajtása a következő módon történik:

 

A fő munkaprogram

 

 • Marie Skłodowska-Curie-cselekvések és kutatási infrastruktúrák az I. pillérben
 • pillér alá tartozó összes klaszter
 • Az európai innovációs ökoszisztémák a III. pillér keretében
 • a részvételt bővítő és az Európai Kutatási Térséget erősítő rész

Egyéb munkaprogramok kiterjednek

 • Európai Kutatási Tanács (ERC)
 • Közös Kutatóközpont (JRC)
 • Európai Innovációs Tanács (EIC)

 

A Horizont Európa II. pillérének jelentős része intézményesített partnerségek révén valósul meg, különösen a mobilitás, az energia, a digitális és a bioalapú gazdaság területén, amelyeknek külön munkaprogramjuk is lesz.

 

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT)  tevékenységeit külön programozási dokumentumok határozzák meg.

 

A Horizont Európa végrehajtása egy másik egyedi programon (az Európai Védelmi Alapon ) keresztül is megvalósul, és az Keresse meg az előző hivatkozás elérhető fordításaitHU •••Euratom kutatási és képzési programjaKeresse meg az előző hivatkozás elérhető fordításaitHU ••• egészíti ki . Mindegyiknek külön munkaprogramja lesz.

 

Az elérhető munkaprogramok megtekintése

A Horizont Európa 2021-22 közötti időszakra vonatkozó munkaprogramjai megtekinthetők és letölthetők a  finanszírozási és pályázati portálon .

 

 A pályázati felhívások még nem tekinthetők véglegesnek, tartalmuk változhat.

 

 

Made in Europe, Processes4Planet - bemutató online esemény

 

A Made in Europe gyártási partnerség az Európai Bizottsággal a „Horizont Európa” keretprogram  (2021_2027) keretében.

 

A A Processes4Planet (P4Planet) partnerség célja, hogy az európai feldolgozóiparokat úgy alakítsa át, hogy 2050-re elérjék a körforgást és az általános éghajlatsemlegességet uniós szinten, miközben fokozzák globális versenyképességüket. A P4Planet egy európai társprogramozott köz-magán partnerség, amelyet az A.SPIRE – mint magánszervezet – és az Európai Bizottság hozott létre a Horizon Europe 4. klaszter (Digitális, Ipari és Űr) finanszírozási program keretében.

 

November 4-ig még lehet jelentkezni az eseményre. 

További információt IDE kattintva érhetnek el. 

 

  

 

 

 

Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) COFUND 2022. évi pályázata

 

Szervező: NKFI Hivatal

Beadás határideje: 2023. február 9.

Az intézményi pályázat keretében társfinanszírozás nyerhető el már létező vagy új, regionális/nemzeti/nemzetközi doktori képzésekhez, illetve posztdoktori ösztöndíjprogramokhoz.  (A program részletesebb leírása az Európai Bizottság oldalán található: https://marie-sklodowska-curie-actions.ec.europa.eu/actions/cofund.)

A COFUND programról nem tartunk dedikált információs napot, ugyanakkor természetesen van lehetőség személyes/online/telefonos konzultációra, illetve elegendő számú érdeklődő esetén kiscsoportos konzultáció szervezésére.

 

Horizont Európa Értékelői Fórum

 

Szervező: NKFI Hivatal

Időpont: 2022. október 11.

Hibrid rendezvény (1077 Bp., Kéthly Anna tér 1., 2. emelet 231. terem + online bekapcsolódási lehetőség)

Regisztráció és további információ: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-rendezvenyei/horizont-europa-ertekeloi-forum-2022

 

IPBES Business and Biodiversity Assessment (angol nyelvű)

 

Szervező: Biodiversa+ partnerség

Időpont: 2022. október 12.

Online rendezvény, amelynek célja, hogy a szakértők számára bemutassa a biológiai sokféleség és a természet által nyújtott ún. ökoszisztéma szolgáltatások globális helyzetének tudományos értékelésére létrehozott IPBES Platformot, valamint annak módját, hogy hogyan tudnak bekapcsolódni a következő szakmai jelentés munkálataiba.

További információkért és regisztráció: https://www.biodiversa.org/2093

 

Water4All partnerség nyitó rendezvénye (angol nyelvű)

Szervező: Water4All partnerség

A Partnerség fő célja, hogy rendszerszintű átalakulásokat és változásokat ösztönözzön a teljes vízügyi kutatási és innovációs értéklánc mentén, elősegítve, hogy a kihívások gazdái és a megoldások szolgáltatói között együttműködés alakuljon ki, így hosszú távon mindenki számára biztosítható legyen a vízellátás biztonsága. A partnerség szeptemberben jelentette meg első pályázati felhívását.

Időpont: 2022. október 13.

Hibrid rendezvény (Brüsszel + online)

Regisztráció: https://anr.webex.com/webappng/sites/anr/meeting/register/29647b358eda43acbe3d4ec84170cfbb?ticket=4832534b0000000572c6a2b0d7856646532cfccaec93740cd5c10ea9056c93539008843e44832628&timestamp=1664999133803&RGID=r77f1ede48b7967c490ca7cb54f032678&siteurl=anr

További információk a partnerségről:

https://www.horizonteuropa.nkfih.gov.hu/partnersegek/klaszter-6-elelmiszer és http://water4all-partnership.eu/

 

Az interneten visszanézhetők a közelmúltban rendezett alábbi események felvételei:

 

BiodivMon research call information session (2022. szeptember 20.) – a Biodiversa+ partnerség második pályázati felhívásáról

Link: https://www.biodiversa.org/2082

 

Cluster 6 Coordinators’ day (2022. szeptember 22.) – projektmenedzsmenttel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a HE CL6 nyertes konzorciumai számára

Link: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/events/horizon-europe-info-days/cluster-6/coordinators-day_en

 

Water4All 2022 Call Information Webinar (2022. szeptember 23.) – a Water4All partnerség első pályázati felhívásáról

Link: https://www.youtube.com/watch?v=DA8hjJZUx0g

 

Horizon Europe Coordinators' Day: Grant Management (2022. október 04.) – a szerződésmódosítással és a beszámolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók a HE projektek kedvezményezettei számára

Link: https://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/other/event221004.htm 

 

 

Kutatók és kutatási szakemberek mobilitásának támogatása

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2022. október 4-én online tájékoztatót tart a Horizont Európa keretprogramban a kutatók és kutatási szakemberek nemzetközi mobilitását támogató pályázatokról (MSCA Staff Exchanges és WIDERA ERA Talents).

A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezési határidő: 2022. október 2.

További információ és regisztráció: https://nkfih.gov.hu/hivatalrol/hivatal-rendezvenyei/kutatoi-mobilitas

 

 

 

Horizon Europe Cluster 6 Coordinators' day 

 

Visszanézhető az Európai Bizottság által szervezett Horizon Europe Cluster 6 Coordinators' day, amely a HE program 6. klaszterére (Élelmiszer, biomassza alapú gazdaság, természeti erőforrások, mezőgazdaság és környezet) vetítve a projektmenedzsment különböző feladatait járta körbe (pl. projekt beszámolás, IPR menedzsment, az eredmények hasznosításával kapcsolatos kötelezettségek, Open Science)

 

Felvétel: https://www.youtube.com/watch?v=J7QBuZHC23k

Előadások diái: https://research-and-innovation.ec.europa.eu/events/horizon-europe-info-days/cluster-6/coordinators-day_en

 

A living lab megközelítés egyre nagyobb szerepet játszik a Horizon Europe programban. Ezúttal szeretném figyelmébe ajánlani a Water Europe által a vizes élő laboratóriumok koncepciójával kapcsolatosan készített két kézikönyvet:

 

 

 

H2020/HE horizontális aspektus

 

Avoiding errors in declaring personnel costs in Horizon 2020 grants (angol nyelvű, online)

Szervező: Európai Bizottság

Időpontok: 2022. szeptember 27. és 2022. november 30.

Link: https://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/other/event220927.htm (09.27.)

és https://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/other/event221130.htm (11.30.)

Előzetes regisztrációra nincs szükség.

 

Horizon Europe Coordinators’ Day on Grant Management (angol nyelvű, online)

A rendezvény a támogatási szerződés módosításának, valamint a szakmai és pénzügyi beszámolás szabályaival foglalkozik.

Szervező: Európai Bizottság

Időpont: 2022. október 4.

Link: https://ec.europa.eu/research/participants/docs/h2020-funding-guide/other/event221004.htm

Előzetes regisztrációra nincs szükség.

 

A brit kormány immár második alkalommal hosszabbítja meg a szigetország sikeres Horizont Európa pályázói számára nyújtott pénzügyi garanciát

A hosszabbítás eredményeként a garancia immár kiterjed minden olyan Horizont Európa felhívásra, amelynek benyújtási határideje 2022. december 31. vagy azt megelőző időpont (a nyertes pályázatok esetében a támogatási szerződések többségét 2023 augusztusát megelőzően fogják aláírni).

További információk: https://www.gov.uk/government/news/government-extends-horizon-europe-financial-safety-net

 

 

HE Cluster 6

 

Megjelent a Water4All partnerség első felhívása

 

A Water4All partnerség fő célja, hogy bolygónk lakói számára hosszú távon elérhető legyen a biztonságos vízhasználat, így csökkenjen a vízhiány, fokozódjon a vízkészletek és ökoszisztémák védelme, erősödjön a vízrendszereknek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodása, rezilienciája.

A partnerség első transznacionális felhívását a következő témában hirdette meg: Vízkészlet-gazdálkodás: a hidroklimatikus természetű szélsőséges időjárási jelenségekkel szembeni reziliencia, ezen eseményekhez való adaptáció és a negatív következmények enyhítése, illetve a vízgazdálkodás eszközei (Management of water resources: resilience, adaptation and mitigation to hydroclimatic extreme events and management tools).

A pályázás két lépcsőben zajlik, az előpályázatot október végéig lehet benyújtani.

A felhívásra nemzetközi konzorcium pályázhat, amelynek minimum három, a közös felhívást finanszírozó országból – de ebből minimum kettő uniós tagállamból vagy társult államból – jövő kutatócsoportból kell állnia.

A nyertes nemzetközi konzorciumok magyar tagjai az NKFI Hivatal hazai partnerségi pályázatának forrásaiból juthatnak támogatáshoz, egy külön magyar nyelvű pályázatot benyújtva.

 

További információk: http://www.waterjpi.eu/joint-calls/joint-call-2022-water4all

 

Az EIT Food 20 millió eurós kerettel támogatja az élelmiszeripari innovációkat

További információk az NKFIH honlapján.

 

 

 

Eurostars Program, 2022. évi őszi nemzetközi pályázati forduló és Információs Nap

 

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2022. szeptember 6-án 10 és 13 óra között információs napot szervez az érdeklődők számára a Eurostars Program 2022. őszi nemzetközi pályázati fordulójához kapcsolódóan, melynek nemzetközi beadási határideje 2022. szeptember 15. 14 óra.

 

A Eurostars Program (Innovatív KKV-k Európai Partnersége) az Európai Bizottság és több tagállam közös programjaként az innovatív KKV-k nemzetközi együttműködésben megvalósuló projektjeit támogatja.

 

A rendezvény célja:

 

 • a Eurostars Program iránt érdeklődők és a 2022. szeptember 15-i nemzetközi határidőre pályázatot benyújtó intézmények részletes és naprakész tájékoztatása az innovatív KKV-k ezen pályázati lehetőségének feltételrendszeréről;
 • a Eurostars Program elektronikus pályázati felületének gyakorlati használata;
 • hasznos pályázati tanácsok nyújtása, korábbi sikeres pályázói tapasztalatok bemutatása;
 • a Eurostars-pályázatok elbírálásának ismertetése és a kapcsolódó hazai pályázati finanszírozás feltételrendszere.

Az információs nap a pályázáshoz szükséges gyakorlati információk átadását szolgálja, ezért elsősorban a 2022. szeptember 15-i nemzetközi beadási határidőre pályázatot benyújtani tervező intézményeket várjuk, de a program egésze iránt érdeklődők számára is nyitott a rendezvény.

 

Időpont: 2022. szeptember 6., 10 és 13 óra között

Helyszín: NKFI Hivatal, 1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1., IV. emelet 451. terem

 

Bővebb információk a program honlapján, illetve az NKFI Hivatal honlapján érhetők el.