Pályázati azonosító:    2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00008

A támogatás forrása: A Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap fejezet 1. (Hazai innováció támogatása) címe.

Kedvezményezett neve: Dunaújvárosi Egyetem

 

Projekt tartalma:

A Dunaújvárosi Egyetem részt vesz a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Egyetemi innovációs ökoszisztéma programjában, amelynek célja az egyetemi innovációs ökoszisztéma eredményorientált, hatékony működtetése, illetve ennek feltételeinek kialakítása.

A pályázat keretén belül az első, 18 hónapot átölelő időszakban a DUE új szervezeti szisztémában, magasabb fokú intenzitással és új funkciókkal gazdagodva alapozza meg az Ipari Fejlesztési Központ működését, melynek fő célja az egyetemi K+F folyamatok racionalizálása, az egyetemi kapacitások felmérése és menedzselése, a K+F+I partnerekkel történő kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás.

A második, 24 hónapot átölelő időszakban a projekt megvalósítandó célja a meglévő infrastruktúra és humán – ide értve az egyetem minden polgárát – erőforrások hatékonyabb felhasználása és fejlesztése annak érdekében, hogy növekedje és minőségében javuljon az Egyetemen születő szellemi termékek, KFI és fejlesztési eredmények halmaza, ezen belül emelkedjen az ipari kapcsolatainkkal és társegyetemekkel közösen megvalósított projektek száma, valamint az eredmények közvetlen felhasználhatósága, növekedjen az Egyetem hazai és külföldi, ipari és akadémiai KFI kapcsolatainak száma, ezen keresztül az Egyetem ismertsége és elismertsége, javuljon az Egyetem, mint kutatóhely munkaerő megtartó és -vonzó képessége

 

A projekt célja:

aktív, kölcsönös előnyökön alapuló, üzleti szemléletű kapcsolat kialakítása az egyetem és az üzleti szféra között, a DUE szellemi és infrastrukturális kompetenciáinak transzparens szolgáltatásként történő megjelenítése, Egyetemként a vállalkozások felé az egyablakos kapcsolat kialakítását valósítja meg, a DUE technológia-transzfer és innováció-menedzsment tevékenységének eredmény-szemléletű működtetését helyezi fókuszba, valamint fejleszti és erősíti a vállalkozói szemléletet és tudást az egyetemi oktatók, kutatók és hallgatók körében.

A projekt lehetővé teszi egy ún. Proof of Concept Alap létrehozását, mely olyan, egyetemi polgárok által megalkotott innovatív projektötleteket támogat, amelyeknek a technológiai és piaci validáció a célja. Az Innovációs Tanácsadó Testület által kedvező elbírálásban részesülő projektek megvalósítását mentorok segítik.

Az innováció jogszabályi velejárója a szellemitulajdon és ennek szabályzása, melynek keretrendszere és feltételei is meghatározásra kerülnek jelen projektben. A szabályozás kézzelfoghatóbbá teszi az Egyetemen belül alkotott szellemi termékek jogszabályi védelmét, ezen túlmenően a projekt keretén belül az egyetemi polgárok képzésben is részesülhetnek az innovatív termékek piacra vitelét és szellemitulajdon védelmét érintően.

 

Elnyert támogatási összeg: 100 000 000 Ft.

Támogatás mértéke: 100%

Támogatott tevékenység megvalósítási időtartama: 2020.02.01-2023.07.31.

 

A pályázat első ütemének elérése: https://www.uniduna.hu/nyertespalyazatok-due/92-nyertes-palyazatok-2019/1645-2019-121-egyetemi-oko-egyetemi-innovacios-okoszisztema