Csütörtök délelőtt közel 60 középiskolás lány nyerhetett betekintést a Dunaújvárosi Egyetem és kutatóintézetei kulisszái mögé, mellyel egy életre szóló inspirációt szerezhettek pályaválasztásukhoz.

 

Az eseményt Dr. Kovács-Bokor Éva, a Természettudományi és Környezetvédelmi Tanszék tanszékvezetője nyitotta meg, majd ezt követően Banyári Rebeka, Halasiné Németh Nóra és Raufné Isztli Zita társaságában kerekasztalbeszélgetésen vehettek részt a résztvevők.

 

(Dr. Kovács-Bokor Éva tanszékvezető köszöntötte a lányokat a Lányok Napja rendezvényen.
Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

A diskurzus vezérfonalát a műszaki és informatikai területen nőként, hölgyként történő érvényesülés alkotta, több oldalról vitatták meg és támasztották alá a résztvevők, hogy a hiedelmekkel ellentétben a „fiús szakmák” területén nem kell tartani attól, hogy hátránnyal indulnak a lányok. Számos példát ismerhettek meg a résztvevők arra vonatkozóan, hogy a Dunaújvárosi Egyetem műszaki szakjain végzett női hallgatók sikeresen el tudtak helyezkedni a szakmájukban, s ami még ennél is fontosabb, hogy munkavégzésük során azt csinálják, amihez nemcsak értenek, hanem nagyon szeretnek is.

 

(Halasiné Német Nóra, Banyári Rebeka és Raufné Isztli Zita a kerekasztalbeszélgetésen.
Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

Az inspiráló beszélgetés után Farkas Lilla PR és marketing munkatárs adott elő prezentációt az intézményről és a továbbtanulási lehetőségekről. A műszaki terület gyakorlatban történő megtapasztalása érdekében a résztvevő Lányok laborlátogatáson vettek részt, ahol a szintén hölgytagokból álló laborfelelősök bemutatták többek között az ezüsttükröt és a napmotort, a résztvevőkkel közösen vízminőséget vizsgáltak, valamint a talajok kémiai és fizikai jellemzőit mérték.

 

(Dr. Fehér Jánosné tanszéki mérnök tartott előadást a lányoknak a laborokban.
Fotó: Szerdahelyi Éva – DUE)

 

A nap végén betekintést nyerhettek a résztvevők a Dunaújvárosi Egyetem stúdiójába is, hogy azoknak a lányoknak is kedvezzen a rendezvény, akik nem mérnöki területet szeretnének elhelyezkedni.

 

A Lányok Napja rendezvény országos körben kerül megtartásra, s melyhez fogadóhelyként csatlakozik minden évben a Dunaújvárosi Egyetem. A rendezvény az ország legnagyobb, lányoknak szóló pályaorientációs napja, amikor az ország tech vállalatai, egyetemei és kutatóintézetei engednek bepillantást a kulisszák mögé azzal céllal, hogy a tudományos, technológiai és műszaki szakmákat megnyissák a lányok előtt. A Lányok Napja szlogenje: Az lehetsz, ami csak szeretnél.

 

Ezúton is köszönjük az aktív részvételt!