2021. július 7-én a Dunaújvárosi Egyetemen került megrendezésre a Proof of Concept (POC) pályázat záróeseménye, mely támogatója a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal volt.

A POC program célja, hogy mentorálási, és képzési programmal, valamint vissza nem térítendő pénzügyi támogatás formájában lehetőséget nyújtson az Egyetem polgárai számára ipari/gazdasági alkalmazással bíró ötleteik megvalósításához. A pályázók olyan termék/prototípus kialakítását vitték véghez, mely alkalmas licenciára, szabadalomra vagy spin-off cég alapítására.

Az esemény megnyitó beszédét Dr. Pázmán Judit Tudományos és Kutatási Rektorhelyettes tartotta az intézmény képviseletében. Beszédében kihangsúlyozta, hogy az egyetem számára az innováció és az ipari ökoszisztéma megteremtése elsődleges cél. Kiemelte fontosságát az elvégzett kutatásoknak és megvalósított pályázatoknak hosszútávú hatásira.

A csapatok bemutatkozását megelőzően Melkovics János mentor, koordinátor részletezte az elmúlt hónapok tevékenységeit, munkálatait, csapatok fókusz területeit és a projekt ipari támogatóit. Mentorként a hallgatók és csapatok segítését helyezte előtérbe, úgy gondolja, ahogy eddig, úgy a későbbiekben is az intézmény kollégáinak ez kell, hogy a szemük előtt lebegjen.

A nyertes pályaművek interaktív bemutatójával folytatódott az esemény, ahol elsőként az „Érintés nélküli sorszámhúzó panel” pályázati művet Dr. Király Zoltán mutatta be. Az elvégzett innovációs tevékenység fontosságára az elmúlt 1,5 év rámutatott. Munkájuk során egy olyan panel kialakításán dolgoztak a résztvevők, amivel a személyes érintkezések száma redukálódik.

A második bemutatkozó csapat az „Ipari felhasználásra tervezett intelligens robotfűnyíró” pályázat volt, Dr. Bajor Péter és Szikszai Kristóf előadásában. Elvégzett tevékenységükkel olyan innovatív eszközt készítettek, mely képes ipari felhasználással elvégezni a rábízott feladatot. Előadásukban kiemelték a készülék fontosságát napelem parkokkal és elektromobilitással kapcsolatban egyaránt.

A következő csapat a „VR-Teamslab” című pályázattal került be a nyertesek közé. Gulyás Zsuzsanna és Vámosi Zoltán bemutatójukkal az oktatás és a digitalizáció kapcsolatát mutatták be modern környezetben. Formabontó ötletükkel és a modern technológia bevonásával olyan oktatási módszert alakítottak ki, és tesztelték már általános iskolában, ami megváltoztathatja tanítást.

Dr. Király Zoltán, Dr. Odry Péter és Vámosi Zoltán egy másik innovációval is a nyertesek közé kerültek, mely az „Interaktív video készítésére alkalmas körkamerás felvevő rendszer” elnevezést kapta. A digitális oktatás rámutatott arra, hogy az oktatás hatékonyságát a technológia milyen módon befolyásolja. Legyen szó oktatásról, bemutatkozásról vagy tárgyalásról az interaktív videók alkalmazása egy fejlesztendő terület. Kutatásukkal és kivitelezésükkel olyan megoldást találtak, mely hosszútávon megváltoztathatja a felsorolt szegmenseket.

Az esemény zárásaként Kiss András, az Ipari Fejlesztési Központ igazgatója értékelte az eseményt és a pályázatot. Elmondta, hogy az elmúlt 1 évre akár úgyis tekinthetnénk, mint egy meccsre. Az első félidőt sikeresen teljesítettük, egy rövid szünetet követően úgy gondolja, hogy a második félidőben a csapatok újult erővel csaphatnak bele a munkába és ezzel a hosszabbítást követően nem csak magyar, de nemzetközi szinten is beírhatják nevüket a tudomány történelmébe. Gratulált a szervezőknek, a csapatoknak és a pályázat lebonyolításában résztvevőknek. Záróbeszédének végén kiemelte az NKFIH-val való jó kapcsolatot és megköszönte az egyetembe fektetett bizalmukat. Bízik benne, hogy ez a jó kapcsolat és együttműködés nagyszerű tevékenységeket fog a jövőben kialakítani a Dunaújvárosi Egyetem életében.

A teljes esemény itt tekinthető meg: https://www.youtube.com/watch?v=p9hSf9WsJKw