2022 nyarán számoltak be arról, hogy a Dunaújvárosi Egyetem F épület felújítása miatt közbeszerzést írtak ki. A közel nettó 4,7 milliárd forint értékű munkát a ZÁÉV Zrt. fogja elvégezni.

 

A Dunaújvárosi Egyetem épületei között a főépület az egyetlen eredeti „szocreál” épület. A 6400 m2 hasznos alapterülettel rendelkező épület pince, földszint, két emelet és a beépített tetőtérre tagozódik.

 

(A Dunaújvárosi Egyetem főépülete nagyjából 1000 főt képes befogadni. Fotó: DUE)

 

Valamennyi helyisége új padlóburkolatot és álmennyezetet kap, valamint minden szinten újraépítik a vizesblokkokat. Az épület gépészeti- és elektromos rendszere is teljesen újra épül. Ez tartalmazza az épület gyengeáramú hálózatának, vagyonvédelmi és kamerarendszerének kiépítését is, amely még önálló szerverterem funkciójú helyiséget is tartalmaz.

A tetőszerkezet teljes elbontásra kerül és eredeti formában, méretben épül vissza. A homlokzati falazat 15 cm vastag ásványgyapot hőszigetelő réteget kap, korszerű vékonyvakolatrendszerrel. A bejárat íves homlokzatszakaszát nem bontják meg: a hiányzó kő-, műkő tagozatokat pótolják.  A közbeszerzés tárgya az épület környezetében lévő kert- és parképítési munkákra is kiterjed.

Az idén júliusban kötött szerződés után a kivitelezést hamarosan megkezdi a ZÁÉV Zrt. és a tenderleírás szerint 400 napig tart a felújítás, tervezetten jövőév őszére újra birtokba vehetik a hallgatók az épületet. A tantermek, előadótermek összesen 772 fő ülőhellyel rendelkeznek majd.

 

(Az északkeleti homlokzat színezett látványterve. Fotó: DUE)

 

A főépület felújítása nem csak a korszerűsítés miatt vált időszerűvé, hanem azért is, mert a 2023-as évben kiemelkedő hallgatói létszámnövekedésről beszélhet a Dunaújvárosi Egyetem. Az általános és a pótfelvételi eljárás során a tavalyi évhez képest elképesztő, 173%-os növekedést ért el az Intézmény. Ez azt jelenti, hogy 2023 szeptemberétől közel 1900 új hallgató kezdheti meg tanulmányait a Dunaújvárosi Egyetemen.