A Dunaújvárosi Egyetem Kommunikációs Irodája egy rövid interjú keretében szólította meg Dr. Rajcsányi-Molnár Mónikát, az intézmény Oktatási és általános rektorhelyettesét.


A korábban megjelent kormányrendelet és az országos járványhelyzet intézkedései a jelen időszakban hogyan érintik a Dunaújvárosi Egyetemet? Továbbra is marad a digitális oktatás?

A Dunaújvárosi Egyetem menedzsmentje a vonatkozó kormányrendeletben foglaltakkal kapcsolatban úgy határozott, hogy minden szakon, képzési szinten és munkarendben az oktatást digitális formában szükséges továbbra is megtartani a jelenleg érvényben lévő eljárásrend alapján.

 

Rektorhelyettes asszony hogyan vélekedik a hallgatók digitális oktatásáról? Mennyire volt sikeres ez a félév?

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy hallgatóinkból kihozzuk a maximumot. A digitális oktatásra való átállás a 2020-as évben egyetemünk részére nem okozott nehézséget, hiszen már rendelkezésre állt a tananyagok és kurzusok nagy része digitális formában. A Hallgatói Sikerességet Támogató Program keretében az Avatar alkalmazás segítségével is támogatjuk hallgatóink előrehaladását tanulmányaik sikeres teljesítésében. Véleményem szerint a 2020/2021-es tanévet is sikeresen tudjuk zárni.

 

A digitális oktatás mellett alkalmazott tudományok egyetemeként a szakmai gyakorlati programok és a duális képzés fontos szerepet tölt be az intézmény életében. Ezek esetében kiemelten fontos a személyes jelenlét. Hogyan volt megvalósítható ezen programok lebonyolítása ebben a tanévben?

Alkalmazott tudományok egyetemeként képzéseink fókuszában a gyakorlati ismeretek átadása áll, melyet tovább erősítenek a vállalati partnereink által nyújtott duális képzési elemek, illetve a szakmai gyakorlati lehetőségek. Szerencsére ebben az átmeneti időszakban is számos olyan alternatív megoldás állt az egyetem, illetve a vállalatok rendelkezésére, melyek az online térben is lehetővé tették a megfelelő képzési elemek biztosítását.

 

Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika rektorhelyettes

 

Közeledik a vizsga- és záróvizsga időszak. Mire készülhetnek az abszolváló hallgatók az eljárásrend kiegészítése alapján?

A záróvizsgákat és próbavédéseket a járványügyi szabályozások megtartása mellett az egyetem személyes jelenlétben, ütemezetten, kis létszámban tartja meg, kivétel ez alól az angol nyelvű képzéseken külföldön tartózkodó hallgatók számára szervezett záróvizsga. A nem Magyarországon tartózkodó hallgatók esetében online formában, MS Teams rendszeren keresztül szervezzük meg a záróvizsgákat.

Született döntés arról, hogy a diplomaátadó megrendezésre kerülhet-e?

A Dunaújvárosi Egyetem menedzsmentje a héten tárgyalta a rendezvényeket is. Úgy döntöttünk, hogy bár egy egyetemi polgár életének egyik legjelesebb eseménye a záróvizsga ünnepség, a jelenlegi vírushelyzetben az egészség védelme a legfontosabb. A 2020/2021. tanév 2. félévének diplomaátadó ünnepségét így nem tudjuk megtartani. A diplomákat és a záróvizsgaigazolásokat az előző félévhez hasonlóan postai úton juttatjuk el az abszolvált hallgatóinknak.

 

Az oktatásért felelős rektorhelyettesként mit üzen a hallgatóknak?

Bízom abban, hogy a digitális oktatás ellenére sikeres és értékes tudást sajátítanak el hallgatóink ezekben a félévekben is. Ne feledjék, nálunk a hallgató érték, nem egy Neptun-kód. Forduljanak szakmentoraikhoz és az egyetem kollégáihoz bizalommal. Interjúmat a selmeci diákhagyományokhoz hűen nem fejezhetném be mással, mint hogy az intézmény vezetésének képviseletében „Jó szerencsét!” és természetesen „Jó egészséget!” kívánjak minden egyetemi polgárnak.