Forrás: unilife.hu

„Az online tanulás sokak életében felbontotta a jól kialakított rendszert. Akármikor és akárhol elérheted a tananyagot vagy megírhatod a házi feladatot, ami elsőre kényelmesnek tűnhet, de ha nem alakítasz ki egy számodra megfelelő tanulási szisztémát, könnyen elcsúszhatsz a beadandókkal. Hogy online is sikeresen folytathasd tanulmányaidat, hoztunk neked 5 hasznos tippet!

 

1. Alakíts ki egy produktív rutint!

Egy jól működő rendszer kialakítása meggátol abban, hogy elvessz a napokban és az időben, segít észben tartani a dolgokat. Megfelelő rutinnal könnyebben átlátod, melyik tananyagot kell átvenned, mikor vannak tesztek és beadandók.

 

2. Tervezd meg minden napod!

Ahhoz, hogy be tudd tartani a kialakított rendszered, előre kell tervezned, hogy melyik nap mivel foglalkozol. Ha például egy tárgyból nincs élő órád, akkor alakíts ki magadnak egy idősávot minden héten, amikor azzal az órával foglalkozol, hiszen másképp könnyű elhanyagolni. Van, ami online sem változott: ha előre tervezel, kevesebbet fogsz később stresszelni.

 

3. Figyelj oda órán, és koncentrálj a tananyagra!

Ha az óra csupán háttérzajként funkcionál, sajnos nagyon keveset fogsz belőle megérteni és megjegyezni. Mivel nem vagytok jelen élőben, és a tanár csak egy kis négyzetben lát, könnyű észrevétlenül telefonozni vagy mással foglalkozni. Próbáld tudatosan kerülni a telefonodat és aktívan részt venni az órán!

 

4. Ha valamit nem értesz, ne hagyd annyiban!

Az online oktatásban a tanároknak nehezebb ellenőrizni, hogy mindenki érti-e a tananyagot, hiszen nem látják a tanulókat. Fontos, hogy mindent megérts, hiszen a számonkérésnél már túl késő lesz. Ha valami nem teljesen érthető, kérdezz órán a tanártól, a társaidtól vagy keress rá az interneten.

 

5. Alakíts ki egy ideális tanuló helyet!

Mivel az tananyag csak egy képernyőn keresztül jut el hozzád, nagyon könnyen elterelhetik a figyelmed zavaró tényezők, mint például kintről jövő zaj vagy az asztalon lévő rendetlenség. Épp ezért tudatosan ügyelj arra, hogy a tanuló helyed ne legyen túl zsúfolt vagy hangos, hogy hosszabb ideig tudj koncentrálni.”