Dunaújváros egyik leghangulatosabb eseményére került sor 2024. május 23-án.

 

A kora esti órákban meggyújtott fáklyák és lámpások fénye varázslatos hangulatot teremtett a városban, ahogy a nótázó, vidám diáksereg végig vonult az utcákon. A Szalamander nem csupán egy búcsúztató ceremónia, hanem egyben összekötő kapocs is a múlt, a jelen és a jövő között. A Dunaújvárosi Egyetem (DUE) büszke végzős diákjaira, akik a város gazdagító tagjaivá váltak az elmúlt évek során.

Ahogy a hallgatók búcsúznak az Alma Matertől és a várostól, úgy búcsúzik Dunaújváros is tőlük. A felvonuláson részt vevő helyiek is kifejezték köszönetüket a végzős diákoknak, hogy egykor településünk egyetemét választották.

 

(A 2024/2025-ös Dunaújvárosi Valéta Bizottság. Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere is elbúcsúzott az Egyetem polgáraitól. Arra bátorította a hallgatókat, hogy ragadják meg a lehetőséget a kalandra és a felfedezésre, de tartsák szem előtt, hogy Dunaújvárosba mindig visszatérhetnek.

Prokop Márton József, a Dunaújvárosi Valéta Bizottság elnöke búcsúbeszédében köszönetet mondott az oktatóknak, családtagoknak a tanulmányaik alatt kapott támogatásokért.

A Szalamander az egyetem főépülete előtt zárult, ahol Dr. András István rektor úr köszöntötte a valétálókat. Hangsúlyozta, hogy ez nem búcsú, hiszen az Alma Mater mindig hazavárja végzett hallgatóit.

 

(A Valétáló hallgatók a Városháza téren. Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

Az este végén az egyetemi polgárok a búcsúnótákat, Dr. Molnár László alias Laci bácsi tiszteletére először a „Tavaszi szél vizet áraszt” című népdalt, végül a Magyar Himnuszt énekelték el közösen.

A Szalamander méltó lezárása volt a DUE idei tanévének, és emlékezetes élményt nyújtott a végzős hallgatóknak, oktatóknak és a dunaújvárosiaknak egyaránt.