2023. szeptember 5-én ünnepélyes keretek között került aláírásra a Mezőföldvíz Kft., a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködési megállapodása.

 

(Balról jobbra: Dr. Mészáros Lajos országgyűlési képviselő; Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Vármegyei Közgyűlés elnöke; Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora; Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány elnöke; V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára; Perlik Tamás Pál, a Mezőföldvíz Kft. ügyvezetője. Fotó: Szerdahelyi Éva - DUE)

 

A paksi központú Mezőföldvíz Kft. sikeres időszakot tudhat maga mögött, ugyanis jelentős piaci árbevételt ért el olyan projektek megvalósításával, mint a Kalocsa-Paks új Duna-híd vezetékkiváltások kivitelezése, a Pannonia Bio projekt befejezése, a madocsai szennyvízkezelő telep fejlesztése, a Nagyvenyim szárazaknás átemelő megvalósítása, valamint a rácalmási hidroglóbusz rekonstrukciója.

Eredményesen lezárult az állami integrációs folyamat is, melynek keretében Dunaújváros kisebbségi tulajdonosként csatlakozott a szolgáltatóhoz, miután üzletrészt vásárolt. Az integrációs megállapodás aláírására 2023. június 22. napján került sor a Nemzeti Vízművek Zrt., valamint Dunaújváros Megyei Jogú Város részéről, mellyel az önkormányzat a víziközmű vagyonát, valamint a Mezőföldvíz Kft.-ben fennálló üzletrészét térítésmentesen átruházta az államra.

Az Egyetem és az Alapítvány célja, hogy alaptevékenységét kibővítve, a meglévő tudományos tevékenységére alapozottan, a környezeti fenntarthatóságot szolgáló víziközmű közszolgáltatás fejlesztéseket érintő projektek kidolgozásával, csökkentse a környezetterhelést, és a kidolgozott eljárások vívmányait átadja a jövő nemzedékek számára.

A Mezőföldvíz Kft. fő célja, hogy új üzemviteli eljárásokat dolgozzon ki, illetve ezek informatikai támogatását biztosítsa.

 

(A Dunaújvárosi Egyetem és a Mezőföldvíz Kft. együttműködésében kiemelt fontossággal bírnak az alkalmazott tudományok körében végzett kutatások. Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

Az együttműködési keretmegállapodással a partnerek oktatási, innovációs és a környezeti fenntarthatóságot szolgáló víziközmű közszolgáltatás fejlesztési tevékenységeik összehangolását, az ezzel kapcsolatos szinergiák kihasználását kívánják elősegíteni, illetőleg egymás tevékenységét támogatni.

„Időben meghozta azokat a stratégiai döntéseket a térség önkormányzataival közösen a Mezőföldvíz Kft, amelyek a vállalat állami integrációját lehetővé tették, ezáltal a következő években állami támogatással a térségben további fejlesztések várhatóak. A fejlesztésekhez és a vízi közmű rendszer üzemeltetéshez szükséges szakember képzésben a Dunaújvárosi Egyetem élen kíván járni, a Százhalombatta-Paks ipari tengelyen lévő gazdaságfejlesztési projektek ezt a célt determinálják” – tájékoztatott Süli János, a Dunaújvárosi Egyetemért kuratóriumának elnöke.

 

(Az együttműködés aláírása ünnepélyes keretek között zajlott. Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)