Mindenki Egyeteme „Kalandozások a Műszaki tudományok világában”  Dunaújváros és környékén élők számára 2019/2020 I. félév

Dunaújvárosi Egyetem – Mindenki Egyeteme program (Nyitott Egyetem utódja)

 

 

A Dunaújvárosi Egyetem a 2015/2016. tanév első félévében indította el a Nyitott Egyetem programját a város és a régió lakosai számára. A kezdeményezés célja, hogy a Dunaújvárosban és a környékén élő lakosok számára az Egyetem megnyissa kapuit, és az érdeklődők izgalmas kurzusok formájában bekapcsolódhassanak képzéseinkbe. Az intézmény 2016 őszén megújult Mindenki Egyeteme címmel hirdette meg programjait. A Mindenki Egyetemén résztvevők megismerhetik belülről a Dunaújvárosi Egyetem életét, oktatóit és hallgatóit.

A képzés a jelentkezők számára a Dunaújvárosi Egyetem jóvoltából ingyenes. Az intézmény a Mindenki Egyetemének programját a társadalmi felelősségvállalás keretein belül indítja el, az életen át tartó tanulás jegyében.

A Mindenki Egyetemére bárki jelentkezhet, akit a meghirdetett előadás témái közül valamelyik érdekel. A Mindenki Egyeteme programjai közül bármelyik, de akár az összes meghirdetett előadás is választható (ezt a jelentkezési lapon kell majd jelezni). A Mindenki Egyeteme programjában résztvevők számára a részvételről a félév végén elismerő emléklapot adunk át.

 

Jelentkezés feltételei:

A Dunaújvárosi Egyetem Mindenki Egyeteme programjára bárki jelentkezhet, akit érdekelnek a meghirdetett kurzusok.

A Mindenki Egyetemére való jelentkezés feltétele, hogy az érintett kitöltse a jelentkezési lapot, amelyet a http://www.uniduna.hu/hirek/mindenki-egyeteme-2019 elérhetőségen tölthet le, és azt eljuttassa a Dunaújvárosi Egyetem Tanulmányi Hivatalába személyesen vagy elektronikusan a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre.

Telefonon érdeklődni lehet: Szabó Eleonóra tanulmányi előadónál (06-25/551-232), vagy e-mailben: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jelentkezési határidő: 2019. október 5-ig.

 Regisztrációs lap 

 

A Mindenki Egyetemén választható előadások:

 

„Helyi környezetvédelem” – településünk legújabb környezeti mutatói és környezetvédelmi programja, esettanulmányok

Előadó: Petrovickijné dr. Angerer Ildikó

Időpont: 2019. október 5. 9:00-10.30

Helye: Főépület F308-as terem

 

Az előadás tartalma: Településünk, a legújabb eredmények Dunaújváros környezeti állapotáról, a környezeti elemek és hatótényezők aktuális eredményei, levegőminőség, légszennyezettség, füstköd (szmog) helyzetek, felszíni vizeink, felszín alatti vizeink és a talaj állapota, a hulladékgazdálkodás helyzete, zaj elleni védelem, helyi természetvédelem, a város helyileg védett természeti értékeinek bemutatása Dunaújváros legújabb települési környezetvédelmi programjának ismertetése. Mit tehet a lakosság a környezetünk megóvásáért?

Környezetvédelmi esettanulmányok. Mi számít hulladéknak? A berendezéssel együtt betemetett ház legendája. Zajok a környezetünkben.

 

Bolygóművek - Az alapvető konstrukcióktól a bizarrabb esetekig

Előadó: Zahola Tamás

Időpont: 2019. október 05. 11:00-12.30

Helye: Főépület F308-as terem

 

Az előadás tartalma: Az ipari hajtástechnikában és a járműtechnikába széles körben használják a bolygóművek különféle változatait. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek: Kompakt felépítés, nagy teljesítménysűrűség, teljesítmény összegzés és elágaztatás lehetősége stb.  Míg az elemi bolygóművek működése jól áttekinthető, az ezek kombinálásával felépíthető összetett bolygóművek már több fejtörést okoznak.

Előadásomban ismertetem az elemi bolygómű-konstrukciókat, néhány jellemző összetett szerkezetet, a hajtások áttételének meghatározását, majd végezetül egy-két érdekes bolygómű-mechanizmust mutatok be.

 

Járműveink dinamikája: a riksától a Tesláig

Előadó: Ladányi Gábor

Időpont: 2019. november 16. 9:00-10.30

Helye: Főépület F308-as terem

 

Az előadás tartalma: Közlekedési eszközeink története szinte egykorú az emberiséggel. Épített közutakról már az ókori Babilonból és Egyiptomból, időszámításunk előtt 3000 körüli időkből vannak emlékeink. A rajtuk közlekedő szekerek békeidőben és háborúban is kulcsfontosságú termékeket szállítottak. A szekerekkel szemben támasztott követelmények (sebesség, biztonság, kényelem, ár) szinte semmiben sem különböznek a mai közlekedési eszközeinkkel szemben támasztottaktól. A technikai lehetőségek kiszélesedése mára lehetővé tette, hogy emberek milliárdjai érjék el a gyors, biztonságos, kényelmes és viszonylag olcsó közlekedés számos formáját. Az előadás során betekintést nyerhetünk a közlekedés ókortól napjainkig terjedő töretlen fejlődésébe és megismerhetjük az e mögött rejtőző tudományos eredményeket.

 

Termodinamika vagy kvantumbiokémia, avagy mi az élet fenntartója

Előadó: Dr. Kőszegi Szilvia

Időpont: 2019. november 16. 11:00-12:30

Helye: Főépület F308-as terem

 

Az előadás tartalma:

Szerencsések vagyunk, mert lehetőséget kaptunk arra, hogy a maximális rendezetlenség állapota felé tartó univerzumban egy rövid idejű átmeneti rendben megtapasztalhassuk az élet szépségét és nehézségeit. Mi hozta létre a természetellenes rendet, ami ellentmond a termodinamika törvényének? Mi az ára, hogy fenntartsuk ezt az állapotot? A magyarázatokat és megoldásokat a kvantumok szintjén kell keresnünk. Ebbe a világba tekinthetünk be egy rövid pillanatra az előadás során.

 

Kémia a hétköznapokban 

Előadó: Dr. Kovács Imre

Időpont: 2019. november 16. 14:30-16:00

Helye: Főépület F308-as terem

 

Az előadás tartalma:

Napjaink során számtalan a kémia  különböző ágaiból felmerülő problémával találkozhatunk,

melyekről gyakran a tudományterület művelői sem rendelkeznek pontos információkkal.

Ennek következtében a tények mellett számtalan hittel és tévhittel találkozhatunk.  

A technikai fejlődés új tudományterületeket hívott életre, mint például a nanotechnológia avagy ugyanazon kémiai anyag - például a szén - olyan különleges módosulataival  találkozhatunk melyek forradalmasítani fogják a mindennapi életünket. Az egy-két atomi réteg vastagságú graphén vagy h-BN rétegek, mint membránok vagy katalizátorhordozók már a mobiltelefonjaink alkatrészei lehetnek.

Ezen anyagok és a klasszikus kémiai ismeretek közötti kapcsolatot kívánja megmutatni az előadás.  

 

 

Villamos kisülések alkalmazása a környezetvédelemben

Előadó: Dr. Kiss Endre

Időpont: 2019. december 7. 9:00-10:30

Helye: Főépület F308-as terem

 

Az előadás tartalma:

A környezetvédelemben már a múlt század kezdete óta széleskörűen alkalmazzák a villamos kisüléseket, elsősorban villamos porleválasztók formájában. Az ipari rendszerek szinte kizárólag negatív szóró elektródás változatban készültek és működnek. A kezdetben porok leválasztására alkalmazott rendszereket elkezdték alkalmazni aeroszolok, sőt tisztán folyadék cseppek leválasztására is.  Az ún. tisztaterek előállításánál kezdték bevezetni a pozitív szóró elektródával  működő verziókat is. A füst és kipufogógázok veszélyes gáztartalmának leválasztására egyaránt használnak negatív és pozitív impulzusokat is. A Dunaújvárosi Egyetem Természettudományi és Környezetvédelmi Laboratóriumában széleskörű vizsgálatokat folytattunk ebben a témakörben. Két PhD értekezés is született ezen a területen. A villamos kisüléseket egy szakmai plénum 1980-as véleménye szerint nem lehet gázok szeparációjára felhasználni, amely álláspont manapság, nem utolsó sorban a Tanszék kutatómunkájának eredményeképpen megdőlni látszik. A villamos porleválasztók ciklon merülőcsövében való alkalmazása hasonlóan szokatlan irány, azonban a Tanszékünk eredményes volt ezen a területen is. Sok esetben a környezetvédelem sikerrel alkalmazhat ózon gázt, amelyet a leggazdaságosabban villamos kisülésekkel lehet előállítani. Kifejlesztettünk egy felületi villamos kisülésekkel működő ózongenerátort, amelyet sikeresen alkalmaztunk számos környezetvédelmi feladat megoldásánál. Erről a fejlesztési folyamatról számolunk be az előadás folyamán.

 

A fizika csodálatos világa: kísérleti bemutató

Előadó: Dr. Horváth Miklós

Időpont: 2019 december 7. 11:00-12:30

Helye: Főépület F308-as terem

 

Az előadás tartalma:

A fizika a természettudományok közül a XX. század során talán a legnagyobb fejlődést hozó tudománnyá vált. A múlt század első felében a relativitás elmélet és a kvantummechanika eredményeinek köszönhetően kitágult a világképünk, alapvetően megváltozott az univerzumról alkotott elképzelésünk.

Nem kell azonban a csillagokig elmennünk: a közvetlen környezetünkben is nap mint nap találkozunk olyan jelenségekkel, amiket nem, vagy csak részben értünk meg.

Az előadáson a legérdekesebb fizikai jelenségekről láthatunk magyarázattal kiegészített látványos kísérleteket. A bemutató segít a természeti törvények megismerésében, megértésében és közelebb hozza minden érdeklődőhöz ezt a fantasztikusan izgalmas és szép tudományt.

Korszerű járműipari szerkezeti anyagok

Előadó: Dr. Csepeli Zsolt

Időpont: 2019. december 7. 14:30-16:00

Helye: Főépület F308-as terem

 

Az előadás tartalma:

A járműiparban alkalmazott szerkezeti anyagok az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon mentek keresztül. Kezdetben a járművekkel szembeni fő elvárás csak az volt, hogy az egyik helyről a másikra el lehessen velük jutni anélkül, hogy meghibásodnának. Napjainkban azonban egyre nagyobb hangsúlyt kap az utasok kényelme (pl. légkondicionálás), a növelt biztonság, a csökkentett károsanyag-kibocsátás és a gazdaságos üzemeltetés is. A növekvő és egyre összetettebb elvárásoknak csak új, korszerű anyagok kifejlesztésével és alkalmazásával lehet megfelelni. Az előadás az ehhez kapcsolódó fejlesztési irányokat és a korszerű anyagok alkalmazásának lehetőségeit ismerteti a szakirodalom alapján.