A hétfői napon kezdetét vette a 2023-as Tudományos Hét programsorozat a Dunaújvárosi Egyetemen. Az alábbi cikkünk az első nap összefoglalójaként szolgál.

 

A 2023. november 6-9-ig tartó eseménysorozat a Plenáris üléssel kezdődött, melyet Dr. Pázmán Judit, a Dunaújvárosi Egyetem tudományos és kutatási rektorhelyettese nyitott meg.

 

A plenáris ülést Dr. Lukács János egyetemi tanár a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának Anyagszerkezettani és Anyagtechnológiai Intézet részéről „Szénhidrogénszállító csőtávvezetékek körvarratainak integritása hidrogén tartalmú közegben” című előadásával kezdte.

 

(Prof. Dr. Lukács János: „Szénhidrogénszállító csőtávvezetékek körvarratainak integritása hidrogén tartalmú közegben” Fotó: Farkas Szelli – DUE)

 

A Linde Gáz Magyarország részéről Horváth Zoltán alkalmazástechnikai vezető tartotta meg előadását, melynek címe: „Linde hidrogén a jövő üzemanyaga ma”. Végül Kustán Dániel, a MOL Nyrt. DS Fejlett & Fenntartható Technológia szakértőjét hallgathatták meg az érdeklődők, aki „Hidrogén demo Projekt (MOL) - Gondolatkísérlet” címmel tartotta meg prezentációját.

 

(Kustán Dániel: „Hidrogén demo Projekt (MOL) - Gondolatkísérlet” Fotó: Farkas Szelli – DUE)

 

Magyar Tudomány Ünnepe 2023 eseménysorozathoz is kapcsolódó Tudományos Héten a hétfői napon kettő további helyszínen hallgathattak meg tudományos előadásokat a vendégek:

13 órától a Dunaújvárosi Egyetem Társadalomtudományi Intézete a Magyar Nemzeti Bank támogatásával a hosszú távú fenntartható közgazdaságtanhoz kapcsolódóan nemzetközi konferenciát szervezett „A jövő fenntartható közgazdaságtana” címmel.

 

(Dr. Varga Anita: „Az esélyegyenlőség fenntarthatósági aspektusai” Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

14 órától a Dunaújvárosi Egyetem Tanárképző Központja „A fenntartható jövő pedagógiája” címmel szervezte meg tudományos konferenciáját, amely előadásokban a válaszokat keresték az oktatás globális kihívásaira.

 

(Magyar András: „Tankönyvrevízió és tantervi reformok az 1950-es években” Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

A Tudományos Hét további programjairól az alábbi linkre kattintva olvashat többet: https://www.uniduna.hu/tud_het_2023_program