2019. május 3-án az Azerbajdzsáni Köztársaság budapesti nagykövetsége, az Azerbajdzsáni–Magyar Ifjúsági Unió és a Dunaújvárosi Egyetem közreműködésével könyvsarok átadó, együttműködési keretmegállapodás aláíró és táblaavató ünnepséget tartottak a Dunaújvárosi Egyetem Könyvtárában.

Az eseményt Dr. habil Rajcsányi-Molnár Mónika Rektorhelyettes Asszony nyitotta meg beszédével, melyben üdvözölte Dr. Vilayat M. Guliyev Nagykövet Urat és Murad Aslanlit, az Azerbajdzsáni-Magyar Ifjúsági Unió (AYHU) testületi tagját. Nagykövet Úr beszédében nagyrabecsülését és elismerését fejezte ki Azerbajdzsán és a Dunaújvárosi Egyetem együttműködéséről, majd Dr. Ágoston György Rektorhelyettes számolt be az együttműködés részleteiről. Az ünnepi beszédek zárásaként Murad Aslanli AHYU testületi tag, a projekt kezdeményezője tartotta meg beszédét és prezentációját.

Az intézményi képviselők beszédét az együttműködési megállapodás aláírása követte. A megállapodás kölcsönös előnyökkel látja el mind az azeri intézményeket, mind a Dunaújvárosi Egyetemet.

Ezt követően a könyvsarok ünnepélyes átadására és táblaavatására került sor Rektorhelyettes Asszony és Nagykövet Úr részéről. A különgyűjteményt képező közel 150 könyv többsége angol és magyar nyelven íródott, de megtalálható közte több orosz, továbbá német és azerbajdzsáni nyelvű kiadvány is. A kiadványok többsége műszaki és informatikai jellegű, de néhány könyv az azerbajdzsáni történelemről, gazdaságról, zenéről, nyelvről, illetve a különleges azerbajdzsáni szőnyegről szól. A kollekció azerbajdzsáni népmeséket is magában foglal, magyar nyelven. Az így kialakult azerbajdzsáni különgyűjtemény valamennyi könyvtárlátogató rendelkezésére áll.

Az esemény zárásaként a küldöttek az egyetem főépületének második emeleti aulájában ünnepélyesen leleplezték az emléktáblát, amely most már szabadon megtekinthető külföldi és magyar látogatóinknak egyaránt.