2022. szeptember 2-án délelőtt hallgatókkal, diákokkal, az intézmény vezetőivel, kuratórium tagjaival, az egyetem stratégiai partnereivel telt meg a Dunaújvárosi Egyetem campusa a tanévnyitó ünnepség alkalmából.

 

A közel kétórás program a Himnusz éneklésével kezdődött, majd a megjelent vendégek név szerinti köszöntése következett. Az eseményen részt vett többek között: Süli János államtitkár úr, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke; Dr. Mészáros Lajos, országgyűlési képviselő ; Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei közgyűlés elnöke; Dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal főispánja; Pintér Tamás, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere; Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya Mária, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja; Dr. Palotás Béla, a Dunaújvárosi Egyetem professor emeritusa, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja; Dr. Szilágyi Péter Ferenc, Nemzetpolitikáért Felelős helyettes államtitkár, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának tagja; Benkó Marcell, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány főigazgatója; Dr. Szabó István, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány Felügyelő Bizottságának elnöke, Dr. Hugyecz Attila, a Dunaújvárosi Egyetem Közhasznúsági Felügyelő Bizottságának elnöke; Zölei Ádám, a Dunaújvárosi Egyetem Közhasznúsági Felügyelő Bizottságának tagja. A Móricz Zsigmond Általános Iskola kórusának ünnepi műsorát követően Dr. András István rektor köszöntő beszédével folytatódott a program. A Dunaújvárosi Egyetem új hallgatói fogadalmat tettek, melyben kijelentették, hogy a tanulmányaikat a tőlük telhető legjobb eredménnyel végzik, a tudomány nyújtotta ismereteket elsajátítják, magatartásukkal a Dunaújvárosi Egyetem hírnevét öregbítik, majd hivatalosan is polgárrá fogadta őket Alma Materük.

 

Süli János államtitkár úr, a Dunaújvárosi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke is köszöntötte a frissen felvételt nyert hallgatókat. A Dunaújvárosi Egyetem Szenátusának döntése alapján „a Dunaújvárosi Egyetem Tiszteletbeli Polgára” díjat Dr. Janus Poła, a Jan Amos Comenius Egyetem rektora vehette át, majd beszédét lengyel és magyar nyelven is hallhattuk, ebben kiemelte az egyetemek közötti együttműködés fontosságát, a közös sikereket. Elismerő oklevelet Sófalvi István Tamás és Mészárosné Horváth Erika vehetett át. Az idei tanévben 2 fő is részesülhetett a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban: Takács Dorina és Lajtos Laura Kinga. Az Aranykréta Díjat - hallgatói szavazatok alapján - a Társadalomtudományi Intézet oktatója, Kiss András Péter kapta. A HASIT Mentor díjat Mihálovicsné Kollár Anita Irén érdemelte ki. A továbbiakban az 50 éve végzettek vehették át jubileumi díszoklevelüket Az esemény befejezéséül a Szózatot hallhatták a vendégek.

 

 

Dr. András István, a Dunaújvárosi Egyetem rektora beszédében beszámolt a hallgatói létszám növekedésről, miszerint a 2022/23-as tanévet mintegy 2000 hallgató kezdi meg. A résztvevők itt hallhattak először a 2022-es felvételi eljárás sikereiről:„a felvettek számában jelentős, 7%-os emelkedés volt tapasztalható, ezáltal közel 700 leendő első éves hallgató kezdheti meg szakmai pályafutását az intézményben.” Az eseményen résztvevők betekintést nyerhettek az egyetem adta lehetőségekbe, mint például a HASIT program, a Képzési Életpályamenedzsment Program vagy a Fitt Egyetem sportkoncepciója. Szó esett még az intézmény fejlesztéséről is, megtudhattuk, hogy a Paksi Kompetencia és Kutatóközpont 1,5 milliárd forintos projektje sikeresen lezárult, valamint, hogy a még zajló e-DUE projekt, 4,5 milliárd forintos informatikai fejlesztéseket foglal magában. Ezen felül a közeljövőben megkezdődik a főépület teljeskörű felújítása. Rektor úr szerint „A hallgató Egyetemünk számára központi érték. A hallgató együttműködő partner a fejlesztésekben, az értékteremtésben és értékmegőrzésben.” Az idei évben lehetőség nyílt jubileumi díszoklevelek átadására is, melyet az 50 éve végzett hallgatók vehettek át, közel 100 fő részére kerültek az oklevelek kiállításra, melyből 69 fő a rendezvényen személyesen átvette.

 

 

Ezt követően Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős államtitkár, az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke szólt a megjelentekhez. Elnök úr beszédében hangsúlyozta, hogy szándékaiban áll a Paks II. beruházás bázisát erősíteni a több évtizedes közös múltra való tekintettel, melyben a Dunaújvárosi Egyetem kulcsfontosságú szerepet tölt be, amely során létrejöhetett az Atomerőművi Képzési Bázis. Kiemelte, hogy a tanulás és önfejlesztés milyen fontos szerepet tölt be az életben és hallgatóinkat szorgalomra buzdította, hogy az itt megszerzett tudás birtokában elengedhetetlen munkaerőpiaci igényeket elégíthessenek ki, ugyanis „a jó szakemberre mindig szükség van”. A beszédének végén így szólt a hallgatókhoz: „Az itt jelenlévők tanúi lehetnek annak, hogy a szakemberképzésnek és kutatás-fejlesztésnek olyan erőforrásközpontja jön létre az egyetem falai között, amelyre a térség vállalatai és a magyar nemzetgazdaság tartósan építhet. Ezen dolgozunk mi, és kérem, hogy dolgozzunk együtt. Jó Szerencsét és Jó Egészséget kívánok!”