A Dunaújvárosi Egyetem Társadalomtudományi Intézet Gazdálkodástudományi Tanszéke és a TUNGSRAM együttműködve esettanulmány-készítő versenyt hirdet.

 

A verseny célja: A felsőoktatásban résztvevő, a tanszékünk által oktatott közgazdaságtan, vállalati gazdálkodás és pénzügyek, marketing és vállalati menedzsment, illetve stratégiai tervezés kurzusokhoz kapcsolódó tanulmányokat folytató hallgatók ismereteinek bővítése, tudásuk megmérettetése valamint ezek mentén a vállalati/szervezeti fejlesztésbe bevonható alkotó erők erősítése.

 

A verseny témája: Hogyan tápláljuk éhező bolygónkat?

Az innovatív beltéri gazdálkodás társadalmi hatása egy hátrányos helyzetben lévő hazai kistérségre

 

A Tungsram 2018 áprilisában a GE Lighting EMEAT fényforrásüzletágának és globális autólámpa ágazatának felvásárlásával magyarországi központú, innovatív, globális márkaként tért vissza a piacra. A több mint 3500 alkalmazottat foglalkoztató vállalat termékeinek csaknem 93 százalékát exportálja, melyhez 110 nemzetközi piacon működő értékesítői hálózatát veti be. A Magyarországon tervező, fejlesztő és gyártó Tungsram Csoport új üzletágait az okos megoldások, a beltéri növénytermesztés, valamint az egészségügy területén indította el. Az ezekhez kapcsolódó tevékenységeinek kiemelt célja az emberi jóllét támogatása. Jelen projekt a Tungsram egy, már létező üvegházi technológiájára, vagy a vertikális farmra épülő koncepciótervén alapul, amelyet egy kiválasztandó hátrányos helyzetű településen kíván megvalósítani. A közös projekt célkitűzése az innovatív beltéri gazdálkodás ezen település közösségére gyakorolt hatásának feltárása, méghozzá a status quo és a várható előnyök, valamint a maximális hatás elérése érdekében szükséges kiegészítő intézkedések értékelésén keresztül. Megvizsgálandó továbbá a pilot projekt hasonló hazai térségekre való általános kiterjesztésének alkalmazhatósága. A projekt során a multidimenzionális jólléthez kapcsolódóan elsősorban az alábbi kérdésekre keressük a választ:

  1. Az egyéni életminőség és az emberi fejlődés szubjektív mutatói
  2. A munkahelyteremtés életszínvonalra gyakorolt hatása
  3. A megnövekedett jövedelmek gazdasági hatása
  4. Fizikai és mentális jóllét változása
  5. Egyéni tevékenységi körök kiszélesedése (munkába járás, utazás)
  6. Társadalmi kapcsolatok és közösségépítés
  7. Életminőség változása, várható élettartam növekedése
  8. Oktatásfejlesztés és iskolázottság
  9. Kapcsolódó infrastrukturális beruházások
  10. A társadalmi elégedettségi szint és a megélt életminőség javulásának felmérése

 

A projekt szempontjából releváns makrokörnyezet bemutatása során fontos kiemelni az urbanizációhoz kapcsolódó negatív környezeti hatásokat, úgy, mint a megnövekedett villamosenergia felhasználás. További kihívások elé állít bennünket az életminőség javulásának következtében rohamosan növekedő népesség, illetve a társadalom elöregedéséből, valamint a nyersanyaghiányból adódó nehézségek. A folyamatosan növekvő mezőgazdasági és élelmiszeripari igények veszélybe sodorják a globális élelmiszer-ellátási láncot, amelyben kulcsfontosságú a megtermelt javak egyre távolabbi területekről való importálása is. Ezen kihívásokra válaszul a Tungsram 125 éves világítástechnikai tapasztalatára építve hazai és globális igényeket is kielégítő beltéri gazdálkodási megoldásokat kíván nyújtani.

 

A verseny formája és menete:

 

  1. forduló

Az esettanulmány írott formában, magyar nyelven, min. 25.000, max. 60.000 karakter terjedelemben nyújtandó be. (szöveg TNR 12-es betűnagyság, 1,5-es sortávolság).

A dolgozatot elektronikus (word/pdf formátumban) az EFOP-3.4.3-16-2016-00017 arculati elemekkel ellátott sablonban kérjük beküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.e-mail címre.

 

2. forduló 

A legjobb írásbeli esettanulmányt készítők eredményeiket, javaslataikat bemutató előadás (PPT) keretében is prezentálják, amelyet követően a végső sorrend is kialakul. A prezentáció helye a Microsoft Teams platform. A bemutató időtartama: max. 15 perc.

 

A verseny részvételi feltétele:

A versenyen részt vehet a Dunaújvárosi Egyetem (DUE) nappali és levelező tagozatos bármely szakos legalább 3 fős hallgatói csapata.

 

A verseny értékelése:

A beérkezett esettanulmányokat a tanszéki oktatókból, ill. vállalati képviselőből álló bírálóbizottság értékeli, ennek során kiválasztja a 2. (prezentációs) fordulóba továbbjutó résztvevőket. A végső helyezéseket a bemutató előadást követően a jelenlévő tanszéki és vállalati képviselő(k)ből álló zsűri dönti el.

 

A nyertesek díja: az első-három helyezett csapat díjazásban részesül és minden versenyző csapat a versenyen való részvételért elismerő oklevelet kap.

 

A verseny időbeni ütemezése

 

Jelentkezés határideje: 2021. május 18.

A jelentkezést megtehetik e-mail-ben a csapatok nevét és elérhetőségét megadva a következő címen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Az esettanulmány leadási határideje: 2021. május 30.

A dolgozatot elektronikus (word/ pdf formátumban) az EFOP-3.4.3-16-2016-00017 arculati elemekkel ellátott sablonban kérjük beküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.e-mail címre.

 

Az (online) bemutató előadás/prezentáció tervezett időpontja: 2021. június 4. péntek 10-12 óra

 

A versenyre jelentkezett hallgatók/csapatok részére Esettanulmányi Teams-csoport létrehozásával információs, illetve felkészítő/mentoráló foglalkozásokat tartunk a verseny témájában.

 

A csoport az alábbi linken érhető el: https://bit.ly/3uIysT5

 

A versenyről bővebb információk kaphatók: Horváthné Fábián Myrtill, TTI Gazdálkodástudományi Tanszék (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

Tungsram kapcsolattartó: Dr. Ágoston György (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

 

Sikeres részvételt kívánunk!

 

 

 

Az esettanulmány-készítő verseny támogatója, az  EFOP-3.4.3-16-2016-00017 számú "A felsőfokú oktatás minőségének és hozzáférhetőségének együttes javítása a Dunaújvárosi Egyetemen és a Milton Friedman Egyetemen" elnevezésű projekt.