2023. december 9-én mindenki felöltötte magára legszebb gúnyáját és elhozta magával a legékesebb felszólalását. Ezzel az invitáczióval várta vendégeit a Dunaújvárosi Valéta Bizottság (DVB) a bAlekkeresztelő Szakestélyre.

 

A selmeci hagyományokat ápoló egyetemi közösségekben (vagyis az Akadémia utódintézményeiben Miskolcon, Sopronban, Székesfehérvárott és Dunaújvárosban) minden őszi félévben tartanak balekoktatást. Az egyetemre frissen felvett egyetemi polgárok itt megismerhetik az Akadémia történetét, a hagyományokat és a hozzájuk kapcsolódó szokásrendszert.

Ez idén sem történt máshogy, az első éves hallgatók 10 héten át mérettették meg magukat az úgynevezett bAlek okításokon, daltanokon és még a szorgalmi időszakban, a balekvizsgán bizonyíthatták tudásukat. A két napos írásbeli és szóbeli vizsgán az akkor még pogány hallgatók a sikeres vizsga megtétele után megkapták életük első invitácziós céduláját. Így jöhetett el az a nap, amikor megrendezésre került a bAlekkeresztelő Szakestély. A keresztelő meghatározó fordulat az elsőévesek életében, hivatalosan is megköttettek az életre szóló balek-Firma kapcsolatok.

 

(A frissen keresztelt dunaújvárosi bAlekok. Fotó: DUE)

 

Az eseményen több, mint százan voltak jelen és a legnagyobb örömünkre idén a DVB közel 40 balekot keresztelhetett meg (levelezős hallgatókkal együtt). Ettől a naptól kezdve ők mindannyian Selmeci diákok.

Ezúton is gratulálunk a frissen megkeresztelt balekságnak, a Dunaújvárosi Valéta Bizottságnak az egész éves munkájáért és további sok sikert kívánunk!

 

Jó Szerencsét!