„Az átalakuló közgazdaságtan a fenntarthatóságért” címmel rendezett konferenciát a Dunaújvárosi Egyetem Társadalomtudományi Intézete, mely a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával valósult meg.

 

A két napos előadássorozatot 2024. március 25-én Dr. habil Balázs László, a Dunaújvárosi Egyetem oktatási rektorhelyettese, a szervezőbizottság elnöke nyitotta meg. Tájékoztatójában hangsúlyozta, hogy a fenntarthatóság fontossága nem csak a társadalomtudományban jelenik meg, hanem a műszaki, informatikai területeken egyaránt.

A megnyitót követően a plenáris ülés Szalai Ákos, a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi és strukturális elemzési főosztályvezetőjének előadásával vette kezdetét. Az előadásából megtudtuk, hogy az MNB két alternatív javaslatot tett a GDP növekedés és a fenntarthatóság együttes mérésére.

 

(Szalai Ákos, a Magyar Nemzeti Bank versenyképességi és strukturális elemzési főosztályvezetőjének előadása: „Fenntartható GDP – Globális vitairat” Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

” A 21. század gazdasági fejlődésének legfontosabb tényezője és egyben korlátja is a fenntarthatóság, és minden e köré központosul. E korlátok (társadalmi, pénzügyi, gazdasági és környezeti) figyelembevétele nélkül nem folytatható a jelenlegi működésünk, így a közgazdaságtannak fenntarthatósági fordulatra és azt mérni képes új mutatóra van szüksége” – hangsúlyozta Szalai Ákos.

A plenáris ülés Dr. Keszi-Szeremlei Andrea intézetigazgató asszony „A fenntartható fejlődés és a nemnövekedési elvek” című előadásával és Dr. Balázs László oktatási rektorhelyettes úr „Fenntarthatóság és szervezeti kommunikáció” című prezentációjával folytatódott. Dr. Balázs László előadása végén bemutatta „A jövő fenntartható közgazdaságtana” című tanulmánykötetet. Kis szünetet követően az 1. szekció zárta a konferencia első napját.

2024. március 26-án 9:00 órától a 2. és 3. szekcióval – online formában –, majd 13:00 órától az I-106-os teremben, személyesen folytatódott a konferencia a 4. és az 5. szekció keretein belül.