A MOL és a Dunaújvárosi Egyetem három évre szóló keretmegállapodást kötött, amelynek célja, hogy szakember utánpótlást biztosítson a társaságnak, illetve további oktatási és kutatás-fejlesztési együttműködések számára teremtsen lehetőséget az egyetem és a cégcsoport között.

 

 

A Dunaújvárosi Egyetem a dunántúli régió fontos felsőoktatási intézménye, amely az elmúlt években több fronton bővítette és szélesítette képzési kapacitását. A MOL számára kiemelt fontosságú az egyetemen elérhető gépészmérnöki alapképzés, amely pontosan azt a tudást nyújtja, amelyre egy termelő üzemekkel rendelkező nagyvállalatnak szüksége van. A képzés karbantartás profilja szintén az ipari orientációt erősíti.

A MOL és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködésében fontos mérföldkő, hogy 2020 óta tartanak MOL-os szakemberek órákat az egyetemen karbantartási technológiák, tribológia és karbantartás tervezése, szervezése tárgyakban. 2022-től újabb területtel bővült a kapcsolat: duális képzésben gépészmérnök BSc hallgatókat fogad a MOL. Az egyetem és a vállalat így a feladatokat megosztva járul hozzá a képzés magas színvonalához, korszerű ipari technológiák bemutatásához.

A MOL számára stratégiai jelentőségű, hogy üzemei, berendezései stabilan, megbízhatóan működjenek. Ez a kulcsa Magyarország biztonságos üzemanyagellátásnak.  Erre a feladatra magas szintű, gyakorlati tudással felvértezett szakemberekre van szükség. Ezért is jelentős lépés a Dunaújvárosi Egyetemmel közös duális képzésünk beindítása, mert az MSc szintű oktatásban már kialakult gyakorlatunk van, de BSc szinten most fogadunk először hallgatókat. Így már a tanulmányaik kezdetétől biztosítjuk számukra a gyakorlati hátteret és a megfelelő műszaki, mérnöki kompetenciák elsajátítását. Ebben kiváló partnerre leltünk az egyetem vezetésében és oktatógárdájában.” – mondta Hazuga Károly, a Downstream MOL ügyvezető igazgatója.

„A Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben megvalósuló képzéseink hosszú távú karrierlehetőséget biztosítanak a gépészet területe iránt érdeklődőknek: az egyetem fenntartásában működő Bánki Donát Technikumban gépésztechnikus vegyipari szakmairányon indítottuk el közösen az első duális évfolyamot. Akár az itt tanuló fiatalok, akár a technikumon kívül érkező hallgatók is továbbtanulhatnak gépészmérnök képzésen, ahol a MOL-nál korszerű gyakorlati tudással vértezzük fel őket, és így biztosan sikerrel megállják a helyüket a munkaerőpiacon.” – emelte ki dr. Bauer Dávid, Humán Erőforrás Igazgató.

Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Kuratóriumi elnöke felvázolta „a hidrogéntechnológiában rejlő lehetőségeket, kifejezte a közös kutatás-fejlesztési munkára való igényt, továbbá a MOL csoport átrendeződő energiamix-szel és a felsőoktatással, fenntarthatósággal kapcsolatos feladataira” is kitért.

 

„Az együttműködés új dinamikával képviseli a MOL és a Dunaújvárosi Egyetem kézenfekvő közös, hosszú távú érdekeit. A Dunaújvárosi Egyetem Bánki Donát Technikum tanulói és a Dunaújvárosi Egyetem hallgatói számára is távlatos az együttműködés, hiszen a maga nemében egyedülálló életpályát kínál a fiataloknak.” – mondta Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora.