A „Proof of Concept” pályázat keretein belül megvalósult projektek kerültek bemutatásra 2023. 07. 06. napján.

 

 

A PoC program célja, hogy mentorálási és képzési programmal, valamint vissza nem térítendő pénzügyi támogatás formájában lehetőséget nyújtson az Egyetem polgárai számára ipari/gazdasági alkalmazással bíró ötleteik megvalósításához. A pályázók olyan termék/prototípus kialakítását vitték véghez, mely alkalmas szabadalomra vagy spin-off cég alapítására.

 

Az esemény megnyitó beszédét Dr. Pázmán Judit Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes tartotta az intézmény képviseletében.

 

Ezt követően az alábbi hat projekt mutatkozott be a zárórendezvényen és ismertette eddigi eredményeit:

Okosotthon Olcsón

A projekt célja egy olyan vezérlő termékcsalád kialakítása volt, melynek segítségével lakások, lakóépületek vagy kisebb vállalkozások irodai telephelyét okosotthonná lehet alakítani. A kifejlesztendő terméket nyílt rendszerként egy adott fejlesztői környezetben a tulajdonosok maguk is programozhatják, hozzáalakítva a vezérlést otthonaik igényeihez.

RemotEar diagnosztikai rendszer fejlesztése

A karbantartási stratégiát támogató műszaki diagnosztikai rendszer a szabad füllel is hallható gépházi hangok rögzítésével és elemzésével biztosítja az üzemeltetéshez és felügyelethez elengedhetetlen információkat.

„mainTTwin” karbantartási folyamatirányítást támogató rendszer fejlesztése

A rendszer lehetőséget ad a gépkezelő és karbantartó kollégák számára az üzemterületen tapasztalt jelenségek in-situ, „smart” rögzítésére. A fejlesztés része az egyedi, a hagyományos kulcson kívül, azzal együtt elektronikus zárást és nyitást biztosító lakat, amely az energiamentesítés folyamatának felügyeletével hozzájárul a munkahelyi személy- és vagyonbiztonság szintjének növeléséhez.

Geogekko játékalapú oktatás

A fejlesztés célja a szórakozva tanulás alapelveit szem előtt tartó online tananyagfejlesztést támogató digitális, mozgó­képre épülő anyag kidolgozása, amely alkalmas az új generációk tanulási és szórakozási igényeinek kielégítésére, támogatva az egyéni bejárási utakat, valamint az egyéni felkészültségre, a felhasználói igényekre alapozott egyéni dinamikus tartalom közzétételét.

Virtuális Telekonferencia Robot

Olyan általánosan elérhető mobil robot létrehozása volt a cél, mely 3D sztereó kamerával közvetíti környezetének képét a távoli felhasználó VR-szemüvegébe vagy a Metaverzumba. A robot a VR-szemüveghez tartozó vezérlőkkel (joystick), il­letve a szemüvegbe integrált mozgásérzékelővel (IMU) irányít­ható. A fejlesztésben részt vett hallgatók az Országos Tudományos Diákkör megmérettetésen is sikeresen szerepeltek.

 

A projektek bemutatása után Melkovics János, PoC koordinátor és mentor tekintett vissza a projekt egészére, kihangsúlyozva a kialakult személyes kapcsolatok erősségét.

Szalai Attila és Polányi Tamás, Innovációs Tanácsadó Testület bíráló csoportjának tagjai is értékelték a projekteket.

Végezetül Györök Balázs, pályázati irodavezető tartotta meg záróbeszámolóját.

 

A projektcsapatoknak ezúton is szívből gratulál a Dunaújvárosi Egyetem!

 

Mindez a „2019-1.2.1-Egyetemi-ÖKO-2019-00008 pályázat keretnek köszönhetően jött létre.