A projekt 2018. novemberében vette kezdetét, amikor a Paks II beruházáshoz kapcsolódóan a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia és Kutatóközpont (továbbiakban: DUE-PKK) létrehozásáról írt alá hármas stratégiai együttműködési keretmegállapodást a Dunaújvárosi Egyetem, a Miniszterelnökség Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkársága, illetve a Paks II. Atomerőmű Zrt. Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika intézményfejlesztési és általános rektorhelyettes asszonnyal, a projekt menedzserével , valamint Dr. Pázmán Judit tudományos és kutatási rektorhelyettessel, a PKK projekt szakmai vezetőjével készítettünk  a témában interjút.

 

 

Lezárult a nyár végén DUE-PKK kialakításának első szakasza. A Kormány 1734/2019. (XII. 19.) határozata értelmében a DUE-PKK létrehozásához 1,5 milliárd Ft forrástámogatást kapott a Dunaújvárosi Egyetem.

 

A DUE-PKK projekt keretein belül kialakításra került egy laboregyüttes, fejlesztésre került az ezekhez kapcsolódó eszközpark és szoftverek, valamint a humán erőforrás tekintetében is jelentős fejlesztések történtek a laborok vonatkozásában. Létrejött az Atomerőművi Képzési Bázis (AKB) és az Atomerőművi Szolgáltatási Központ (ASZK). Az Atomerőművi Képzési Bázis (AKB) keretein belül felnőttképzési programok fejlesztése valósulhatott meg, illetve szabadon választható kurzusok kerültek meghirdetésre az alap-és mesterszakos hallgatóink számára. A DUE-PKK projektnek köszönhetően nemcsak mint oktatási intézmény, hanem mint kutatóbázis és tudásközpont is erősödött a Dunaújvárosi Egyetem.  Hallgatóink számára is számos előnnyel jár a fejlesztés, mivel specifikus kutatásokat hajthatnak végre, akár szakdolgozataik vonatkozásában is. Megismerkedhetnek a legmodernebb berendezésekkel, amely az iparban való elhelyezkedésüket segíti elő. Az atomerőművi üzemeltetési szakmérnök szakirányú továbbképzési szak elvégzése után pedig olyan speciális tudás birtokában lehetnek, amivel a nukleáris iparban gond nélkül boldogulhatnak majd. Az elmúlt tanévben meghirdetésre került atomerőmű specifikus tantárgyra az alapképzésben résztvevő hallgatók körében igen nagy volt az érdeklődés, közel 30-an kezdték meg a szabadon választható kurzust – tudhattuk meg Dr. Rajcsányi-Molnár Mónikától.

 

 

A beszerzésre került csúcsmodern technológiájú laborpark berendezései között megtalálható a hegesztőlaborban például az orbitális hegesztőgép; a gépműhelyben egy öt-tengelyes megmunkáló; a roncsolásmentes laborban egy ultrahangos-, illetve hordozható röntgen műszer; a roncsolásos laborban pedig egy 25 tonnás szakító-fárasztó gép, amely -70°C – 1000°C tartományban képes egyes vizsgálatokra, továbbá micro/macro keménységmérő is beszerzésre került. A gépek és berendezések fejlesztéseihez az ahhoz kapcsolódó szoftverek megvásárlása is megtörtént. A Dunaújvárosi Egyetem ezáltal egyedülálló technikával lett felszerelve metallográfiai, környezetvédelmi és informatikai szempontból is. A már említett szakító-fárasztó gépből összesen kettő található az országban, ami ilyen mértékű precíz és gyors teljesítményt tud produkálni. Az ipar számára pedig abban rejlik intézményünk kiválósága, hogy a cégek számára egyéni képzéseket tudunk kiajánlani, akár adott modulokra bontva, tehát kijelenthetjük, hogy az oktatásban is szintet léptünk a DUE-PKK projektnek köszönhetően. Legfőképp a műszaki, informatikai képzéseken résztvevő hallgatóinknak származik előnye a projekt kínálta lehetőségekből, mivel korszerű gépeken szerezhetnek gyakorlatot a tesztelés terén a programok általi szimulációkkal, valamint a robotika és automatizálás területén is. – számolt be Dr. Pázmán Judit.