A Cvekker a HSUP kurzusokon kapott szárnyra, céljuk a tudatos vásárlásra való ösztönzés és a pazarlás megakadályozása.

 

 

Ki volt az ötletgazda, hogyan állt össze a csapat?

„Ötletgazda én voltam (Kun Ákos) és a csapat a HSUP felületen került kiválasztásra. Mindenki önállóan jelentkezett a projektre, majd egy rövid telefonos beszélgetés után döntöttem, hogy ki lesz az a 4 fő, akivel megvalósítjuk a projektet.

A félév folyamán együtt dolgozott a projekt-csapat, de a HSUP után csak ketten folytattuk a munkát Iglódi Adéllal (Budapesti Corvinus Egyetemen végzett,  Nemzetközi tanulmányok szakon (2019-22). Jelenleg  jelentős idejét a Cvekker marketingje teszi ki, emellett A PV Partners Ügyvédi irodában dolgozik.).”

 

Milyen érzés volt, amikor kiválasztották a projekteteket?

„A HSUP első félévének végén egy rövid pitchet kellett tartani a projektről, amely pitch után A Cvekker nem került az ösztöndíjas ötletek közé. Ezután természetesen nagyon örültem, amikor Fejes Csilla telefonált, hogy országos viszonylatban sok projektgazda mondta vissza a lehetőséget, így a fennmaradó kvótákat a Hungarian Startup University Programban résztvevő egyetemek között osztják szét. Ennek következtében a Cvekker is bekerült a győztes projektek közé és ezzel már akkor úgy tűnt, hogy a megvalósítással kapcsolatos ötleteim végül formába önthetőek lesznek.

Az ötlet szerint a Cvekker egy olyan platform, ahol összehasonlíthatóvá tesszük az élelmiszerárakat annak érdekében, hogy az emberek a lehető legalacsonyabb áron tudják tartani a bevásárlásaikat és átlássák az egyes üzletek akcióit, kínálatát. Célunk, hogy az embereket fenntarthatóbb, tudatosabb vásárlásra ösztönözzük, amivel pénzt is tudnak spórolni.”

 

Mennyire volt összeegyeztethető a tervezéssel járó rengeteg munka a tanulmányaitokkal?

„Mivel a csapat tagjai közül mindenki különböző egyetemekre járt, ezért nehéz volt összeegyeztetni a találkozókat. A félév során volt, hogy online Teams meetinget tartottunk, facebook-on video con-callokat tartottunk, de számos alkalommal sikerült Budapesten találkoznunk, ahol többek között a záró videónkat is elkészítettük. A HSUP félévet sikerült sikeresen elvégeznünk, így jutottunk el végül a Demo Dayre, ahol zsűri előtt prezentálhattuk az ötletünket.”

 

Mit vártok a tesztüzemtől? Vannak már aktív felhasználók?

„Jelenleg, ahogy említetted is, tesztüzemben zajlanak a mindennapok, próbáljuk validáltatni a piaccal, hogy van-e igény a projektünkre és eddig úgy néz ki, hogy az eltelt, valamivel több mint 2 hét alatt, közel 900 felhasználót sikerült megszólítanunk. Ebből természetesen vannak visszatérő felhasználóink is, többen vannak, akik szeretnének regisztrálni és további hírekről értesülni, szóval bizakodunk a jövőt illetően. Folyamatosan bővítjük mind a boltok, mind pedig a termékek kínálatát, illetve a jövőben sok új, hasznos funkciót szeretnénk beépíteni a Cvekkerbe, így érdemes már a kezdetektől velünk tartani, hiszen ezekről a fejlesztésekről a weboldalon és a Facebook oldalunkról kaphatnak információt a felhasználók.”

 

Mit adott számotokra a Hungarian Startup University Program?

„A HSUP keretein belül megtanulhattuk azt, hogyan érdemes belekezdeni egy saját vállalkozásba, mik a feltételei, hogyan kell tervezni a való életben, nem pedig "szimulált" tantermi körülmények között. A HSUP ezt a hiányt próbálja pótolni, ami lehetőséget nyújt mindenki számára, hogy megvalósíthassa elképzeléseit. Megfelelő hozzáállással és eltökéltséggel pedig az ötletből projekt, a projektből vállalkozás és startup születhet, amellyel saját magunk tudjuk formálni a jövőnket.

A HSUP egy remek alapot jelentett a Cvekker gyakorlati megvalósításában, illetve a kapcsolatok építésében. A félév végén tartott Demo Day egyik zsűrijének, dr. Pintér Attilának (Aki jogi tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen végezte, ezt követően az ELTE Állam-, és Jogtudományi Karán társasági és cégjogi szakjogász képesítést szerzett, majd a Budapesti Gazdasági Egyetem Pénzügy mester szakán tanult. PhD tanulmányait az ELTE Állam-, és Jogtudományi Karának Doktori Iskolájában folytatja, de kutatott az Augsburgi Egyetemen, a Harvard Law School-on és a Max Planck Nemzetközi Összehasonlító Jogi és Magánjogi Intézetében is. Kutatási témája a kockázati tőkebefektetési szerződések, doktori fokozatot 2022-ben szerzett. Dolgozott a Lutz I Abel Law Office, München és a Foley & Lardner LLP, Boston munkatársaként, jelenleg pedig a PV Partners Ügyvédi Iroda irodavezető ügyvédje, ahol elsősorban tőkebefektetések, vállalatfinanszírozási és M&A tranzakciókkal foglalkozik.) a figyelmét is sikerült felkeltenünk a projektünkkel, aki azóta is segít, mentorál minket a mindennapok során. Attiláék nap mint nap a startupok világában mozognak, így ők is nagy segítséget nyújtanak nekünk abban, hogy a Cvekker egy sokak által használt platformmá nője ki magát.”

 

Mennyire volt rögös az út a tesztüzemig?

„Folyamatos hullámvölgyeink voltak, amelyeken Adéllal közösen kellett túllendülnünk. Én ősszel írtam a szakdolgozatom, így kevesebb időt tudtam a Cvekkerre fordítani, de Adél kitartott végül a projekt mellett és Attilától is megkaptuk a szükséges mentális támogatást, iránymutatást.

A diploma megszerzése után egy nagy teher szűnt meg, így a munka mellett a lehető legtöbb időt a Cvekkerre fordítjuk, és az elmúlt egy hónapban nagyon sokat haladtunk előre.

Bízom benne, hogy jövőre már egy széles körben ismert platformról beszélhetünk, amelyet sokan fognak használni így járulva hozzá, a felelős bevásárláshoz és az élelmiszer pazarlás csökkentéséhez.”