Az Informatikai Intézet két kooperatív-duális tantárgya indul 2024. március 1-én "Funkcionális programozás F#-ban" valamint "Fejlett IT infrastruktúrák" címmel.

 

A "Funkcionális programozás F#-ban": ez egy igen speciális programozási nyelvről szóló tantárgy, ami teljesen más, mint a szokásos objektum-orientált programozás. Az F# evangelistája, valamint az "Expert F# 4.0" könyv társzerzője, Gránicz Ádám tartja az előadásokat, melyek március 1-től kezdődően minden pénteken 9 órától online lesznek elérhetőek.

 

A hét részes „Fejlett IT infrastruktúrák” előadássorozatban a korszerű, fejlett IT infrastruktúrákat ismerhetik meg a hallgatók, kezdve a réz- és optikai fizikai hálózatok felépítésével és ezek mérésével, majd áttérve a vezeték nélküli technológiákra és az adatközpontokra. A képzés végén a résztvevők megismerhetik az IT infrastruktúra menedzsment és üzemeltetési feladatait is. Minden anyagrész az adott technológia alapjaitól építkezik. Az egymásra épülő tananyagokat az adott szakterület vezető iparági szereplői ismertetik eszközökkel szemléltetve vagy gyakorlati oktatással kiegészítve.

A kurzusok 7 alkalommal lesznek megtartva a Dunaújvárosi Egyetem „I” épület 106-os termében. A kezdés minden esetben péntek 12:00, időtartam 5x45 perc.

 

A tantárgyak óráit bárki látogathatja regisztrációt követően díjmentesen. Regisztrálni az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. email címen lehetséges.

 

Várunk minden kedves érdeklődőt!

 


Strukturált hálózati rendszerek, avagy a LAN hálózatok alapja (Rónai Péter – CommScope) Fotó: Szerdahelyi Éva - DUE

 


 

A „Fejlett IT infrastruktúrák” előadásai és rövid leírásai

 

2.) 2024. március 8. péntek

Strukturált hálózatok fizikai szintű mérései, átadás-átvétele (Tamási Ákos – EQUICOM)

Az előadás az előző óra anyagára épülve a kész strukturált kábelezési rendszer legkritikusabb fázisát részletezi, az átadás-átvételi méréseket. Az első részben a fizikai hálózathoz kapcsolódó szabványokat tekintjük át, melyek elengedhetetlen ismereteket adnak. Majd minden kötelezően mérendő, a minőséget és átvitelt befolyásoló paramétert részletesen vizsgálunk. Az előadás végén a hibakeresésen és a gyakorlati méréseken van a hangsúly.

 

3.) 2024. március 22. péntek

Vezeték nélküli hálózatok (Liszkai János, Tamási Ákos – EQUICOM)

A réz- és optikai hálózatok után az előadás a harmadik fontos átviteli mód, a vezeték nélküli technológiával foglalkozik. A hullámterjedési alapoktól a különböző Wi-Fi szabványokon át eljutunk a hálózat tervezési, kivitelezési és üzemeltetési feladataihoz. A rengeteg gyakorlati példa és a valós Wi-Fi eszközökkel történő élő mérés teszi érthetőbbé a témakört.

 

4.) 2024. április 5. péntek

Optikai hálózatok (Pápista Ákos – EQUICOM)

Az előadásban átismételjük az optikai hálózatok felépítését, a különböző kábel és csatlakozó típusokat, valamint a vonatkozó szabványokat. Részletesen foglalkozunk az optikai szálak hegesztésével, továbbá az OTDR-es és beiktatásos csillapítás mérésével. Az előadást gyakorlati mérésekkel, valamint optikai szálhegesztéssel zárjuk.

 

5.) 2024. április 12. péntek

WiFi6/IoT, Adatközponti infrastruktúrák (Fürst Ádám, Nagy Csaba – CommScope)

Az előadás két részből áll. Az első részben az előző tananyagra épülve a WiFi6 és Internet of Things technológiákat ismertetjük. A második részben áttérünk az adatközpontokra, ezen belül is a topológiákra és az ezekhez alkalmazott nagy sebességű, multi szálas optikai és rézhálózatokra.

 

6.) 2024. április 19. péntek

Megbízható adatközpontok (Békés Viktor, Guba Kristóf – RITTAL)

Az adatközpontok esetében a hálózat megbízhatóságán túl rendkívül fontos az áramellátás és a hűtés kérdése. Az előadásban a szekrényrendszerek áttekintését követően a hatékony áramellátási és korszerű hűtési technológiákat ismertetjük. Végezetül a magas megbízhatóság elérését szolgáló menedzsment rendszerekről is szó esik.

 

7.) 2024. április 26. péntek

LAN hálózat menedzsment és monitorozás (Rónai Péter, Fürst Ádám – CommScope / Liszkai János – EQUICOM)

Záró előadásként a kész IT infrastruktúra üzemeltetését részletezzük. Az előző előadást az adatközponti infrastruktúra menedzsmentjével zártuk. Ebben az anyagrészben a fizikai kábelezés, valamint az aktív IT hálózat üzemeltetésével, menedzsmentjével és monitorozásával foglalkozunk.