2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO - EGYETEMI INNOVÁCIÓS ÖKOSZISZTÉMA

Pályázati azonosító:       2019-1.2.1-EGYETEMI-ÖKO-2019-00008

A támogatás forrása: A Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap fejezet 1. (Hazai innováció támogatása) címe.

Kedvezményezett neve: Dunaújvárosi Egyetem

 

Projekt tartalma:

A Dunaújvárosi Egyetem részt vesz a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) Egyetemi innovációs ökoszisztéma 2019. évi programjában, amelynek célja az egyetemi innovációs ökoszisztéma eredményorientált, hatékony működtetése, illetve ennek feltételeinek kialakítása.

A pályázat keretén belül az első, 18 hónapot átölelő időszakban a DUE új szervezeti szisztémában, magasabb fokú intenzitással és új funkciókkal gazdagodva alapozza meg az Ipari Fejlesztési Központ működését, melynek fő célja az egyetemi K+F folyamatok racionalizálása, az egyetemi kapacitások felmérése és menedzselése, a K+F+I partnerekkel történő kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás.

 

A projekt célja:

aktív, kölcsönös előnyökön alapuló, üzleti szemléletű kapcsolat kialakítása az egyetem és az üzleti szféra között, a DUE szellemi és infrastrukturális kompetenciáinak transzparens szolgáltatásként történő megjelenítése, Egyetemként a vállalkozások felé az egyablakos kapcsolat kialakítását valósítja meg, a DUE technológia-transzfer és innováció-menedzsment tevékenységének eredmény-szemléletű működtetését helyezi fókuszba, valamint fejleszti és erősíti a vállalkozói szemléletet és tudást az egyetemi oktatók, kutatók és hallgatók körében.

A projekt lehetővé teszi egy ún. Proof of Concept Alap létrehozását, mely olyan, egyetemi polgárok által megalkotott innovatív projektötleteket támogat, amelyeknek a technológiai és piaci validáció a célja. Az Innovációs Tanácsadó Testület által kedvező elbírálásban részesülő projektek megvalósítását mentor segíti.

Az innováció jogszabályi velejárója a szellemitulajdon és ennek szabályzása, melynek keretrendszere és feltételei is meghatározásra kerülnek jelen projektben. A szabályozás kézzelfoghatóbbá teszi az Egyetemen belül alkotott szellemi termékek jogszabályi védelmét, ezen túlmenően a projekt keretén belül az egyetemi polgárok képzésben is részesülhetnek az innovatív termékek piacra vitelét és szellemitulajdon védelmét érintően.

 

Elnyert támogatási összeg: 40 000 000 Ft.

Támogatás mértéke: 100%

Támogatott tevékenység megvalósítási időtartama: 2020.02.01-2021.07.31.

 

A pályázat második ütemének elérése: https://www.uniduna.hu/nyertespalyazatok-due/96-nyertes_palyazatok_2021/2667-2019-121-egyetemi-oko-egyetemi-innovacios-okoszisztema-2