„Pénteken délután hallgatókkal, diákokkal, az intézmény vezetőivel, annak partnereivel, települési vezetőkkel telt meg a Dunaújvárosi Egyetem campusa a tanévnyitó ünnepségen.

A közel kétórás program a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd a megjelent vendégek név szerinti köszöntése következett. Ezután a Móricz Zsigmond Általános Iskola kórusa adott elő énekes műsort Fazekas Andrea vezényletével, amit dr. András István rektor köszöntőbeszéde követett. Mint mondta, az idei évnyitó két okból is különleges. Az egyik, hogy hosszú idő után ünnepelhetnek együtt a diákok, az oktatók és a megjelentek, hiszen a pandémia ezt tavaly nem tette lehetővé. A másik örömteli ok, hogy az egyetem modellváltása augusztus elején sikeresen megtörtént, így az új szervezeti struktúra életében ez az első tanévnyitó ünnepség. Először kezdheti meg az egyetem a tanévet alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményként.

A rektor beszédében szólt a felvételi időszak eredményeiről, amelyek idén ismét jelentős emelkedési tendenciát mutattak. Ennek is köszönhetően az új tanévet kétezer hallgatóval kezdheti meg a felsőoktatási intézmény. A modellváltásról szólva kiemelte, hogy ez a struktúraváltás azért fontos az egyetem életében, mert új fejlődési, fejlesztési dimenziók nyílnak meg ezzel az intézmény számára, illetve a partnerkapcsolatok számának bővítésére is lehetőség nyílik ezáltal. Az elsőéves hallgatóknak megköszönte a bizalmat, hogy a Dunaújvárosi Egyetemet választották, biztosította őket arról, hogy jó helyük lesz az egyetemen, az intézmény törődik velük, mindezt már a gólyatáborban is megtapasztalhatták. Végül jó szerencsét kívánva hivatalosan is megnyitotta a 2021/2022-es tanévet. A rektori köszöntő után az elsőévesek fogadalomtétele következett.

Majd Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter, az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke szólt a megjelentekhez. Mint mondta, hogy ennyi stratégiai partner, ennyi vendég jelent meg az évnyitón, az azt mutatja, hogy a Dunaújvárosi Egyetem útját sokan kísérik figyelemmel. Arra buzdította a hallgatókat, hogy tanuljanak sokat, állják meg a helyüket, mert az itt megszerzett tudást több területen is kiválóan hasznosíthatják majd, kiemelve ezek közül a Paks II fejlesztés fontosságát. Mint mondta, ahhoz, hogy a paksi beruházás az évtized végén megvalósulhasson és utána jól működjön, ahhoz sok jól képzett szakemberre lesz szükség. Ennek a tudásbázisnak pedig a Dunaújvárosi Egyetem a fellegvára. A köszöntőbeszéd után egyetemi elismeréseket adtak át, majd a Szózat dallamaival véget ért az ünnepség.”

Forrás: duol.hu