A háromoldalú együttműködési megállapodásról szóló szándéknyilatkozat az atomenergetikai oktatásban, kutatás-fejlesztésben és új technológiák bevezetésében való együttműködést szorgalmazza. Az aláíráson részt vett a Framatome részéről Bodnár Balázs úr, a Framatome helyi leányvállalatának ügyvezető igazgatója, a Hunatom Innovációs és Gazdaságfejlesztési Zrt.- részéről Berki Ferenc elnök-vezérigazgató, a Dunaújvárosi Egyetemet pedig Dr. András István rektor és Benkó Marcell alapítványi főigazgató képviselte.

 

Az együttműködés végrehajtásának első lépése annak megvizsgálása, hogy miként illeszthető be a Framatome által kínált, az atomerőmű-építés helyszíni munkáinak minőségügyi ellenőri szakképzése a Dunaújvárosi Egyetem oktatási struktúrájába. A képzés szükségességét bizonyítja, hogy a Framatome a tulajdonosa, az EdF folyamatban levő és elkövetkező erőműépítési munkálatain dolgozó munkavállalóitól elvárja annak elvégzését.

 

Az aláírási ceremóniára a Framatome globális elnöke, Bernard Fontana és alelnöke, Frédéric Lelièvre úr jelenlétében került sor. A Framatome, mint a Paks II. beruházás irányítástechnikájának egyik beszállítója kiemelten fontosnak tartja a magyarországi jelenlétét. A cég hosszú távú elköteleződését jól szemlélteti, hogy létrehozta magyarországi leányvállalatát, a Framatome Kft-t.

 

 

A Hunatom Innovációs és Gazdaságfejlesztési Zrt. Elnök-vezérigazgatója beszédében kifejtette, hogy a Társaság legfontosabb célja az atomenergetikai tárgyú magyar innovációk menedzselésével szerzett eddigi tapasztalatokat összegezze, a paksi beruházást irányító szervezet szervezési, beruházási, vagyonműködtetési és kutatási tevékenységét segítse, ráruházott esetekben irányítsa. Örömmel tekint az együttműködésre, úgy gondolja, hogy a Hunatom nukleáris szakmai kompetenciáival a konzorciumban lévő ipari és felsőoktatási partnerekkel együtt innovatív módon fogja a Közép-Duna menti térséget és a Paks II. fejlesztést támogatni.

 

A szerződésben foglaltak alapján, a felek erősíteni kívánják az együttműködést az atomenergia békés felhasználása terén, különösen az oktatás és képzési, továbbá a kutatás-fejlesztés és új technológiai innovációk területén.

 

A tervek szerint a felek együttműködése tapasztalat- és információcserén keresztül, valamint konkrét magyarországi képzési és oktatási programok kidolgozása és adaptálása keretében fog megvalósulni, például speciális alapvető/alap tanfolyamok, illetve a Bachelor (BSc) és a Master (MSc) programokhoz kapcsolódó képzések megvalósításával. Emellett elő kívánják segíteni a kutatási és fejlesztési együttműködést a tapasztalatok megosztása, a közös projektek kezdeményezése és a kölcsönös előnyök kihasználása érdekében.

 

A DUE célja, hogy a magyar felsőoktatásban kulcsszerepet töltsön be a nukleáris oktatás és képzés népszerűsítő, tudományszervező területén. A megkötött együttműködés ezt erősíti és alapozza meg az Egyetem számára.