A Dunaújvárosi Egyetem, 2020 szeptemberében csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által indított Hungarian Startup University Programhoz.

 

A Hungarian Startup University Program célja, hogy a hallgatók megismerkedhessenek a startup világ alapfogalmaival, a legjobbak pedig az NKFIH támogatásával akár meg is valósíthatják vállalkozásötletüket. A rendkívül erős mezőnyben 2021 januárjában Éva Gergő, a DUE első éves, gépészmérnök hallgatója is támogatásban részesült "Scraping Robotics" nevű ötletével, mely egy kihalófélben lévő, több évtizedes tapasztalati tudást igénylő, ugyanakkor rendkívül fontos műszaki eljárást, a hántolást kívánja megújítani.

Gergő, ekkor alapította meg 5 fős projekt csapatát, melynek tagjai Dunaújvároson kívül az ELTE-ről és a Metropolitan Egyetemről is érkeztek. A hallgatók a Startup University program mellett, márciusban jelentkeztek és 10 másik csapattal együtt bekerültek a "BME Z10" 5 hetes intenzív akcelerátor programjába, ahol az ország elismert vállalati szakemberei segítették őket az üzleti modell és a piacra lépési stratégia kialakításában, az üzleti terv készítésében és az eligazodásban az iparjogvédelem és a szabadalmaztatás komplex világában.

Április közepén a Z10 program 10 csapata közül 3 csapat jutott tovább, egy lépéssel közelebb kerülve a befektetési bizottság előtt történő pitch-hez. Időközben a csapat bekerült a PwC Input programjába is, ahol képzésekkel és szakmai tanácsadással készítették fel őket az 5 perces befektetői pitch-re, melyet a csapat a Hiventures befektetési bizottsága előtt tartott meg. A három, döntőbe jutott startup ötlet mindegyikét befektetésre érdemesnek tartotta a bizottság, így Gergő és csapata egy magas befektetési összeggel és rendkívül hasznos szakmai tudással a birtokában várja az új kihívásokat, s azt, hogy a Scraping Robotics az ötletből hamarosan valósággá váljon.