Az „Űrmissziók a gyakorlatban virtuális eszközökkel” tárgy töretlen népszerűségnek örvend a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói körében.

 

A nemzetközi szinten mutatkozó űrszakemberképzési igényt felismerve 17 magyar egyetem közös összefogással megalapította az UNISPACE űrtudományi szakirányú továbbképzést, amelyhez a Dunaújvárosi Egyetem is csatlakozott.

 

 

A szoftverek és a tudásbázis előkészítése során fontos volt a hallgatók önálló felkészülését segítő online tananyag kialakítása. A képzés több mint 25 db NASA által támogatott programot tartalmaz három különböző témában.

 

 

A szimulációs kategóriába tartozó szoftverek lehetővé teszik a legélethűbb folyamatok átélését. Ilyen például az űrsiklóval való manőverezés és landolás, ahol törekedni kell az utasítások pontos végrehajtására. Hasonló kihívásokat jelent a kőzetminta-vételezés a Marson, vagy az Ingenuity (marsi drón) irányítása.

A második kategóriában a hallgatók a Nemzetközi Űrállomás (ISS) belső moduljaiban tevékenykednek. Ezáltal az űrséta során szemügyre vehetik egy modul károsodását mintegy 408 km magasságban, vagy a történelmi Apollo 11 eseményeit élhetik át (holdraszállás, dokkolási folyamat).

A harmadik kategória a speciális térhatású videók által a mindennapi rutinfolyamatokba enged betekintést. Ilyen élmény a napfelkelte ragyogása az ISS oldalán vagy egy egyszerűnek tűnő hajvágási folyamat a súlytalanság állapotában.

 

A virtuális valóság és az űrkutatás izgalmas kombinációja minden résztvevő számára felejthetetlen élménynek bizonyul.