2020. május 26-án az Egyetemen került megrendezésre a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia- és Kutatóközpont nyitó ülése.

 Az előzmények 2018. novemberére vezethetők vissza, amikor a Paks II beruházáshoz kapcsolódóan Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia és Kutatóközpont (Továbbiakban: DUE-PKK) létrehozásáról írt alá hármas stratégiai együttműködési keretmegállapodást a Dunaújvárosi Egyetem, Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, illetve a Paks II. Atomerőmű Zrt. A Központ az atomerőmű létesítés-specifikus kérdéseivel fog foglalkozni, az alkalmazott szerkezeti anyagok, az anyagtechnológiák a szereléstechnológiák kérdéseivel, különös tekintettel a hegesztésre, a roncsolásos és roncsolás mentes anyagvizsgálatokra, emellett nagy hangsúlyt fektet az Egyetem a szakemberképzésre.

A Kormány 1734/2019. (XII. 19.) határozata értelmében a Dunaújvárosi Egyetem a DUE-PKK kialakításához 1,5 milliárd Ft forrást rendelt.

2018 novemberében a DUE-PKK alapításáról készült fénykép, résztvevők (balról): Dr. Ágoston György, Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, Pekárik Géza, Dr. Becskeházi Attila Csaba, Füredi Gábor, Süli János, Dr. András István, Lenkei István, Dr. Dorkota Lajos, Dr. Galambos Dénes, Kiss Ádám Sándor.

A 2020.05.26-i nyitó ülésen részt vett Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Dr. Becskeházi Attila Csaba, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásához kapcsolódó infrastruktúra-fejlesztésért, innovációért és lokalizációért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes Dunaújváros és térsége ipar- és területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos, Benkó Marcell miniszterelnöki biztosi  kabinetvezető, Cziczer János Ferenc, Paks II. Atomerőmű Zrt. üzemeltetési igazgatója, a Dunaújvárosi Egyetem pedig Dr. András István rektor, Kiss Ádám Sándor kancellár, Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes, Dr. Nagy András tudományos és kutatási rektorhelyettes képviselte.

A 2020. 05. 26-i DUE-PKK Nyitó ülés résztvevői (balról): Dr. Nagy András, Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika, Dr. Becskeházi Attila Csaba, Dr. András István, Dr. Galambos Dénes, Cziczer János Ferenc, Benkó Marcell, Kiss Ádám Sándor.

A program a Dunaújvárosi Egyetem rektorának köszöntőjével kezdődött. Rektor Úr a beszédében üdvözölte a résztvevőket, s elmondta, hogy komoly szakmai előkészítő munka, illetve számos partnerekkel folytatott tárgyalás előzte meg a mai nyitó ülést, melynek célja ezen eredmények bemutatása, illetve megvitatása.

DUE-PKK Nyitó ülésen Prof. Dr. Bódis József államtitkár úr videókonferencia keretében vett részt.

A rektori köszöntőt követően az ülés a Dunaújvárosi Egyetem Paksi Kompetencia- és Kutatóközpont Projektjének szakmai területeinek beszámolóival folytatódott, ahol Dr. Rajcsányi-Molnár Mónika oktatási és általános rektorhelyettes beszámolt a projektvezetésről és az oktatási kérdésekről. Bemutatta rektorhelyettes asszony a DUE-PKK kialakítása során megvalósítandó fejlesztések és a 3 éves működtetés költségvetését, beszélt az Anyagvizsgáló Képzési Bázis (AKB) kialakításáról, illetve részletesen felvázolta a résztvevőknek a DUE-PKK képzési ajánlatát, mely kiterjed: az atomerőmű létesítés-specifikus képzésre, specifikus szakmai képzésekre (hegesztő munkairányítók képzése), anyagvizsgálati képzési programokra (roncsolásos és roncsolásmentes), munkabiztonsági képzésre és  minősített hegesztő szakképzésre, egyetemi képzésekre (kooperatív-duális képzések,  Szakirányú továbbképzés – Paks II. Akadémia), hozzátartozók és kísérők számára kiajánlható képzésekre.

Dr. Nagy András tudományos és kutatási rektorhelyettes folytatta a beszámolót a laborfejlesztések aktuális állapotáról, ennek keretében bemutatta az Anyagvizsgálati Szolgáltató Központ és a Hegesztő Képző és Kutató Bázis kialakításának ütemtervét, eszközigényeit, illetve a helyszíni kialakítására vonatkozó terveket.

A beszámolókat követte egy szakmai workshop, ahol a résztvevők a Kompetencia- és Kutatóközpont fontosabb kérdéseiről egyeztettek. A résztvevők kifejezték a DUE-PKK kapcsán támogatásukat, s gratuláltak az Egyetem eddigi munkájához.

A program zárásaként helyszíni bejárás keretében a laborfejlesztések már kialakított és még fejlesztés alatt álló helyszínei kerültek bemutatásra.