A hétfői napon kezdetét vette a 2022-es Tudományos Hét programsorozat a Dunaújvárosi Egyetemen. Az alábbi cikkünk az első nap összefoglalójaként szolgál.

 

A 2022. november 7-10-ig tartó, a „Biztonságos energia, energiabiztonság” mottó szellemében megrendezett eseménysorozat a Plenáris üléssel kezdődött, melyet Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnökhelyettese nyitott meg, majd Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora köszöntötte a résztvevőket. Előadásában röviden ismertette a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia- és Kutatóközpontjának kialakítását lehetővé tévő, a közelmúltban lebonyolított DUE-PKK projekt főbb eredményeit. 

 

Kovács Pál a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese nyitotta meg a Dunaújvárosi Egyetem Tudományos Hetét.

 

A Plenáris ülést követően a Magyar Tudomány Ünnepe 2022 eseménysorozathoz is kapcsolódó Tudományos Héten a hétfői napon három további helyszínen hallgathattak meg tudományos előadásokat az érdeklődők:

13 órától a Dunaújvárosi Egyetem és a Magyar Nemzeti Bank „Egyetemi hálózat a fenntartható fejlődésért” Horizontális Programjának együttműködése keretében a Dunaújvárosi Egyetem Társadalomtudományi Intézete nemzetközi konferenciát szervezett „Megújuló Közgazdaságtan” címmel. A fenntartható pénzügyek, a változáskezelés témakörét érintő plenáris ülésen Dr. Nárai Márta előadásából megismerhették a résztvevők a fenntarthatóbb társadalom érdekében szükséges aktivitásokat, cselekedeteket.

 

A Társadalomtudományi Intézeti Szekció egyik elnöke, Dr. habil Rajcsányi-Molnár Mónika (a Dunaújvárosi Egyetem Intézményfejlesztési és Általános Rektorhelyettes asszonya) köszöntötte a résztvevőket.

 

14 órától a Műszaki Intézet gondozásában, Dr. Kiss Endre levezető elnök vezetésével megvalósuló Természettudományi és Környezetvédelmi Szekció szerteágazó műszaki és környezetvédelmi témakörökkel ékeskedett: A klímavédelmen és a levegőszennyezés dunaújváros aktuális helyzetének ismertetésén túlmenően a katalizátorok és kémiailag kötött hidrogén vegyész szemmel történő megközelítését, a konverter iszappal végzett fitoextrakciós kísérletek bemutatását hallgathatták meg a résztvevők, de a szekcióban azt a kérdést is megtárgyalták, hogy miként lehet felkelteni az érdeklődést a fizika tudománya iránt.

 

A Műszaki Intézet hibrid előadása előtt Dr. Kiss Endre főiskolai tanár nyitotta meg a Természettudományi és Környezetvédelmi Szekciót.

 

A Tanárképző Központ „A biztonságos jövő pedagógiája” címet viselő szekciója érintette azokat a 21. századi oktatáshoz kapcsolódó, és abban résztvevő szereplőket feszítő kérdéseket, mint például, hogy mit tehet az egyetem a sikeres karrierkezdésért, milyen szerepe és lehetősége van a robotoknak a tanulásban akadályozott személyek oktatásában. Az előadások érintették továbbá a mindennapok szerves részévé váló digitalizáció hatásainak, az online kockázatok klasszifikációjának témáját, valamint az oktatás két elemi szereplője, a tanár és a diák iskolai keretek közötti találkozásának - iskolapadban vagy online módon történő – lehetőségét és ezek hatásainak több aspektusból történő megközelítését is.

A második szekcióban a fenntartható célok, a fenntarthatóságra nevelés, a „Zöld tantermek” szerepe került megjelenítésre olyan, a városhoz kapcsolódó érdekességek mellett, mint a sztálinvárosi dolgozók 1951-61 között működő iskoláinak bemutatása. A szekció a lehető legszélesebb spektrumban tartalmazta az oktatással, gyermekneveléssel foglalkozó témákat, a kora gyermekkori szülői neveléstől kezdve, a pedagógiában történő szerepvállalás kérdését feszegető előadásokon túlmenően az űrkutatásig és a virtuális valóságig.

 

Dr. Bacsa-Bán Anetta a Tanárképző Központ Főigazgatója tartotta meg előadását „Motiválni és/vagy szocializálni – szakmaipedagógus–hallgatók képzése a 21. században” címmel.

 

A Plenáris ülés és a szekcióelőadások a Tématerületi Kiválósági Program 2020 (2020-4.1.1-TKP2020) keretében kerültek megvalósításra.

Az intézmények minden előadásukat hibrid formában tartották, ami annyit jelent, hogy személyes előadásukat online formában is lehetett követni a Microsoft Teams alkalmazáson keresztül.

 

Várunk mindenkit a szerdai Karrier napon is sok szeretettel!