Már megkaptátok az érettségi eredményeiteket, a hiányzó dokumentumokat és többletpontokhoz szükséges papírokat is pótoltátok? Akkor itt az ideje, hogy kipróbáljátok a pontszámító kalkulátorunkat, amellyel megtudhatjátok, hány pontot szerezhettek a 2020-as felsőoktatási felvételin.

Forrás: eduline.hu

 

Most már nagyjából mindenki tisztában van az összes jegyével és pontjával, ami a felvételihez kell. Ha szeretnétek kiszámolni, hogy hány pontot gyűjtöttetek, akkor használjátok az Eduline pontszámító kalkulátorát.

 

1. lépés: adjátok meg tanulmányi eredményeiteket

Először a 11. és 12. év végi eredményeket kell megadnotok irodalomból és nyelvtanból - ezeket külön-külön kell megadnotok, ugyanis a jegyeiteket a kalkulátor fogja átlagolni -, matekból, történelemből, idegen nyelvből és egy természettudományos tárgyból. Ha a 11. vagy a 12. évfolyamon már nem tanultatok kémiát, fizikát, biológiát, földrajzot vagy természettudományt, annak a két évnek az érdemjegyét kell beírnotok, amelyben utoljára voltak ilyen óráitok.

 

 

2. lépés: írjátok be az érettségi eredményeiteket

Adjátok meg a négy kötelező (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, idegen nyelv) és egy szabadon választott érettségi vizsgatárgy százalékát, a harmadik oszlopban pedig jelöljétek, hogy melyik tárgyból tettetek emelt szintű vizsgát. Fontos, hogy többletpontot idén is csak akkor kaptok, ha legalább 45 százalékos eredményt értetek el az emelt szintű érettségin, a tárgy a kiválasztott szakon kötelező vagy választható, és a tárgyból szerzett emelt szintű érettségi alapján számolják az érettségi pontokat. Arról, hogy mi történik, ha a választott szakotokon feltétel az emelt szintű érettségi, de nem éritek el a 45%-ot, itt írt az Eduline korábban.

Ezekkel eddig összesen 200 pontot szerezhettek a felvételin – 100-100 pontot kaphattok a tanulmányi pontokra és az érettségi eredmények átlagára is.

 

 

Majd jelöljétek meg az Eduline kalkulátorának negyedik oszlopában ("Választott") azt a két tárgyat, amelyek a kiválasztott szakon kötelező vagy választható érettségi tárgyak – ezeknek a listáját itt találjátok. Ez azért fontos, mert az 500-ból a "második" 200 pontot az így kiválasztott két érettségi tárgy százalékos eredményeiből számolják ki. Ez vonatkozik azokra is, akik például orvosi szakra jelentkeznek. Hiszen ezeken a képzéseken két olyan emelt szintű érettségi tárgyat is választani kell, amik nem szerepelnek a kötelezők között - pl. biológia, kémia vagy fizika. 

 

3. lépés: többletpontok elszámolása

Többletpontot kaphattok nyelvvizsgáért, OKJ-s szakképesítésért, felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélért, tanulmányi és művészeti versenyeken elért eredményért, sporteredményért és esélyegyenlőség címén is. Az Eduline kalkulátora azonban azt nem tudja ellenőrizni, hogy a kiválasztott képzésen milyen végzettségeket, illetve versenyeredményeket fogadnak el, ezért ezeket csak akkor pipáljátok be, ha ebben a táblázatban már megnéztétek, hogy valóban adnak érte pluszpontot. 

 

 

4. lépés: már csak egy kattintás van hátra

Ha mindez megvan, már csak rá kell kattintanotok a "számol" gombra - a kalkulátor nemcsak az összpontszámotokat írja majd ki, feljebb görgetve az érettségi és a tanulmányi eredményekből kalkulált részpontszámot is megmutatja.

 

+1 jó tanács

Ha különböző szakokra felvételiztek, érdemes külön-külön kalkulációkat végezni, hiszen elképzelhető, hogy más-más tantárgyak érettségi eredményét kell beszámítani. Illetve az is fontos, hogy a kalkulátort az alap- és osztatlan szakos felvételi szabályai szerint készítettük el, tehát ha felsőoktatási szakképzésre vagy mesterszakra jelentkeztek, akkor Felvi kalkulátorát érdemes használnotok.