Nagyon fontos, hogy már most tisztában legyetek az állami ösztöndíjas képzési forma alapvető feltételeivel.

 

 

„Ha ti is állami ösztöndíjas képzéseket jelöltetek meg első helyen, akkor fontos, hogy tudjátok, pontosan mit kell vállalnotok az ingyenességért cserébe. A magyar állami ösztöndíjas hallgató köteles:

  • az adott képzésen legfeljebb a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott képzési idő másfélszeresén belül megszerezni az oklevelet (oklevélszerzési kötelezettség), ÉS
  • az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általa magyar állami ösztöndíjjal folytatott tanulmányok idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt fenntartani (20 éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség).

 

Pontosan mit jelent ez a két feltétel?

Az első feltétel azt, hogy például egy 6 féléves szakot legfeljebb 9 félév alatt el kell végeznetek.

A másik feltétel, hogy az oklevél megszerzését követő húsz éven belül az általatok magyar állami ösztöndíjasként igénybe vett félévek idejével megegyező időtartamban hazai munkaviszonyt folytattok. Azaz egy 6 vagy 7 féléves alapképzés ugyanennyi itthon ledolgozott félévet jelent majd. Ez az úgynevezett 20 éven belüli hazai munkaviszony-fenntartási kötelezettség.

Ha ezt nem teljesítitek, akkor a 20 év leteltét követően kötelesek vagytok visszafizetni (de csak akkor, ha eltelik a 20 év és nem dolgoztatok Magyarországon) az igénybe vett magyar állami (rész)ösztöndíjnak – évente a Központi Statisztikai Hivatal által megállapított éves átlagos fogyasztóiár-növekedés mértékével növelt – összegét. Amennyiben részben teljesítitek csak ezt a kötelezettséget, akkor a visszatérítendő összeg a munkában töltött napoknak megfelelően arányosítva lesz kiszámolva.” – tudható meg az eduline.hu tájékoztatása alapján.