Mindenki Egyeteme „Kalandozások az Informatika és a Természettudomány világába” Dunaújváros és környékén élők számára 2020/2021. II. félév

Dunaújvárosi Egyetem – Mindenki Egyeteme program (Nyitott Egyetem utódja)

A Dunaújvárosi Egyetem a 2015/2016. tanév első félévében indította el a Nyitott Egyetem programját a város és a régió lakosai számára. A kezdeményezés célja, hogy a Dunaújvárosban és a környékén élő lakosok számára az Egyetem megnyissa kapuit, és az érdeklődők izgalmas kurzusok formájában bekapcsolódhassanak képzéseinkbe. Az intézmény 2016 őszén megújult Mindenki Egyeteme címmel hirdette meg programjait. A Mindenki Egyetemén résztvevők megismerhetik belülről a Dunaújvárosi Egyetem életét, oktatóit és hallgatóit.
A képzés a jelentkezők számára a Dunaújvárosi Egyetem jóvoltából ingyenes. Az intézmény a Mindenki Egyetemének programját a társadalmi felelősségvállalás keretein belül indítja el, az életen át tartó tanulás jegyében.
A Mindenki Egyetemére bárki jelentkezhet, akit a meghirdetett előadás témái közül valamelyik érdekel. A Mindenki Egyeteme programjai közül bármelyik, de akár az összes meghirdetett előadás is választható (ezt a jelentkezési lapon kell majd jelezni).

 

Jelentkezés feltételei:

A Dunaújvárosi Egyetem Mindenki Egyeteme programjára bárki jelentkezhet, akit érdekelnek a meghirdetett online kurzusok.
A Mindenki Egyetemére való jelentkezés feltétele, hogy az érintett kitöltse a jelentkezési lapot, amelyet alább megtalál űrlap formájában.
Érdeklődni lehet: Szabó Eleonóra tanulmányi előadónál e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., címen.

 

Jelentkezési határidő: az előadást megelőző nap

 

Jelentkezési lap

 

A Mindenki Egyetemén választható előadások:

 

Elektromobilitás

Előadó: Dr. Odry Péter

Időpont: 2021. április 10. 9:00-10:30

Helye: Online

Az előadás tartalma:

A városok életminőségének emelésére, a levegő tisztaságának fenntartására és az erőforrások megtakarítására irányuló célkitűzések felgyorsítják az elektromobilitás fejlődését. Ezenkívül egyre szigorúbb jogszabályokat alkalmaznak a környezetvédelemről. Az előrejelzések szerint a benzin és a dízel drasztikusan drágulni fog, függetlenül a jelenleg ismert és becsült olajkészletek nagyságától. Az összekapcsolt és autonóm mobilitás közeledő korszakában a maximális sebesség kevésbé fontos. A lehető legmagasabb szintű biztonság és a lehető legnagyobb kényelem elérése lép a helyére. Az urbanizáció világszerte előrehaladtának fényében nincs szüksége kristálygömbre, hogy lássa, a jövő az elektromos meghajtású autonóm városi járműveké.

Az ELEKTROMOBILITÁS az autózás, múltja, jelene és a jövője!

 

Számítástechnika történet az őskortól napjainkig

Előadó: Dr. Király Zoltán

Időpont: 2021. április 10. 13:00-14:30

Helye: Online

Az előadás tartalma:

Hihetetlenül gazdag azoknak a számoló eszközöknek a tárháza, amelyekkel eleink meggyorsították, elvégezték számításaikat a számítógép megjelenése előtt. Ezt a változatos világot mutatja be az előadás, megismertetve a hallgatóságot néhány olyan egyszerű számítási trükkel, amelynek akár ma is hasznát vehetjük. A korai számolóeszközöket: számoló pálcák, logarlécek, táblázatok, tekerős számítógépek nemcsak megtekinthetik az előadásra jelentkezők, hanem ki is próbálhatják azokat. A ma már szinte minden otthonban jelen lévő PC-k előtti nagyszámítógépes rendszereket, home computereket (otthoni számológépeket) is áttekinti az előadás. Az előadás alkalmával a hallgatók betekintést nyerhetnek a számítógépek történetébe az őskortól napjainkig.

 

Véges tartományok és a sík fedése kongruens körökkel

Előadó: Dr. Joós Antal

Időpont: 2021. április 17. 9:00-10:30

Helye: Online

Az előadás tartalma:

A klasszikus körfedés probléma a sík egy véges részén átfogalmazható a sík egy véges részének adótornyokkal történő lefedésére, ha a tornyok ugyanolyan sugarú köröket fednek le a síkból. Az egész síknak rácsszerű kétszeres fedése körökkel átfogalmazható olyan adótornyok elrendezésére, amelyek lefedik a síkot még akkor is, ha az egyik torony nem működik.

Az előadásban a véges tartományok körökkel történő lefedését és a sík többszörös rácsfedését mutatjuk be az eddig ismert eredményekkel.

 

Drónok világa - Játék vagy munka? Képzelet vagy valóság?

Előadó: Adamcsik János

Időpont: 2021. április 17. 10:45-12:15

Helye: Online

Az előadás tartalma:

Mindig van néhány slágertéma a levegőben, most a szó szoros értelemben elröpítjük a hallgatóságot az ég felé.  Sokan játéknak hiszik, sokan harci eszköznek és egyre többen használják már munkára a drónokat. De valójában mi is a drón, hogyan működik és milyen technológiai újítások, találmányoknak köszönhetjük létüket. Az előadás megpróbál ablakot nyitni e világba, hogy jobban megértsük a drónok jelentőségét.

 

Az e-kereskedelem kihívásai

Előadó: Mihalovicsné Kollár Anita

Időpont: 2021. április 17. 13:00-14:30

Helye: Online

Az előadás tartalma:

Napjainkban egyre nagyobb teret hódít az e-kereskedelem és úgy tűnik, ez a tendencia a jövőben is folytatódik. Ezért leszögezhetjük, hogy igenis kell tudnunk, hogy mi is ez tulajdonképpen, hogyan zajlik, kik a szereplők, milyen jogi, biztonsági, gazdasági, információtechnológiai és e-marketing kérdések kapcsolódnak hozzá és milyen fejlődés várható ezen a területen. Az előadás után mindenkinek világossá válik, hogy hogyan függ össze például az e-bay, a Vatera, a Tesco, az eMag, a Don Pepe, az online banking, a csomagküldők és a bankkártya kibocsátók, valamint a kuponok világa.

 

A Duna és a Smart Grid kapcsolata

Előadó: Dr. Szabó István

Időpont: 2021. április 17. 14:45-16:15

Helye: Online

Az előadás tartalma:

A mai élet legnagyobb tudományos-technológiai kihívása az Emberiség fennmaradásáért folytatott küzdelem, amely nemcsak technológiai és jogi, de a világot átszövő társadalmi rendszerek megújításának kérdéseit is magába foglaló végtelen komplex feladat és folyamat. Önmagában a probléma felvetése is indulatokat és vitákat vált ki, nem beszélve a konkrét megoldás javaslatok érdekütközései miatti konfliktusokról és a jövőbeli kilátásokról.

A projekt javaslatok bemutatása és azok szemléletformáló hatásai messze túlmutatnak a konkrét számadatokon, mert példát mutatnak és reményt adnak a jövőmentő összefogásban résztvevő tömegeknek, amennyiben van olyan technológiai-szervezeti háttér, amely képes integrálni a „jó megoldásokat” és technológiákat egy olyan új világ felépítéséhez, amely az Életről, a környezeti szimbiózisról, a népek egységéről és az agyoncsépelt „békés egymásmelletti élésről” szól. Ez utóbbi fogalom kiterjesztésre kerül a természeti környezetre is.