Az elődök munkáját folytatva ez évben május 26-28. között a Dunaújvárosi Egyetemen került lebonyolításra a 28. Nemzetközi Hegesztési konferencia.

A Magyar Hegesztési Egyesület (MAHEG), a Magyar Hegesztéstechnikai és Anyagvizsgálati Egyesülés (MHtE), a Magyar Anyagvizsgálók Egyesülete (MAE), a Magyar Roncsolásmentes Vizsgálati Szövetség (MAROVISZ) és az Óbudai Egyetem (ÓE) együttműködésben megrendezett konferencia céljai közt szerepelt a témakörhöz kapcsolódó újdonságok megismertetése, a fiatal nemzetközi hegesztőmérnöki és technológusi címet, szakmérnöki

oklevelet szerzett hegesztő szakemberek és doktoranduszok szakmai eredményeinek megismerése, hozzájárulás a szakmai-baráti kapcsolatok ápolásához, illetve új kapcsolatok létrejöttéhez.

Az ünnepélyes megnyitón Dr. Palotás Béla, a DUE tudományos és kutatási rektorhelyettese, a MAHEG elnökségének tagja köszöntötte a résztvevőket. Dr. habil András István rektor házigazdai köszöntője során megtiszteltetésnek tekintette, és az egyetem tevékenységének elismerésekét értékelte a rangos rendezvény lebonyolítását intézményükben. Prezentáció segítségével bemutatta az egyetemet, az intézményben folyó szakmai és közéleti tevékenységet.

Dr. Gáti József megnyitójában kiemelte, „megtisztelő, hogy egy modern, intenzív fejlődést mutató egyetemen tarthatja meg az egyesület a kétévente megrendezésre kerülő kiemelkedő eseményét. Hangsúlyozta, hogy „ötvenhat éve eleink rakták le azokat az alapokat, amelyekre folyamatosan építkezve be tudjuk mutatni az új szakmai eredményeket, készségeket. Az utóbbi évek szakmai rendezvényei arra irányultak, hogy megmutathassuk azt a fejlődést, amely megjelent a hazai hegesztési iparban a szerkezetek gyártása, a hegesztési technológia területén…”

A megnyitó a társrendezők képviselői ‒ Dr. Trampus Péter elnök, és Gayer Béla igazgatóhelyettes ‒ üdvözlő szavaival folytatódtak, majd a Rittinger János Szakdolgozat-diplomafeladat pályázat eredményhirdetésére került sor. A Bíráló Bizottság értékelését Gyura László főtitkár ismertette, az elismerő okleveleket Gáti József elnök adta át.

Hegesztő szakmérnök képzés (IWE) során készített kiemelkedő diplomamunkájáért Török Máté (BME) az „Autóiparban használatos vékonylemezek védőgázos kötéstechnológiáinak összehasonlítása” című dolgozatáért érdemelte ki a díjat. Témavezető: Gyura László, üzemi konzulens: Lehrmann József.

Mesterképzésben folytatott tanulmányai során kidolgozott diplomamunkájáért Váradi Dávid (Miskolci Egyetem) „Többsoros varratfelépítés esetén kialakuló hőhatásövezeti sávok fizikaiszimulációval történő vizsgálata nemesített nagyszilárdságú acélokon” című munkájáért vehette át az elismerést. Témavezető: Gáspár Marcell Gyula.

Tóth Tamás,a BME alapképzése során összeállított, „Impulzustípusok hatása 135-ös eljárásnál vastag lemezek esetén” címet viselő szakdolgozatával vívta ki a Bíráló Bizottság elismerését, és vehette át a Rittinger János Díjat. Témavezetője: Dr. Májlinger Kornél, üzemi konzulense: Csekő Róbert.

Az oklevelek mellé felajánlott értékes díjat, ‒ egy-egy inverteres áramforrást ‒Bodorkós Gergely, a Rechnen Hegesztőház Kft. tulajdonos vezetője adta át.

A Magyar Hegesztési Egyesület kiemelkedő szakmai pályája, közéleti tevékenysége elismeréséül a 2014-ben alapított Életmű Díjakkal adományozásával ismeri el tagjai munkásságát. Ez évben posztumusz Életmű Díjat adományozott Dr. Kovács Mihály, az Óbudai Egyetem c. egyetemi docense, hegesztő szakmérnök részére a hazai és nemzetközi hegesztő szakember képzés, a kutatás-fejlesztés terén végzett kiemelkedő munkássága, életműve elismeréséül. A díjat Kovácsné Kovalszky Marianne vette át.

Életmű Díjat vett át Kristóf Csaba hegesztő szakmérnök, a Magyar Hegesztési Egyesület alapító tagja, alelnöke kiemelkedő szakmai munkája, a hegesztő szakemberképzés, a szakma nemzetközi képviselete terén végzett munkássága, életműve elismeréséül.

Ugyancsak Életmű Díjban részesült Fehérvári Attila hegesztő szakmérnök, a Magyar Hegesztési Egyesület alapító tagja, annak elnökségi tagja a hegesztés terén végzett kiemelkedő kutató-fejlesztő tevékenysége, a szakma nemzetközi képviselete terén végzett munkássága, életműve elismeréséül.

A Magyar Hegesztési Egyesület Ifjúsági Fóruma által 2014-ben alapított Hegesztő Ifjúságért Díjat 2016-ban Dr. Török Imre, a Miskolci Egyetem c. egyetemi tanára, a Magyar Hegesztési Egyesület alapító tagja vehette át Bakos Leventétől, a Fórum elnökétől.

A Konferencia kiemelt támogatója a Rechnen Hegesztőház Kft., fő támogatói az igm Robotrendszerek Kft., a Messer Hungarogaz Kft., támogatói a Crown International Kft., a Linde Gáz Magyarország Zrt., a Dunaújvárosi Egyetem, valamint az Óbudai Egyetem.

Az ünnepélyes megnyitót követően plenáris előadásokra került sor. Dr. Palotás Béla a „Hegesztési kutatási eredmények a Dunaújvárosi Egyetemen” címmel, míg Prof. Dr. Jármai Károly, a „Korszerű irodalomkutatás és publikálás a hegesztés területén” témakörben foglalta össze gondolatait. Prof. Dr. Lukács János a „Nagy ciklusú fárasztóvizsgálatok nagy szilárdságú acélokon és hegesztett kötéseiken” címmel tartotta előadását, melyet Prof. Dr. Jármai Károly és Prof. Dr. Farkas JózsefHegesztett cellahéj optimális méretezése költségminimumra” cikke követett Jármai Károly ismertetésében.

Adonyi János, Dobránszky János szerzőpáros „Hybrid Course on Weldability, Spring 2017” című előadását Adonyi János mutatta be, Prof. Dr. Trampus Péter és szerzőtársai „Korrózióálló acél csővezetékrendszer hegesztett kötései környezetének lokális korróziója” előadását követhették nyomon az érdeklődök. E megnyitó napi előadásokat Markó Péter, a „Robotrendszer alkalmazása hegesztett tartóelem gyártásában” című előadás követte, majd Dr. Kovács Norbert KrisztiánAz additív gyártási technológiák szerepe a kis- és nagyszériás gyártásban” témakörű előadás zárt, melyet követően fogadáson látta vendégül a résztvevőket a MAHEG.

A konferencia három napja alatt a mintegy 140 regisztrált résztvevő 8 plenáris és 27 további előadást követhetett nyomon, több mint 16 óra tiszta tanácskozási időben. A konferencia szabadidős programjának kiemelkedő eseményét jelentette a második nap zárásaként a házigazda Dunaújvárosi Egyetem által szervezett Korsóavató Szakest.

A Magyar Hegesztési Egyesület minden érdeklődőt tisztelettel vár a 2018-as, 29. Nemzetközi Hegesztési Konferencián, melynek házigazdája a Miskolci Egyetem.