Az E-felvételiben benyújtott dokumentumok feldolgozási folyamaton esnek át, amely néhány napot vesz igénybe – ez a folyamat nyomon követhető a dokumentum státuszán. Cikkünkben ezeket a státuszokat vesszük sorra.

Forrás: felvi.hu

 

A február 15. után megszerzett és a felvétel feltételéül szolgáló, a pontszámításhoz nélkülözhetetlen vagy többletpontokat igazoló dokumentumok legkésőbb 2020. július 9-ig pótolhatók az E-felvételi Dokumentumok menüpontjában.

Fontos tudni, hogy a dokumentumok feldolgozási folyamata néhány napot vesz igénybe. Ha pedig a feldolgozott dokumentum hatással van a jelentkezői összpontszámra, a változás csak a dokumentum feldolgozását követő napon jelenik meg a pontszámban. Érdemes tehát néhány nappal később visszatérni az E-felvételi felületre, és ellenőrizni a friss feldolgozottsági státuszokat, de ugyanígy türelemmel kell lenni, hogy a feltöltött dokumentumok „hatását" megláthassuk az összpontszámunkban.

A Jelentkezéshez csatolt dokumentumok táblázatban a feltöltött dokumentumok neve mellett látható a státuszuk.

 

Feldolgozottsági státuszok

Továbbítva feldolgozásra

Sikeresen feltöltött dokumentumot jelöl, amely így átkerül a központi felvételi nyilvántartásba, ahol megkezdőik a feldolgozása.

Feldolgozás alatt

A dokumentum formai és tartalmi ellenőrzése folyamatban van. Ebben a státuszban megtekintők a már feltöltött fájlok, illetve további fájlokat is fel lehet tölteni az adott dokumentumtípus alá.

Feldolgozva

Ellenőriztük, hogy a dokumentum megfelel-e az adott dokumentumtípus formai követelményeinek és a tartalmának megfelelő adatokat rögzítettük a központi felvételi nyilvántartásban.

A sikeres feldolgozás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a dokumentum által igazolt eredmények részt vesznek, vagy minden jelentkezési helyén részt vesznek a pontszámításban, hiszen azt a pontszámítási szabályok befolyásolják. Pl. középiskolai bizonyítvány esetében feltétele a tanulmányi pont számításának, hogy az év végi bizonyítvány minden szükséges oldala benyújtásra és feldolgozásra kerüljön.

Szintén ezt a státuszt kapják automatikusan azon dokumentumok is, amelyek benyújtására nem volt szükség, mivel az abban foglalt adatok a közhiteles nyilvántartásokból kerültek megszerzésre. Éppen ezért a dokumentum vizsgálata nem is történt meg.

Elutasítva

A beküldött dokumentumot megvizsgáltuk és az nem felel meg az adott dokumentumtípus formai és/vagy alapvető tartalmi követelményeinek vagy hiányos, ezért nem fogadható el. Látható az elutasítás indoka is (az Elutasítva szóra kattintva az indok bezáródik, újra kattintás esetében ismét látható lesz).

Már csak azért is érdemes időnként ellenőrizni a státuszokat, mert ha egy dokumentum elutasítása javítható ok miatt történt (pl. nem olvasható dokumentum), akkor időben intézkedve az július 9-ig még könnyedén pótolható.

 

Határidő: július 9.

Dokumentumok pótlására 2020. július 9. éjfélig van lehetőség. A fentebb említett okok miatt nem érdemes azonban az utolsó pillanatokra hagyni a munkát: az utolsó napon-napokban feltöltött dokumentumok feldolgozása már a határidő után történhet csak meg, és ha bármilyen probléma adódna velük, az már nem lesz javítható.

Jó tanácsunk tehát az: amint kézhez kapunk egy-egy fontos és szükséges dokumentumot, ne halogassuk a feltöltését az E-felvételiben!