A Dunaújvárosi Egyetem és az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség EFOP-3.4.4.- 16 pályázata a Széchenyi 2020 program keretein belül 89,78 millió Forint vissza nem térítendő támogatásban részesült.

 

A program célja egyrészt a felsőoktatásba való bekerülés fokozása volt, ezáltal a felsőfokú képzettségi szint növelhető, másrészt a hátrányos földrajzi, társadalmi, gazdasági helyzetből származó fiatalok képzettségi szintjének javítása, a felsőfokú végzettséghez történő jutásuk elősegítése is meg tud történni, különösen a jelenleg általuk alulreprezentált szakokon, harmadrészt cél volt a matematikai, természettudományi, informatikai, műszaki (MTMI/ STEM) szakokra való jelentkezés fokozása is. A projekt 2017. szeptember 1. és 2021. november 30. között valósult meg. A projektgazda a Dunaújvárosi Egyetem, ahol projekt kapcsán a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósultak, valamint az MTMI szakok népszerűsítése történt, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) konzorciumi partner bevonásának köszönhetően. A projekt a felsőoktatásba való bekerülést elősegítő készségfejlesztő és kommunikációs programok megvalósításával a 11-18/19 éveseket, illetve az érettségivel rendelkezők, de még nem bejutott 19-21 éveseket célozta meg. A projekt a Dunaújvárosi Egyetemen és vonzáskörzetében valósult meg, illeszkedve a Dunaújvárosi Egyetem Intézményfejlesztési Tervében megfogalmazott célkitűzésekhez, kapcsolódva Dunaújváros és térségének fejlesztési koncepcióihoz. A célokat az alábbi szakmai tevékenységek megvalósításával értük el: „MIÉRT DUE?” honlap elkészítése és működtetése (www.miertude.hu), Szakmai napok szervezése, Roadshow-k szervezése, Pályaválasztási kiállításokon való részvétel, Interaktív versenyek szervezése komplex természettudományi és matematikai tárgyban, nyolcadikos és középiskolás diákok részére, Robotépítő szakkör, a Dunaújvárosi Egyetem MTMI szakjait és a MTMI tudományterületeket átfogóan népszerűsítő imázsfilmek készítése, Ipari/műszaki/informatikai tevékenységet végző vállalatok látogatása, Ismeretterjesztő workshopok szervezése („Az internet veszélyei” címmel előadások, Tudománynépszerűsítő előadások, Rendhagyó fizikaórák középiskolásoknak), oktatásmódszertani és értékelési módszerek képzés szervezése felsőoktatásban dolgozó oktatóknak, kutatóknak. tanárjelölteknek, valamint vállalati szakemberek és a civil szféra szakértői számára, Fentieken túl matematika, fizika és informatika tárgyakban érettségi felkészítők, nyelvi képzések kerültek megszervezésre, valamint informatikai és anyagtudományi szakmai klubot hoztunk létre és működtettünk a projekt céljainak elérése érdekében.  A projekt megvalósítása során az indikátorainkat elértük, céljainkat megvalósítottuk, s az MTMI szakokon eredményes beiskolázási tevékenységet folytattunk, melynek nyomán hallgatói létszámunk, mind 2020-ban, mind 2021-ben növekedett.

 

A program lehetővé tette jó gyakorlatok kidolgozását különböző szakterületek számára. Hozzájárult a célcsoportok elégedettségének növeléséhez.

 

Projekt teljes támogatási összege: 89 776 817 Ft

Dunaújvárosi Egyetem támogatási összege: 74 969 190 Ft

Támogatás intenzitása: 100%

 

 

További információ kérhető:

 

Halmai Nóra pályázati irodavezető

Elérhetőség (06 25 551-275; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.www.miertdue.hu)